Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Παραδοχή Χρυσοχοϊδη: / Παραδοχή Χρυσοχοϊδη: Παράλληλη λειτουργία υφιστάμενων δομών - κλειστών κέντρων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παραδοχή Χρυσοχοϊδη: / Παραδοχή Χρυσοχοϊδη: Παράλληλη λειτουργία υφιστάμενων δομών - κλειστών κέντρων

Πριν από δύο εβδομάδες, ο υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Αλκιβιάδης Στεφανής παρουσίασε μαζί με τον κυβερνητικό εκπρόσωπο το σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση του μεταναστευτικού - προσφυγικού. Μια συνέντευξη Τύπου που σημαδεύτηκε από την αποκάλυψη των προθέσεων για κλειστά κέντρα σε ξερονήσια -"μαζεύτηκαν" άρον άρον μετά την κατακραυγή- για τον "στρατωνισμό" των μεταναστών, όπως είχε "ξεφύγει" από τον στρατηγό εν αποστρατεία Αλ. Στεφανή.

Η κυβέρνηση ανέδειξε σε πανηγυρικό τόνο την απόφαση να κλείσουν τα υπάρχοντα κέντρα φιλοξενίας, όπως αυτά στην Μόρια της Λέσβου, στο Βαθύ της Σάμου, η ΒΙΑΛ στη Χίο. Αντ' αυτών, προβλέπεται η δημιουργία κλειστών δομών, που θα λειτουργήσουν ως προαναχωρησιακά κέντρα, ενώ θα προχωρήσει η αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά 20.000 αιτούντων άσυλο στην ηπειρωτική Ελλάδα. Εντούτοις, η επίσημη απάντηση του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στα ερωτήματα που έθεσε η Κομισιόν συνιστά "έκπληξη", αφού αναφέρει πως οι νέες κλειστές δομές θα λειτουργήσουν παράλληλα με τις υφιστάμενες.

"Ο υπουργός Χρυσοχοΐδης με επιστολή του στην Ευρωπαία επίτροπο διαψεύδει τον κυβερνητικό εκπρόσωπο Πέτσα και τον υφυπουργό συντονιστή Στεφανή, διαβεβαιώνοντας ότι όχι μόνο δεν θα κλείσει η Μόρια αλλά ότι θα λειτουργούν παράλληλα κλειστά και ανοιχτά κέντρα", τόνισε ο Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ. Σε υψηλούς τόνους απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη επαναλαμβάνοντας πως η Μόρια και το Βαθύ θα κλείσουν, "όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές" και τονίζοντας πως θα λειτουργουν παράλληλα έως τότε.

Η επιστολή

Ας τα πάρουμε με τη σειρά. Η αρμόδια Ευρωπαία επίτροπος Ντούνια Μιγιάτοβιτς απέστειλε στις 25 Νοεμβρίου επιστολή προς τους Μ. Χρυσοχοΐδη και Γ. Κουμουτσάκο ζητώντας εξηγήσεις και διευκρινίσεις επί της εφαρμογής του σχεδίου. Επιπλέον, ζήτησε από την Αθήνα να εξηγήσει τον λόγο που προκρίνει τη δημιουργία κλειστών κέντρων έναντι των ανοιχτών κέντρων για την ταυτοποίηση. Υπογραμμίζει, μεταξύ άλλων, την ανάγκη η κράτηση να αποτελεί το ύστατο μέτρο και μόνο για τη μικρότερη δυνατή περίοδο, ενώ ζητάει να ενημερωθεί η επιτροπή για τις εναλλακτικές που έχει προβλέψει η κυβέρνηση αντί της κράτησης στα νησιά.

Η απάντηση Χρυσοχοΐδη

Απαντώντας στην επίτροπο Μιγιάτοβιτς ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης διευκρινίζει τα εξής: Θα γίνει μεταφορά από τα νησιά στις εγκαταστάσεις υποδοχής στην ηπειρωτική χώρα, "οι οποίες είναι επί του παρόντος ανοιχτές δομές". Και τονίζει: "Η κυβέρνηση επιδιώκει να εφαρμόσει συστήματα ελέγχου εισόδου- εξόδου στις ηπειρωτικές εγκαταστάσεις". "Σε ό,τι αφορά στα νησιά", σημειώνει ο υπουργός, "η κυβέρνηση σχεδιάζει να υπάρχει μια εγκατάσταση σε κάθε ένα από τα ελληνικά νησιά που θα λειτουργεί παράλληλα με τα υπάρχοντα κέντρα υποδοχής". "To operate in parallel with existing reception center" είναι η ακριβής διατύπωση στην επιστολή. Διατύπωση που απέχει πολύ από τις ανακοινώσεις Στεφανή και Πέτσα. Σχετικά με την κράτηση σημειώνει απλώς ότι ο νέος νόμος "συνάδει πλήρως με το κοινοτικό κεκτημένο", προσθέτοντας ωστόσο ότι "η διοικητική κράτηση προβλέπεται στη διάταξη αυτή ως μέσο τελευταίας επιλογής, δεδομένου ότι αυτές οι εναλλακτικές λύσεις εκτίθενται στο άρθρο 22 του Ν. 3907/2011". Πρόκειται για τις νομοθετικές προβλέψεις της οικειοθελούς επιστροφής.

ΣΥΡΙΖΑ: Μαρτυρία του αδιεξόδου τους

Σε ανακοίνωσή του ο ΣΥΡΙΖΑ τονίζει πως η επιστολή Χρυσοχοΐδη "διαψεύδει πλήρως τις κυβερνητικές εξαγγελίες" και "μαρτυρεί το αδιέξοδο στο οποίο έχει περιέλθει η κυβέρνηση Μητσοτάκη στο προσφυγικό ζήτημα και το μπάχαλο που έχει δημιουργήσει με την ανευθυνότητά της". "Το ψάρεμα στα θολά νερά της Ακροδεξιάς και του λαϊκισμού δεν μπορεί να συμβαδίζει με το δήθεν κεντρώο και προοδευτικό προφίλ που μάταια προσπαθεί να φιλοτεχνήσει ο πρωθυπουργός", σημειώνει ο ΣΥΡΙΖΑ και καταλήγει: "Ο κ. Μητσοτάκης επιχείρησε το αδιανόητο: να πατά σε δύο βάρκες. Η πτώση και η καταβύθιση, όπως αναμενόταν, ήρθε πολύ γρήγορα".

Επίθεση Χρυσοχοΐδη κατά Τσίπρα

"Ο κύριος Τσίπρας προσπαθεί να σπείρει σύγχυση επειδή δεν είναι σε θέση να παράγει πολιτική", απάντησε ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη. "Η Μόρια θα κλείσει. Το Βαθύ θα κλείσει. Θα κλείσουν όταν θα είναι έτοιμες οι νέες δομές, σύμφωνα με τον ήδη ανακοινωθέντα κυβερνητικό σχεδιασμό", υπογραμμίζει και επισημαίνει πως "μέχρι τότε ανοιχτές και κλειστές δομές θα λειτουργούν παράλληλα, όπως γινόταν και όλα αυτά τα χρόνια και επί ΣΥΡΙΖΑ κι ας το αρνιόταν". "Αυτή ακριβώς η προσωρινή παράλληλη λειτουργία επεξηγείται και στην επιστολή προς την επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης κυρία Μιγιάτοβιτς" υποστηρίζει ο Μιχ. Χρυσοχοΐδης. Κάτι που δεν προκύπτει βέβαια από την επιστολή.

ΣΥΡΙΖΑ: Αρκεί να ξέρει κανείς ανάγνωση...

"Προσπαθεί να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα", ανταπάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ καλώντας τον υπουργό να απαντήσει στους πολίτες και στους δημάρχους των νησιών, "που τόσο καιρό η κυβέρνηση περιπαίζει, και όχι στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ". "Για όσους ξέρουν ανάγνωση, τα όσα διατύπωσε στην επιστολή του στην αρμόδια επίτροπο είναι σαφή. Αν κοροϊδεύει την επίτροπο και όχι τους Έλληνες, μένει να φανεί", προσθέτει η Κουμουνδούρου. "Το ποιος δήθεν σπέρνει σύγχυση και το ποιος βρίσκεται πραγματικά σε απόλυτη σύγχυση και αδυναμία να διαχειριστεί την προσφυγική κρίση, όπως άλλωστε και ο ίδιος παραδέχτηκε ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, το έχουν καταλάβει ήδη όλοι οι Έλληνες πολίτες", τονίζει η αξιωματική αντιπολίτευση.

Για επιβεβαίωση των όσων υποστήριξε ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι η κυβέρνηση ψεύδεται, ότι το ΚΥΤ Μόριας δεν πρόκειται να κλείσει "και ότι τα σχέδια για τα κλειστά κέντρα απλώς θα φορτώσουν τα νησιά μας με έξτρα δομές - φυλακές χιλιάδων ανθρώπων" έκανε λόγο ο βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Γ. Μπουρνούς, καλώντας τον "γαλάζιο" βουλευτή του νησιού Χ. Αθανασίου να τοποθετηθεί.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL