Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.0°C23.4°C
3 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.0°C21.0°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.2°C21.0°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
21 °C
19.8°C22.7°C
2 BF 79%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.4°C20.7°C
0 BF 72%
Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ακραία καταστολή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πολιτική επιλογή της κυβέρνησης η ακραία καταστολή

«Να καταδικάσουν πολιτικά τα βασανιστήρια» κατά πολιτών από τις αστυνομικές δυνάμεις ζήτησε από τους υπουργούς ο Δημήτρης Τζανακόπουλος παράλληλα με τη διερεύνηση για τα άτομα που είναι υπεύθυνα για τις παράνομες αυτές πράξεις.

Μιλώντας στη Βουλή, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως δεν είναι καθόλου αισιόδοξος ότι η κυβέρνηση θα κάνει κάτι τέτοιο, καθώς η «ακραία καταστολή» είναι «πολιτική επιλογή» της κυβέρνησης. Στον Δ. Τζανακόπουλο απάντησε ο Μάκης Βορίδης υποστηρίζοντας ότι οι καταγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών φανερώνει... «συμπαράταξή» του με συγκεκριμένα ακροατήρια!

Ο Δ. Τζανακόπουλος μίλησε για «όργιο καταστολής και αυθαιρεσίας» και επισήμανε ότι «αυτά που είδαν τα μάτια μας, αυτά τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Διαδίκτυο τις προηγούμενες μέρες είναι, με τη στενή έννοια του όρου, βασανιστήρια». Μάλιστα, αναρωτήθηκε αν όλα αυτά συμβαίνουν δημόσια και μπροστά στους τηλεοπτικούς και φωτογραφικούς φακούς, «τι μπορεί να συμβαίνει πίσω από τις κλειστές πόρτες των κρατητηρίων και των αστυνομικών τμημάτων;» θυμίζοντας τις καταγγελίες για ουρλιαχτά που ακούγονταν από το Αστυνομικό Τμήμα Εξαρχείων το περασμένο σαββατοκύριακο.

Επιπλέον αναφέρθηκε στα όσα έχουν πει συνδικαλιστές της Ελληνικής Αστυνομίας ότι με τη σημερινή κυβέρνηση «τους έχουν λυθεί τα χέρια». Απευθυνόμενος στον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη και στους βουλευτές της Ν.Δ. που δηλώνουν πολιτικά φιλελεύθεροι, ζήτησε εξηγήσεις για αυτές τις δηλώσεις σημειώνοντας ότι «περιμένω να μου εξηγήσει ως προς τι τους έχουν λυθεί τα χέρια. Τους έχουν λυθεί τα χέρια να ξεγυμνώνουν ανθρώπους; Τους έχουν λυθεί τα χέρια να χτυπούν βάναυσα διαδηλωτές ή ακόμα και περαστικούς χωρίς κανέναν απολύτως λόγο;».

Ο Δ. Τζανακόπουλος καταλόγισε στον Μ. Χρυσοχοΐδη ότι «με προκλητικό θράσος επιχειρεί να καλύψει και να συγκαλύψει το αίσχος, την αθλιότητα και πάνω απ’ όλα την παρανομία των οργάνων της τάξης». Υπογράμμισε δε ότι η ακραία καταστολή είναι επιλογή της κυβέρνησης και «σχετίζεται με το αδιέξοδό της στο προσφυγικό, σχετίζεται με το γεγονός ότι έχει αρχίσει να διαρρηγνύεται η σχέση με ειδικά ακροδεξιά ακροατήρια, σχέση που είχε οικοδομηθεί πριν από τις εκλογές».

Κυβέρνηση "Ιανός"

Παράλληλα κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι λειτουργεί ως «Ιανός», καθώς με τη στάση της σε σχέση με την καταστολή «επιλέγει να τορπιλίσει το πολιτικό κλίμα και να δημιουργήσει ένα τοξικό πολιτικό περιβάλλον». Επισήμανε ακόμη πως «είναι προφανές ότι μέσα σε αυτό το τοξικό πολιτικό περιβάλλον δεν μπορούν να υπάρξουν οι όροι για στοιχειώδη πολιτική συνεννόηση σε μία περίοδο που αυτή είναι αναγκαία, με δεδομένη την όξυνση που επιλέγει η τουρκική πλευρά».

Μάλιστα, σχολίασε ότι δεν γίνεται «να εμφανίζεται ο κ. Δένδιας να ζητά εθνική συνεννόηση, να ζητά συναίνεση, να ζητά κοινό βηματισμό στην αντιμετώπιση ενός πραγματικού προβλήματος και από την άλλη μεριά ο κ. Χρυσοχοΐδης να παριστάνει τον μετεμφυλιακό χωροφύλακα».

Επίθεση Βορίδη

Στον Δ. Τζανακόπουλο απάντησε ο Μ. Βορίδης, ο οποίος έσπευσε να διαστρεβλώσει όσα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. «Είναι δυνατόν να υπάρχει κόμμα του Κοινοβουλίου που να λέει ότι, επειδή υπήρξαν αυτά τα περιστατικά, δεν θα προσέλθει προκειμένου να οικοδομηθεί συναίνεση απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις και απειλές;» αναρωτήθηκε υποστηρίζοντας ότι «και αυτό είναι θέση η οποία φανερώνει τις προτεραιότητές σας. Ήσασταν για μία ακόμη φορά, κ. Τζανακόπουλε, αποκαλυπτικός για το τι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ως προς τις καταγγελίες για αστυνομική βία, ο Μ. Βορίδης παρατήρησε ότι έχουν διαταχθεί έρευνες για τα περιστατικά και από τη Δικαιοσύνη, και από τα εσωτερικά όργανα της Αστυνομίας και από τον Συνήγορο του Πολίτη, ισχυρίστηκε όμως με νόημα ότι η κυβέρνηση έχει λάβει λαϊκή εντολή «να σταματήσει την ανομία και το χάος». Ακόμη κατηγόρησε τον Δ. Τζανακόπουλο ότι καταδίκασε την αστυνομική βία... πριν ολοκληρωθεί η διερεύνηση των καταγγελιών υποστηρίζοντας ότι αυτό δείχνει «με ποιους συμπαρατάσσεστε a priori, από την αρχή, χωρίς να εξετάσετε τις υποθέσεις».

"Συκοφαντική διαστρέβλωση"

Ο Δ. Τζανακόπουλος εμποδίστηκε αρχικά να απαντήσει στον Μ. Βορίδη από τον προεδρεύοντα αντιπρόεδρο Θανάση Μπούρα. Μετά τις έντονες διαμαρτυρίες των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ του δόθηκε ο λόγος και τόνισε ότι «ο κ. Βορίδης εσκεμμένα και συκοφαντικά διαστρέβλωσε αυτό το οποίο είπα». Επιπλέον υπογράμμισε ότι η κυβέρνηση έχει «διπλή στρατηγική», που πρέπει να σταματήσει, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει αποδείξει πως επιδιώκει την εθνική συναίνεση στα εθνικά θέματα, καθώς και ότι «ορθώς» ο Ν. Δένδιας «επιλέγει να είναι συμβιβαστικός, συναινετικός και με βούληση πολιτικής συνεννόησης».

Κ. Βελόπουλος: "Αριστεροφοβία" στη Ν.Δ.

Στην αντιπαράθεση έσπευσε να αναμειχθεί ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, που κατηγόρησε τον Μ. Βορίδη ότι... «απολογείται» στον Δ. Τζανακόπουλο γιατί πάσχει, όπως κι όλη η Ν.Δ., από «αριστεροφοβία». Ακόμη υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πολιτεύεται με δύο μέτρα και δύο σταθμά, καθώς «σκοτώσατε στο ξύλο τους Έλληνες στις Πρέσπες». Τέλος υπερασπίστηκε την αστυνομική βία υποστηρίζοντας ότι η αστυνομία «δεν είναι ανθοκομικός σύλλογος» και κατέφυγε στον γνωστό ισχυρισμό της Ακροδεξιάς: «Ποιος νόμιμος πολίτης φοβάται την αστυνομία;».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL