Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
«Fake αριστεία» και πολιτικοί
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Fake αριστεία» και πολιτικοί

Του Κυριάκου Δημάγγελου

Παρά το γεγονός πως για τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Πέτσα το θέμα «Διαματάρη» ήταν λήξαν, οι αντιδράσεις μιας μικρής μερίδας του Τύπου και των social media για το βιογραφικό του υφυπουργού Εξωτερικών, αρμόδιου για τον Απόδημο Ελληνισμό, προκάλεσε εντέλει την πρώτη παραίτηση υπουργού της κυβέρνησης του Κ. Μητσοτάκη.

Ακόμα και αν η επίσημη κυβερνητική διαρροή ήθελε το Μέγαρο Μαξίμου να ζητάει την παραίτηση Διαματάρη γιατί ενόσω ήταν υπουργός συμμετείχε σε δυο εταιρείες με έδρα τις ΗΠΑ, δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο βασικός λόγος που προκάλεσε την παραίτηση του εκδότη της εφημερίδας «Εθνικός Κήρυκας» είναι πως το βιογραφικό του, πέρα από «πλούσιο», ήταν και «fake».

Αναμφισβήτητα, κομμάτι του ελληνικού πολιτικού συστήματος έχει επιδείξει μεγάλη φαντασία και ευρηματικότητα σε αυτό που ο απλός κόσμος αποκαλεί “λαμογιά”. Ωστόσο, θα ήταν άδικο να υποστηρίξει κανείς πως η λαμογιά είναι προνόμιο μονάχα των Ελλήνων πολιτικών. Κάτι τέτοιο εξάλλου θα ήταν μια εκ των υστέρων δικαίωση του αφηγήματος της “ελληνικής ιδιαιτερότητας”, δηλαδή της επιχείρησης σπίλωσης και ενοχοποίησης ενός ολόκληρου λαού που ενορχήστρωσαν Έλληνες και Ευρωπαίοι πολιτικοί και υλοποίησαν η “Bild” και ο ΣΚΑΪ.

Το φαινόμενο της λογοκλοπής και της «fake αριστείας» των πολιτικών δεν είναι ελληνικό προνόμιο, αλλά παγκόσμιο φαινόμενο που τα τελευταία χρόνια παίρνει μορφή χιονοστιβάδας. Τι είναι όμως η «fake αριστεία»; Με πολύ απλά λόγια, η προσπάθεια μιας μερίδας πολιτικών προσώπων να κερδίσουν «πόντους» στην εκλογική μάχη ή να νομιμοποιήσουν τις πολιτικές τους επιλογές επικαλούμενοι ακαδημαϊκές περγαμηνές που δεν έχουν.

Ντάισενμπλουμ... ο αρχηγός των αρίστων

Το 2013, ο άλλοτε πανίσχυρος πρόεδρος του Eurogroup αποδείχθηκε πως δεν είχε σπουδάσει ποτέ στο πανεπιστήμιο του York. Με άλλα λόγια, ο Ολλανδός σοσιαλδημοκράτης πολιτικός, που αυτο-παρουσιαζόταν ως οικονομική αυθεντία ικανή να διευθύνει όλη την Ευρώπη, αποδείχθηκε πως η μόνη του σχέση με την οικονομία, ήταν τα ιδιαίτερα φροντιστήρια που του παρείχαν οι σύμβουλοι της Καγκελαρίας. Κοινώς, ο «αγαπημένος» μας Γερούν αποδείχθηκε πως καθοδηγούσε την πορεία “εξυγίανσης” της ελληνικής οικονομίας επικαλούμενος μια δήθεν τεχνοκρατική γνώση που δεν είχε ποτέ αποκτήσει.

Fake αριστεία και στο κόμμα της Μέρκελ

Ο Καρλ Τέοντορ Τσου Γκούτενμπεργκ ήταν ένας από τους πιο δημοφιλείς πολιτικούς της Γερμανίας και ένα από τα ανερχόμενα αστέρια της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης της Βαυαρίας CSU, του βαυαρικού τμήματος του CDU της Άνγκελα Μέρκελ. Ωστόσο, το 2013, η αποκάλυψη πως ο Γκούτενμπεργκ είχε αποκτήσει τον διδακτορικό του τίτλο με μια «γενναία δόση» αντιγραφής και λογοκλοπής οδήγησε τον Γερμανό πολιτικό «στα σκοινιά». Και αν για τη Μέρκελ το θέμα ήταν «δευτερεύον», ο ορυμαγδός πυρών από την ακαδημαϊκή κοινότητα, τα πολιτικά κόμματα και τον Τύπο ανάγκασε την Καγκελάριο να ζητήσει την παραίτηση του Γκούτενμπεργκ. Έναν χρόνο μετά, η Μέρκελ αναγκάστηκε να δεχθεί και την παραίτηση της υπουργού Παιδείας Ανέτε Σαβάν, η οποία κατηγορήθηκε για αντίστοιχο σκάνδαλο λογοκλοπής και «fake αριστείας».

Λαϊκό Κόμμα Ισπανίας: το φυτώριο της απάτης

Το Λαϊκό Κόμμα της Ισπανίας έχει μεγάλη παράδοση στις απάτες. Γι’ αυτό τον λόγο εξάλλου η κυβέρνηση του Μαριάνο Ραχόι -μνημονιακού συνοδοιπόρου του Αντ. Σαμαρά- οδηγήθηκε σε πτώση. Από το πλούσιο παλμαρέ των στελεχών του κόμματος δεν θα μπορούσε να λείπει και η λογοκλοπή. Αυτό τουλάχιστον ήρθε στο φως της δημοσιότητας το 2018, όταν ο ισπανικός Τύπος αποκάλυψε πως η Christina Cifuentes και ο Pablo Casado κατηγορήθηκαν για λογοκλοπή και ψεύτικο πτυχίο αντίστοιχα. Επειδή όμως τα νερά της Μεσογείου δημιουργούν ένα περίεργο αέρα, οι δυο Ισπανοί πολιτικοί αρνήθηκαν τις όποιες κατηγορίες με παιδαριώδη επιχειρήματα και φυσικά... δεν ένιωσαν την ανάγκη να παραιτηθούν από τη θέση τους.

Ο Ρουμάνος πρωθυπουργός και η μέθοδος της σοσιαλιστικής λογοκλοπής

Το 2012, το εβδομαδιαίο περιοδικό “Nature” αποκάλυψε πως ο Ρουμάνος πρωθυπουργός Βίκτορ Πόντα απέκτησε τον διδακτορικό του τίτλο βασιζόμενος σε ένα βιβλίο που είχε εκδοθεί λίγα χρόνια νωρίτερα από δυο Ρουμάνους ακαδημαϊκούς. Το εντυπωσιακό στην ιστορία του Πόντα... είναι πως ο Ρουμάνος πρωθυπουργός είχε αναγκαστεί να αποπέμψει, λίγους μήνες πριν, την υπουργό Παιδείας της κυβέρνησής του για το ίδιο ακριβώς αδίκημα. Φυσικά, επειδή εδώ είναι Βαλκάνια... -όπως εύστοχα είχε γράψει και ο Διονύσης Σαββόπουλος-, ο Πόντα απέρριψε τις κατηγορίες και έκανε λόγο για σκευωρία των πολιτικών του αντιπάλων.

Η αποπολιτικοποίηση της πολιτικής γυρνάει μπούμερανγκ

Οι παραπάνω περιπτώσεις λογοκλοπής είναι μόνο κάποιες από τις δεκάδες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια. Το πρόβλημα με αυτούς τους πολιτικούς όμως δεν είναι πως δεν αποφοίτησαν από κάποιο μεγάλο πανεπιστήμιο... ή πως δεν ήταν φοιτητές του Χάγιεκ στα έδρανα του Σικάγο. Το πρόβλημα είναι πως εδώ και χρόνια επιχειρούν να εφαρμόσουν τις θεωρίες του Χάγιεκ ως μια αντικειμενική και δοσμένη πραγματικότητα που, εν αντιθέσει με τους πολλούς, μόνο αυτοί μπορούν να κατανοήσουν λόγω της επιστημονικής τους κατάρτισης.

Τα προηγούμενα χρόνια, πάνω στο αφήγημα της «αριστείας», η Ν.Δ. δεν δίστασε να σκυλέψει υπολήψεις, να δολοφονήσει χαρακτήρες στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ για το γεγονός πως είχαν αποφοιτήσει από κάποιο ΤΕΙ ή ελληνικό ΑΕΙ και όχι από το Columbia ή το Harvard. Σήμερα, η υπόθεση Διαματάρη είναι ένα ηχηρό χαστούκι προσωπικά στον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος διόρισε τον συγκεκριμένο υπουργό. Κυρίαρχα όμως, είναι ένα ισχυρό χτύπημα στο αφήγημα της «αριστείας του», δηλαδή της τοποθέτησης νεοφιλελεύθερων και δικών του ανθρώπων, τους οποίους πλασάρει ως τεχνοκράτες και γνώστες της αγοράς για να αποκρύψει το ταξικό πρόσημο της πολιτικής του.

Ευτυχώς ή δυστυχώς, ο νεοφιλελευθερισμός δεν είναι νόμος αλλά επιλογή και η πολιτική δεν είναι δουλειά ούτε δοτών ειδικών ούτε ημέτερων... αλλά όλων των ανθρώπων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL