Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Προσφυγή στη Χάγη μαζί με την Τουρκία πρότεινε η Ντ. Μπακογιάννη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προσφυγή στη Χάγη μαζί με την Τουρκία πρότεινε η Ντ. Μπακογιάννη

Νέα ηγετική παρέμβαση πραγματοποίησε η Ντόρα Μπακογιάννη καθώς έστειλε μήνυμα στην κυβέρνηση να προσφύγει από κοινού με την Άγκυρα στο Δικαστήριο της Χάγης για “τον κατευνασμό της έντασης”, ενώ δεν παρέλειψε να “αδειάσει” με εκκωφαντικό τρόπο την εθνικιστική πτέρυγα της Ν.Δ. στο σκέλος που αφορά τη Συμφωνία των Πρεσπών.

«Πρέπει να συμφωνήσουμε στη διαδικασία με την Τουρκία, στο συνυποσχετικό, και πιστεύω πως πρέπει να πάμε (σ.σ.: στη Χάγη), γιατί στην εξωτερική πολιτική, το κάθε πέρσι και καλύτερα είναι μια πραγματικότητα» σημείωσε (Action 24) η πρώην υπουργός Εξωτερικών συμπληρώνοντας πως “πρέπει οι δύο πλευρές να συμφωνήσουν ποιο θα είναι το θέμα”.

Αίσθηση προκάλεσε δε η άποψη της κυρίας Μπακογιάννη ότι “αν κάνουμε πόλεμο, θα είμαστε μόνοι μας. Δεν θα έρθει κανείς να θυσιαστεί για εμάς”, θεωρώντας ωστόσο “ότι διπλωματικά όμως δεν είμαστε μόνοι μας. Και εκεί είναι το ουσιαστικό σημείο». Υποστήριξε δε ότι, «μετά τα Ίμια, είναι πολιτικά η πιο φορτισμένη περίοδος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις”.

Σε αυτό το πλαίσιο, η πρώην ΥΠΕΞ συνέστησε “σοβαρότητα και αυτοσυγκράτηση” καθώς “δεν μπορούμε να δραματοποιούμε συνεχώς για κρίση και θερμό επεισόδιο. Η εξωτερική πολιτική δεν μπορεί να ασκηθεί υπό πίεση ή υπό συνεχή δραματοποίηση”.

Δεν παρέλειψε δε να διαμηνύσει στη γειτονική χώρα ότι “πρέπει να καταλάβουν (σ.σ.: οι Τούρκοι) πως η λογική της επίδειξης δύναμης θα τους οδηγήσει σε διπλωματική απομόνωση. Όταν λες ότι η Κρήτη δεν υπάρχει, τότε το διεθνές ακροατήριο παύει να σε ακούει». Επεσήμανε δε ότι «η συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν ορθώς έγινε, κατέγραψε τις διαφωνίες που υπάρχουν αλλά και τη βούληση των δύο πλευρών να κρατήσουν τους διαύλους επικοινωνίας ανοιχτούς”.

"Άδειασμα” Σαμαρά

“Δεν είχα ποτέ την αλαζονεία να πιστεύω ότι οι βουλευτές της Ν.Δ. είναι οι μόνοι πατριώτες» διαμήνυσε παράλληλα η κ. Μπακογιάννη προς τους “νεομακεδονομάχους” της Ν.Δ. τονίζοντας ότι «απεμπλοκή διπλωματικά, πολιτικά και διεθνοπολιτικά από τη Συμφωνία των Πρεσπών δεν μπορεί να γίνει. Το μόνο που γίνεται είναι βελτιώσεις στη Συμφωνία.” Πρόταξε δε, “ειδικά στα θέματα εξωτερικής πολιτικής”, την “επίτευξη συναίνεσης, ένα κοινό εθνικό μέτωπο”.

"Έδειξε" Παυλόπουλο

Tέλος, η κ. Μπακογιάννη δεν παρέλειψε -με δεδομένες τις βλέψεις του Αντ. Σαμαρά για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα- να επισημάνει ότι η Προεδρία του Π. Παυλόπουλου "είναι πολύ καλή» καθώς «σε δύο κρίσιμες στιγμές για τη χώρα έδωσε δύο εξαιρετικά επιτυχημένες μάχες. Την πρώτη το καλοκαίρι του ’15 με το δημοψήφισμα και τη δεύτερη όταν στάθηκε και υπερασπίστηκε τους θεσμούς στο δικαστικό πραξικόπημα με τις επιλογές του ΣΥΡΙΖΑ".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL