Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.5°C
3 BF 72%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
10.8°C13.3°C
1 BF 89%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.6°C19.3°C
6 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
26 °C
22.2°C25.8°C
6 BF 27%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.0°C
3 BF 100%
Tα ΜΟΕ μπήκαν... προσωρινά στον πάγο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Tα ΜΟΕ μπήκαν... προσωρινά στον πάγο

Πρωτοφανές αλαλούμ επικράτησε χθες στους κόλπους της κυβέρνησης, παραμονή της συνάντησης του Κ. Μητσοτάκη με τον Τ. Εντογάν, με αφορμή τις συζητήσεις για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.

"Δεν παγώνουν τα ΜΟΕ. Οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο προετοιμάζονται και θα συνεχιστούν κανονικά» διαβεβαίωναν χθες κύκλοι του Μεγάρου Μαξίμου αδειάζοντας θεαματικά τις πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας που είχαν αφήσει να διαρρεύσει στην ΕΡΤ και το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι “παγώνουν μέχρι νεοτέρας, με πρωτοβουλία της Αθήνας, οι συζητήσεις με την Τουρκία για τα ΜΟΕ σε στρατιωτικό επίπεδο". Στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού επιχείρησαν αργότερα να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις από την ενδοκυβερνητική διγλωσσία σημειώνοντας ότι “ο υπουργός Εθνικής Άμυνας είναι με τον κ. Μητσοτάκη στο Λονδίνο και δεν υπήρξε καμία σχετική διαρροή" και ότι "δεν υπάρχει κανένα θέμα με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Αυτή δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης”

“Αυτή, δυστυχώς, δεν είναι εικόνα σοβαρής κυβέρνησης” τόνισε, σε αυτό το φόντο, το Γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ. “Παραμονή της συνάντησης του πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο, το υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοινώνει πάγωμα των Μέτρων Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης με την Τουρκία και, λίγες ώρες αργότερα, από το Μέγαρο Μαξίμου διαρρέεται σε ΜΜΕ ότι το ΥΠΕΘΑ έχει μαύρα μεσάνυχτα και ότι τα ΜΟΕ συνεχίζονται κανονικά. Τα εθνικά θέματα και ιδίως οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να τη χειρίζεται η κυβέρνηση Μητσοτάκη με τέτοια πρωτοφανή ανευθυνότητα” υπογράμμισε, σε δηκτικό τόνο, η αξιωματική αντιπολίτευση.

Κ. Μητσοτάκης: “Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά”

“Θα θέσω στον κ. Ερντογάν όλα τα θέματα της τουρκικής προκλητικότητας. Θα μιλήσουμε με ανοιχτά χαρτιά” διαμηνύει ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με συνεργάτες του, ενόψει της συνάντησής του με τον Τούρκο Πρόεδρο (16.30 ώρα Ελλάδος) στο περιθώριο της συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο.

Κυβερνητικές πηγές δίνουν έμφαση στη θέση πως "η απόπειρα της Τουρκίας να καταργήσει θαλάσσιες ζώνες νησιών -όπως η Κρήτη, η Ρόδος, η Κάρπαθος, το Καστελόριζο- με τεχνάσματα όπως άκυρα διμερή μνημόνια δεν παράγει διεθνώς έννομα αποτελέσματα”.

Επιπλέον, αιχμές κατά “της τακτικής των ίσων αποστάσεων” του ΝΑΤΟ άφησε, στο πλαίσιο της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών, ο Στέλιος Πέτσας, καθώς “αδικεί κατάφωρα την πατρίδα μας, που ουδέποτε επιδίωκε την ένταση στην περιοχή μας». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε σε δηκτικό τόνο ότι «δεν μπορεί μια συμμαχία να στέκεται αδιάφορη όταν ένα μέλος της παραβιάζει ανοιχτά το διεθνές δίκαιο και στρέφεται έτσι κατά άλλου μέλους της».

Ανοιχτό παράθυρο για Συμβούλιο Πολιτικών Αρχηγών

O κ. Πέτσας -απαντώντας σε σχετική ερώτηση- δεν απέκλεισε την προοπτική σύγκλησης του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών θέτοντας τον στόχο “να υπάρχει πάντα πλήρης ενημέρωση των άλλων πολιτικών κομμάτων, γιατί εδώ η στόχευση είναι εθνική και χρειάζεται όλα τα κόμματα να έχουν πλήρη γνώση των εξελίξεων”.

ΣΥΡΙΖΑ: “Ποια η στρατηγική του κ. Μητσοτάκη;”

“Το κρίσιμο ερώτημα είναι λοιπόν με ποια στρατηγική προσέρχεται ο κ. Μητσοτάκης στη συνάντηση με τον Τούρκο Πρόεδρο”, σύμφωνα με την αξιωματική αντιπολίτευση, που θέτει επίσης τα εξής ερωτήματα:

1. Θα ζητήσει τον άμεσο τερματισμό της προκλητικής και παραβατικής συμπεριφοράς στο Αιγαίο και την κυπριακή ΑΟΖ;

2. Θα ζητήσει την άμεση ανάκληση της ανυπόστατης συμφωνίας Τουρκίας - Λιβύης που παραβιάζει κατάφωρα τα κυριαρχικά μας δικαιώματα νότια της Κρήτης, που πηγάζουν από το Δίκαιο της Θάλασσας;

3. Θα ζητήσει την πιστή τήρηση της κοινής δήλωσης Ε.Ε. - Τουρκίας για την άμεση μείωση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών ή θα συνεχίσει την πολιτική κατευνασμού, που, όπως φάνηκε εκ του αποτελέσματος, είναι καταδικασμένη να αποτύχει διπλά, και στον περιορισμό των ροών αλλά και στην παύση της παραβατικής συμπεριφοράς της γείτονος;

Σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, “η κυβέρνηση οφείλει να συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο Εξωτερικής Πολιτικής, προκειμένου να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση για όλες τις κρίσιμες εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα και τους κυβερνητικούς χειρισμούς”.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL