Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.7°C22.6°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
16 °C
14.6°C17.3°C
2 BF 86%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.0°C
5 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
29 °C
27.2°C28.8°C
4 BF 28%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.9°C19.1°C
4 BF 88%
Θ.Φωτίου: Σε κάθε νόμο της ΝΔ αποτυπώνεται η ταξική της μεροληψία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θ.Φωτίου: Σε κάθε νόμο της ΝΔ αποτυπώνεται η ταξική της μεροληψία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου (Video)

Στο κοινωνικό μέρισμα για το 2019 αναφέρθηκε η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ, Θεανώ Φωτίου, κατά την ομιλία της στην Ολομέλεια της Βουλής για το φορολογικό νομοσχέδιο, επισημαίνοντας ότι «το υπερπλεόνασμα του 2019, ήταν ισόποσο με εκείνο του 2018, 2 δισ. ευρώ».

«Εμείς δώσαμε το 1 δισ από τα 2 ως εξής: Τα 800 εκατ. θεσμοθετώντας και συμβολικά τη 13η σύνταξη. Όπως θυμάστε, το 2012, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έκοψαν τη 13η και τη 14η σύνταξη εν μια νυκτί και τα υπόλοιπα 200 εκατ. τα δώσαμε για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 22% μεσοσταθμικά. Όπως θυμάστε, τον ΕΝΦΙΑ τον επέβαλαν η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ το 2013», σημείωσε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ. 

https://www.youtube.com/embed/ZT-x2UbexFc

Παράλληλα, Θεανώ Φωτίου τόνισε ότι «η ΝΔ σπατάλησε το υπόλοιπο 1 δισ, διότι η επιπλέον μείωση του ΕΝΦΙΑ  -που κατευθύνθηκε κυρίως στις πολύ μεγάλες περιουσίες- και το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης που εκταμίευσε ο κ. Σταϊκούρας στοίχισαν  320 εκατ. ευρώ. Πού είναι τα υπόλοιπα 680 εκατ; Αντ’ αυτών εξοικονόμησε μόνον 175 εκ. για μέρισμα, έναντι 780 εκ. που είχαμε δώσει εμείς πέρυσι, με αποτέλεσμα 7 στους 8 πολίτες που είχαν πάρει πέρυσι το μέρισμα δεν θα το πάρουν φέτος. Αλλά και όσοι το πάρουν, θα το πάρουν μετά τις γιορτές γιατί το ψηφιακό επιτελικό κράτος του κ. Μητσοτάκη δεν πρόλαβε να ετοιμάσει το σύστημα της ΗΔΙΚΑ για να το υποστηρίξει».

Επιπλέον, «αξιο σχολιασμού» χαρακτήρισε η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ το γεγονός ότι «το οριζόντιο επίδομα των 700 ευρώ προκύπτει από μια απλή διαίρεση της δαπάνης δια του αριθμού των ωφελούμενων. Αυτό το ποσό είναι ίδιο για όλα τα νοικοκυριά, και για τις τέσσερις κατηγορίες δικαιούχων. Καμία σκέψη για την ιδιαιτερότητα του κάθε νοικοκυριού. 700 € για οικογένεια με 2 παιδιά, 700 € για οικογένεια με 4 παιδιά, 700 € για οικογένεια με πέντε παιδιά, 700 € για οικογένεια με πάνω από 2 παιδιά ΑμεΑ. 0 € αν ο γονιός είναι ανάπηρος, μια μάνα ας πούμε ΑμεΑ που  μεγαλώνει παιδιά που εκείνα όμως -ευτυχώς- δεν είναι ανάπηρα».

«Όλα αυτά δείχνουν μια απίστευτη άγνοια της πραγματικότητας και μια τεράστια υπεροψία. Την υπεροψία της ΝΔ που συμπεριφέρεται στους συμπολίτες μας με αδιαφορία για τις πραγματικές ανάγκες τους, σαν να έχουν όλοι τις ίδιες. Την υπεροψία της "αριστοκρατίας", δηλαδή των αρίστων που κρατούν, εξουσιάζουν και μοιράζουν κατά το δοκούν» σχολιάζει η Θ.Φωτίου.

Η ίδια συνέχισε αποκαλύπτοντας τον «λαϊκισμό της ΝΔ και την μεθοδολογία που ακολουθεί για κάθε νόμο που φέρνει στην Βουλή».

Για «τυμπανοκρουσίες ότι τηρεί τις εκλογικές της υποσχέσεις ενώ κάνει ακριβώς το αντίθετο» έκανε λόγο η βουλεύτρια του ΣΥΡΙΖΑ χαρακτηρίζοντας την πολιτική της ΝΔ ως «επιτομή του λαϊκισμού».

«Στο φορολογικό νομοσχέδιο αναιρείτε όσα λέγατε προεκλογικά για την υπερφορολόγηση του ΣΥΡΙΖΑ για τους "29 άδικους φόρους" που έβαλε ο ΣΥΡΙΖΑ και θα τους καταργούσατε, αλλά τους διατηρείτε. Ο κ. Σταικούρας  μας είπε σήμερα ότι απλά δε θα μπει ούτε ένα ευρώ νέος φόρος αλλά, όπως προβλέπεται στον προϋπολογισμό του 2020, οι πολίτες θα πληρώσουν 733 εκατ. ευρώ επιπλέον φόρους» υπγοράμμισε η ίδια.

Επιπλέον, πρόσθεσε ότι «σε κάθε νόμο αποτυπώνεται η ταξική σας μεροληψία υπέρ του μεγάλου κεφαλαίου, των μεγάλων επιχειρήσεων, υπέρ των υψηλών εισοδημάτων. Για αυτούς και οι όποιες φοροελαφρύνσεις στον συγκεκριμένο νόμο».

«Προφανώς δεν σας ενδιαφέρουν τα μεσαία στρώματα που ερίζουν υπουργοί και βουλευτές σας για τα εισοδηματικά τους όρια», σημεώισε η ίδια και επανέλαβε ότι «με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, από το 2009 μέχρι το 2015 τα μεσαία στρώματα έχασαν το 40% των εισοδημάτων τους και 800.000 πολίτες μεταπήδησαν στα φτωχά στρώματα. Ένας, δηλαδή, στους 5 των μεσαίων στρωμάτων πέρασε στη φτώχεια».

«Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ φτωχοποίησαν τα μεσαία στρώματα. Το 2015 για την ΕΛΣΤΑΤ τα εισοδήματα για 1 άτομο ήταν από 7.500 έως 10.860 το χρόνο. Το 2018 ήταν από 7.860 έως 11.200 το χρόνο. Αύξηση μικρή, αλλά αύξηση με τον ΣΥΡΙΖΑ» υπογράμμισε η Θεανώ Φωτίου.

«Συμπερασματικά, τόσο το φορολογικό νομοσχέδιο, όσο και η διάρθρωση του κουτσουρεμένου κοινωνικού μερίσματος που αποδίδετε είναι απλά παραδείγματα εφαρμογής της ταξικής μεροληψίας που διαπερνά όλο το κυβερνητικό σας έργο: γη και ύδωρ στους πλούσιους, τους κατέχοντες και τους κομίζοντες επενδύσεις αμφιβόλου ποιότητας, υποσχέσεις ελάφρυνσης χωρίς αντίκρισμα για τα μεσαία εισοδηματικά στρώματα, φιλοδωρηματική αντίληψη, προχειρότητα και υπεροψία για τους ευάλωτους. Μόνο που αν κάτι αντιλαμβάνεται αμέσως και εύκολα ο πολίτης, αυτό είναι το αποτέλεσμα στην τσέπη του, και θα σας απαντήσει» επεσήμαεν η αναπληρώτρια τομεάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας του ΣΥΡΙΖΑ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL