Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Λ.Αβραμάκης: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν θα αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί Σερρών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Λ.Αβραμάκης: Να ξεκαθαρίσει η κυβέρνηση αν θα αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί Σερρών

O υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κωνσταντίνος Σκρέκας, στην απάντησή του πρακτικά δεν ξεκαθαρίζει εάν θα αποζημιωθούν τελικά οι παραγωγοί αυτοί μέσω της διαδικασίας de minimis που είχε προγραμματίσει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, τονίζει ο Λευτέρης Αβραμάκης, αναφροικά με απάντηση ερώτησής του στη Βουλή σχετικά με την αποζημίωση των αμυγδαλοπαραγωγών του Νομού Σερρών από την ακαρπία που προκάλεσαν τα ασυνήθιστα καιρικά φαινόμενα.

Μάλιστα ο ίδιος προσθέτει ότι στην απάντηση του υπουργού δεν ξεκαθαρίζεται αν τελικά θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί με οποιοδήποτε τρόπο.

«Συγκεκριμένα ο υφυπουργός, παραβλέποντας την διαδικασία που είχε ήδη δρομολογηθεί από την προηγούμενη πολιτική ηγεσία, παραθέτει το σύνολο των κανονισμών που καλύπτουν ασφαλιστικά τους παραγωγούς, χωρίς να προκρίνει ή έστω να αφήνει να εννοείται ότι θα επιλεγεί κάποιος συγκεκριμένος τρόπος αποζημίωσης», σημειώνει ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο ίδιος αναφερόμενος στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων προσθέτει ότι «παραπέμπει την εκκίνηση της όλης διαδικασίας στο 2020, παρά το ότι συγκεκριμένες ενέργειες έχουν ήδη γίνει τόσο από τις αρμόδιες υπηρεσίες και την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τους ίδιους τους παραγωγούς. Σε μια μακροσκελή απάντηση τριών σελίδων δεν εκφράζει καν την πολιτική βούληση να αποζημιωθεί η συγκεκριμένη ομάδα παραγωγών του Νομού Σερρών, Αντίθετα, αναγνωρίζοντας τις αδυναμίες του ΕΛΓΑ να αποζημιώσει τους παραγωγούς για συγκεκριμένου τύπου καταστροφές στην παραγωγή, παραπέμπει για μια ακόμη φορά στο μέλλον, ισχυριζόμενος ότι η κυβέρνηση εξετάζει ένα νέο πλαίσιο γεωργικών ασφαλίσεων προκειμένου να καλύπτονται ασφαλιστικά οι περιπτώσεις που δεν αποζημιώνονται από τον ΕΛΓΑ».

«Προφανώς πρόκειται για την διακηρυχθείσα πρόθεση εισόδου και ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιριών στις γεωργικές ασφαλίσεις, μέσω ενός μεικτού συστήματος που θα συνεπάγεται και αυξημένο κόστος για τους αγρότες. Σε κάθε περίπτωση όμως, δεδομένου ότι η πρόταση αυτή ούτε έτοιμη είναι, ούτε πρόκειται να εφαρμοστεί άμεσα και σίγουρα δεν πρόκειται να αποζημιώσει για ζημιές του παρελθόντος, το ερώτημα που τίθεται επιτακτικά και δεν απαντάται από το Υπουργείο, είναι τι θα γίνει με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι αγρότες και οι παραγωγοί κατά το 2019» τονίζει ο Λ.Αβραμάκης.

«Κυρίως όμως το ερώτημα που τίθεται είναι πώς θα διασφαλιστεί ότι αυτοί οι παραγωγοί, όπως οι αμυγδαλοπαραγωγοί των Σερρών, θα μπορέσουν να διατηρήσουν τις καλλιέργειές τους και να μην καταστραφούν οικονομικά μέχρι την ολοκλήρωση των σχεδιασμών της κυβέρνησης».

«Είναι δεδομένο ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι πλήρως απροετοίμαστη σε ότι αφορά την διαχείριση των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν κάθε χρόνο οι παραγωγοί. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται ακόμα σε διαδικασία κατάρτισης του κυβερνητικού σχεδιασμού και αδυνατεί να αναλάβει την πρωτοβουλία να ισχύσουν έστω οι σχεδιασμοί και ο προγραμματισμός της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές και ακόμα δεν είναι σαφής η πολιτική που προωθούν», επεσήμανε ο Λευτέρης Αβραμάκης και πρόσθεσε ότι «αντίθετα οι συνέπειες άλλων επιλογών, όπως η αύξηση του αγροτικού ρεύματος είναι ήδη εδώ και ανεβάζουν το κόστος της παραγωγής. Το γεγονός ότι ακόμα δεν μπορεί να απαντήσει τελικά το Υπουργείο για το αν και με ποια διαδικασία θα αποζημιωθούν οι αμυγδαλοπαραγωγοί των Σερρών, προβληματίζει και δυστυχώς αποδεικνύει ότι η ΝΔ αδιαφορεί για τις πραγματικές και επείγουσες ανάγκες των ανθρώπων της πρωτογενούς παραγωγής».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL