Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.2°C21.8°C
2 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
19 °C
17.0°C20.3°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C16.6°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.1°C19.1°C
5 BF 37%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
17.1°C17.1°C
2 BF 56%
Αναμένουμε καταδίκη των παραβιάσεων και όχι ενθάρρυνση της παραβατικότητας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αναμένουμε καταδίκη των παραβιάσεων και όχι ενθάρρυνση της παραβατικότητας

Ηχηρή παρέμβαση με αποδέκτη τον Ντόναλντ Τραμπ πραγματοποίησε χθες ο Αλέξης Τσίπρας από το Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο. "Αντί για λόγια υποστηρικτικά του Προέδρου Τραμπ προς την Τουρκία, λόγια που ενθαρρύνουν μια συμπεριφορά παραβατικότητας, περιμένουμε από τους συμμάχους μας υποστήριξη στην υπεράσπιση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και την αποφασιστική καταδίκη ενεργειών που παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο" υπογράμμισε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κλείνοντας την ομιλία του στο πλαίσιο του 30ού Συνεδρίου του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου.

Παραβιάζουν το Διεθνές Δίκαιο

Στον απόηχο των δηλώσεων θαυμασμού και στήριξης του Προέδρου Ερντογάν από τον Ντόναλντ Τραμπ ο Αλέξης Τσίπρας επισήμανε πως "περιμένουμε από τους εταίρους μας, και ειδικά τις ΗΠΑ, πολύ πιο ουσιαστικές καταδικαστικές δηλώσεις σε σχέση με τις τελευταίες συμφωνίες της Τουρκίας με τη Λιβύη που παραβιάζουν κατάφωρα το Διεθνές Δίκαιο".

Εκφράζοντας την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην περιοχή, υποστήριξε πως "απαιτούν έναν πολύ πιο αποφασιστικό ρόλο των ΗΠΑ υπέρ της ειρήνης και του διεθνούς δικαίου". "Είτε αυτό αφορά την καταδίκη της Τουρκίας για την επιθετικότητά της και την επιβολή κυρώσεων όπου χρειάζεται. Είτε αυτό αφορά την εξασφάλιση μιας ειρηνικής λύσης στη Συρία και μιας δίκαιης λύσης δύο κρατών στο Μεσανατολικό. Είτε αυτό αφορά την πίεση προς τις λιβυκές αρχές να σέβονται το Διεθνές Δίκαιο. Είτε, τέλος, αφορά μια δίκαιη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ χωρίς εγγυήσεις και κατοχικά στρατεύματα" είπε χαρακτηριστικά.

"Να συνεχιστεί η δική μας ενεργητική στρατηγική στην εξωτερική πολιτική"

Αναφερόμενος στην αναβάθμιση των σχέσεων Αθήνας - Ουάσιγκτον υπογράμμισε ότι η στήριξη στις δύσκολες στιγμές ήταν ένας από τους λόγους της σημαντικής βελτίωσης των διμερών σχέσεων και της καθιέρωσης του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ.

"Καθιερώσαμε το σχήμα 3+1 με το Ισραήλ και την Κύπρο, προωθήσαμε τα ενεργειακά έργα όπως τον TAP, τον IGB, τον ΕastMed και το FSRU στην Αλεξανδρούπολη. Και ασφαλώς την ίδια στιγμή καλλιεργήσαμε τις σχέσεις μας με νέους και παραδοσιακούς φίλους στο πλαίσιο μιας πολυδιάστατης εξωτερικής πολιτικής" σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός υπογραμμίζοντας πως είναι απαραίτητο "να συνεχιστεί αυτή η ελληνική ενεργητική στρατηγική".

Εθνική στρατηγική, σοβαρότητα, κυρώσεις και σύγκληση ΕΣΕΠ

Στον απόηχο των νέων τουρκικών προκλήσεων και ενόψει της σημερινής συνάντησης του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Τούρκο Πρόεδρο στο Λονδίνο ο ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει την ανάγκη για επιστροφή σε μια εθνική στρατηγική απέναντι στις προκλήσεις και τερματισμό της πολιτικής κατευνασμού, αλλά και της "λεπτής γραμμής" που είχε αναφέρει ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Τον κατευνασμό δηλαδή της Άγκυρας υπό την απειλή των προσφυγικών ροών.

Όπως τόνισε και από την Αλεξανδρούπολη ο Αλ. Τσίπρας, ο Κ. Μητσοτάκης οφείλει να πιέσει για επέκταση των ευρωπαϊκών κυρώσεων και για τις παραβιάσεις της Τουρκίας στις ελληνικές θαλάσσιες ζώνες που περιέχονται στην "ανυπόστατη" συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης. Παράλληλα η Κουμουνδούρου επαναλαμβάνει την ανάγκη σύγκλησης του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής εγκαλώντας την κυβέρνηση για έλλειψη σοβαρότητας μετά το χθεσινό "φιάσκο" με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.

Η Συμφωνία των Πρεσπών ανανέωσε την ευρωπαϊκή προοπτική

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην αναβάθμιση του γεωπολιτικού ρόλου της Ελλάδας την περασμένη τετραετία. "Διότι δεν μπορούμε να οραματιζόμαστε το αύριο της χώρας έχοντας το βλέμμα μόνο σε οικονομικούς δείκτες και αριθμούς. Και αγνοώντας τη θέση και τον ρόλο της χώρας στην περιοχή, στην Ευρώπη και στον κόσμο" ανέφερε.

"Ο ρόλος της Ελλάδας ως μιας κρίσιμης χώρας στο παγκόσμιο χάρτη, στο αντάμωμα τριών ηπείρων, δεν μπορεί να επιτευχθεί αν δεν είμαστε την ίδια στιγμή πυλώνας και εγγυητής ειρήνης, σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή μας" τόνισε ο πρώην πρωθυπουργός.

Σε αυτό το πλαίσιο υπεραμύνθηκε της Συμφωνίας των Πρεσπών, που έγινε πραγματικότητα "στα Βαλκάνια που βυθίζονταν στην αποσταθεροποίηση το 2014-2017, μετά τις κοντόφθαλμες ευρωπαϊκές διακηρύξεις για διακοπή της ενταξιακής προοπτικής της περιοχής". "Οδηγήσαμε μια διστακτική Ευρώπη να ξανα-ανανεώσει αυτήν την προοπτική" υπογράμμισε εκφράζοντας την ελπίδα να μην ανακοπεί ξανά "λόγω κοντόφθαλμων λογικών".

Μίλησε ακόμα για το πλαίσιο διαπραγμάτευσης που οδήγησε κοντά στη λύση του Κυπριακού με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των κατοχικών δυνάμεων.

Θετική ατζέντα και κυρώσεις

Επισήμανε ακόμα τη θετική ατζέντα στις ευρωτουρκικές σχέσεις το 2015-2016 που οδήγησε στην κοινή δήλωση Ε.Ε. - Τουρκίας. "Απέναντι στις εθνικιστικές και ρατσιστικές φωνές, που μιλούσαν και μιλάνε ακόμα για λαθροεποικισμό, προστατέψαμε το Διεθνές Δίκαιο και μαζί με τον ελληνικό λαό προστατέψαμε τους ανθρώπους που έμπαιναν στη χώρα" πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Εξήγησε δε πως γι' αυτόν τον λόγο την περίοδο 2017-2019 "που η Τουρκία έγινε μια πιο επιθετική δύναμη, κρατήσαμε την ψυχραιμία μας, διατηρήσαμε τον διάλογο με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου και εξασφαλίσαμε μαζί με την Κύπρο το πλαίσιο ευρωπαϊκών κυρώσεων εις βάρος της Τουρκίας".

ΚΑΤΗΓΟΡΗΣΕ ΤΗ Ν.Δ. ΓΙΑ "ΙΣΟΠΕΔΩΤΙΚΗ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ"

Όχι μόνο δεν αφήσαμε άδεια ταμεία, αλλά ανοίξαμε διάδρομο για την ανάπτυξη

Από το ίδιο βήμα ο Αλέξης Τσίπρας επιχείρησε να κάνει απολογισμό της κυβερνητικής θητείας του ΣΥΡΙΖΑ και στα οικονομικά και κοινωνικά επιτεύγματα, όπως η καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο, η αποκατάσταση της βιωσιμότητας του χρέους, η μείωση της ανεργίας και η επιστροφή των συλλογικών συμβάσεων, καθώς και οι μεγάλες δομικές μεταρρυθμίσεις. "Όχι μόνο δεν αφήσαμε άδεια ταμεία, αλλά ανοίξαμε διάδρομο για την ανάπτυξη" είπε χαρακτηριστικά κατηγορώντας τη Ν.Δ. ότι πραγματοποιούσε μια "ισοπεδωτική αντιπολίτευση". "Παρουσίαζε μια πλαστή εικόνα για την πορεία της οικονομίας, αλλά χάρη στα δικά μας επιτεύγματα σήμερα έχει τη δυνατότητα να διαχειρίζεται πλεονάσματα και να παίρνει ευχάριστες και όχι δυσάρεστες αποφάσεις για φορολογικές ελαφρύνσεις" υπογράμμισε καλώντας την κυβέρνηση να μην αντιστρέψει αυτή την πορεία και να μην πορευτεί με τους όρους του παρελθόντος που οδήγησαν στην κρίση.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL