Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Ζητάει και τα ρέστα ο Κυρ. Μητσοτάκης!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ζητάει και τα ρέστα ο Κυρ. Μητσοτάκης!

Και τα έκανε θάλασσα ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην πρόσφατη κρίση που δημιούργησε η Τουρκία και ζητάει και τα ρέστα επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ του άσκησε κριτική! Ο πρωθυπουργός έκανε μία ενημέρωση - μη ενημέρωση χθες στη Βουλή, καθώς δεν είπε τίποτα που να μην ήταν γνωστό. Έτσι το μόνο που έμεινε από τη συζήτηση ήταν τα παράπονά του στον ΣΥΡΙΖΑ! Ο πρ. πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης επέμεινε στην κριτική κάνοντας λόγο για «σιβυλλική και ίσως όχι πάρα πολύ εύστοχη δήλωση» του πρωθυπουργού μετά τη συνάντηση με τον Ερντογάν.

«Ενώ βρισκόμουν απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, πληροφορήθηκα, δυστυχώς, τις απρεπείς και διχαστικές δηλώσεις του Αλ. Τσίπρα. Λάθος στάση, λάθος άποψη, λάθος πράξεις, κυρίως όμως τη λάθος στιγμή. Λυπάμαι. Και η ιστορία της παράταξής μου αλλά και το προσωπικό μου ήθος δεν μου επιτρέπουν να κάνω μέρος του κομματικού ανταγωνισμού τα εθνικά μας θέματα. Θα σταματήσω εδώ. Θα πω μόνο τούτο: Σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή, ο Αλ. Τσίπρας έβγαλε τον χειρότερο εαυτό του. Εύχομαι ειλικρινά αυτός ο εαυτός του να μην είναι και ο μόνος» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

«Άδικη επίθεση»

«Είναι τουλάχιστον άδικη η επίθεση που εξαπέλυσε ο Κ. Μητσοτάκης προς τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την ομιλία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, γιατί ο σύντροφος Αλέξης Τσίπρας ήταν πάρα πολύ συγκεκριμένος στην κριτική την οποία άσκησε σε ζητήματα τα οποία είναι πραγματικά εξόχως προβληματικά» τόνισε ο Νίκος Βούτσης και υπενθύμισε πως, όταν μίλησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, «υπήρχε μία σαφέστατη διιστάμενη άποψη μέσω διαρροών, μία διγλωσσία για το κρίσιμο ζήτημα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, πάνω στο οποίο εμείς συμφωνούμε ότι θα έπρεπε να συνεχιστεί και να μην υπάρξει έστω και για δύο ώρες αυτή η διελκυστίνδα που έδωσε λάθος μηνύματα προς την άλλη πλευρά».

Υπενθύμισε ακόμη ο Ν. Βούτσης ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό επειδή δεν ζητάει να εφαρμοστούν οι κυρώσεις που έχει αποφασίσει η Ε.Ε. κατά της Τουρκίας και δεν το έθεσε ούτε στη συνάντηση με τον Ερντογάν. «Αυτό ούτε σήμερα το ακούσαμε και εμένα με ανησύχησε περισσότερο απ' όλα» επεσήμανε ο πρ. πρόεδρος της Βουλής. «Υπάρχει ειδική λίστα αυτών των μέτρων και πρέπει να εφαρμοστούν. Επίσης υπάρχει ανάγκη επέκτασης αυτών των μέτρων σε σχέση με τη νέα εξέλιξη, με τη δήθεν συμφωνία η οποία υπήρξε ανάμεσα σε Λιβύη και Τουρκία» σημείωσε.

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ο Ν. Βούτσης τόνισε ότι είναι μία εξέλιξη «εξαιρετικά σοβαρή. Είναι σαφές ότι η εξέλιξη αυτή είναι μία έμπρακτη αρχή εκ μέρους της ηγεσίας της Τουρκίας αμφισβήτησης της ίδιας της Συνθήκης της Λωζάννης στο πλαίσιο αναθεωρητικών σκέψεων, οι οποίες υπήρχαν στο παρελθόν και τις οποίες εμπράκτως με τη Συρία, δηλαδή στα νοτιοανατολικά της σύνορα, αμφισβήτησε πριν από λίγο καιρό και ίσως πήρε εξ αυτού και αέρα. Με αυτήν την έννοια είναι μία επικίνδυνη, μία σοβαρά επικίνδυνη εξέλιξη».

Ευ. Τσακαλώτος: Θυμόμαστε

«Εμείς, οι συριζαίοι και οι συριζαίες, δεν έχουμε απώλεια πρόσφατης μνήμης. Θυμόμαστε, όταν ήταν εδώ ο Ερντογάν σε συνάντηση με τον Αλ. Τσίπρα, που ο Κ. Μητσοτάκης έλεγε να μην τον δει καν ο Αλ. Τσίπρας λόγω προκλητικότητας της Τουρκίας. Εμείς θυμόμαστε, όταν εγώ ήμουν στο Eurogroup, βουλευτές της Ν.Δ. και στελέχη που έχουν πάρει κυβερνητική θέση να λένε: 'Βάστα, Γερούν' και 'Βάστα, Βόλφγκανγκ'. Θυμάμαι, επίσης, το 'Μακεδονικό'. Το θυμάμαι λίγο. Θυμάμαι πώς το χρησιμοποιήσατε» απάντησε στον πρωθυπουργό και ο Ευκλειδης Τσακαλώτος.

«Χαρτί που θα καταρρεύσει»

Αναφερόμενος στη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «αυτό το χαρτί δεν το αναγνωρίζει κανείς και δεν σημαίνει τίποτα, θα καταρρεύσει. Όχι μόνο γιατί είναι παράνομο, αλλά γιατί δεν υπάρχει αντισυμβαλλόμενο μέρος, με νομιμοποίηση, να το επικυρώσει στη Λιβύη. Και εμείς θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας αυτή η συμφωνία να μην ισχύσει». Ανακοίνωσε ότι την Πέμπτη έρχεται στην Αθήνα ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων της Λιβύης, ο οποίος έχει αποδοκιμάσει τη συμφωνία, και προειδοποίησε την Τουρκία με «πρωτοφανή διπλωματική απομόνωση». Έκανε λόγο για «αγεωγράφητα και ανιστόρητα» κείμενα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντούσε στον Ερντογάν

«Η έγκριση από την τουρκική Βουλή αυτού του κειμένου δεν είναι κάτι το απλό. Πριν από 20 χρόνια εγκρίθηκε από την τουρκική Βουλή το casus belli σε σχέση με το Αιγαίο χωρίς να πάρει απόφαση τότε η τουρκική κυβέρνηση. (...) Δεν είναι τόσο απλό λοιπόν να λέμε ότι η τουρκική Βουλή προχώρησε σε μία συμφωνία η οποία είναι fake και δεν στέκεται πουθενά στο Διεθνές Δίκαιο» επεσήμανε ο Ν. Βούτσης.

Ακόμη ο πρ. πρόεδρος της Βουλής σημείωσε ότι «δεν υπάρχει από πλευράς της ελληνικής κυβέρνησης ευθεία και αποφασιστική τοποθέτηση πάνω στο ζήτημα των αναθεωρητικών βλέψεων και σκέψεων που υπάρχουν στην περιοχή». Υπενθύμισε δε ότι το 2018 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο τότε πρωθυπουργός «αμφισβήτησαν ευθέως και καταλυτικά τις θεωρίες» του Ερντογάν. Ο Ν. Βούτσης υπενθύμισε ότι επί ΣΥΡΙΖΑ «δεν κόπηκε ποτέ ο δίαυλος συνεννόησης, τα ΜΟΕ, οι συζητήσεις για τις χαμηλού τύπου πολιτικές, που είναι σωστό να υπάρχει αυτό το κανάλι της ανοιχτής συνεννόησης» και παράλληλα ετίθεντο τα ζητήματα των παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Η Φ. Γεννηματά εκνεύρισε τον Κ. Μητσοτάκη

Εντύπωση και εκνευρισμό στον πρωθυπουργό προκάλεσε η επιμονή της Φώφης Γεννηματά να ζητάει «αποφασιστικότητα» και να υπάρξει δέσμευση ότι η κυβέρνηση «θα σταματήσει τον Ερντογάν». Είναι χαρακτηριστικό ότι το απαίτησε και στην πρωτολογία της και μετά την ομιλία Μητσοτάκη και ότι ο πρωθυπουργός αποχώρησε από την αίθουσα χωρίς να της απαντήσει. Συγκεκριμένα η Φ. Γεννηματά ζήτησε «να ξεκαθαρίσετε από το βήμα της Βουλής αν υπάρχουν για την κυβέρνησή σας κόκκινες γραμμές». «Χρειάζεται η ελληνική πλευρά να δώσει ένα μήνυμα διεθνώς ότι η Ελλάδα είναι αποφασισμένη και έχει κόκκινες γραμμές. Ερωτώ λοιπόν ποιες είναι οι κόκκινες γραμμές για την κυβέρνησή σας» ανέφερε.

Ακόμη απαίτησε να υπάρξει σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών κατηγορώντας τον Κ. Μητσοτάκη ότι «αναλαμβάνει πλήρως και ακέραιη την ευθύνη της διαχείρισης αυτής της τόσο σοβαρής υπόθεσης και αρνείστε τον διάλογο και τη συνεννόηση για τη διαμόρφωση μίας εθνικής γραμμής». «Ελπίζω αυτή τη φορά να μην κληθούμε εν μέσω νέας κρίσης στο Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών που εσείς τώρα αρνείστε» κατέληξε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL