Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
Φ. Γεννηματά: "Εξωστρέφεια είναι η μαγική λέξη εδώ"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Φ. Γεννηματά: "Εξωστρέφεια είναι η μαγική λέξη εδώ"

Στην πρώτη επίσημη κομματική συνεδρίαση μετά το εκρηκτικό συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, η Φ. Γεννηματά, από το χθεσινό Εκτελεστικό Πολιτικό Συμβούλιο, απηύθυνε έκκληση να αφήσει πίσω του το ΚΙΝ.ΑΛΛ. τις εσωτερικές αντιπαραθέσεις ζητώντας “εξωστρέφεια”.

“Μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ είναι ώρα να φύγουμε μπροστά”, “εξωστρέφεια είναι η μαγική λέξη εδώ” είπε η Φ. Γεννηματά προσθέτοντας ότι ο “στόχος μας είναι να κάνουμε την παράταξη και πάλι μεγάλη”, “τώρα που αρχίσαμε ξανά να αρέσουμε, να προσπαθήσουμε να γίνουμε ακόμα πιο ελκυστικοί”.

Ανακοίνωσε ότι έως την επόμενη Δευτέρα θα έχει ολοκληρωθεί η συγκρότηση των τομέων του ΚΙΝ.ΑΛΛ., ενώ η συνδιάσκεψη (που επρόκειτο να προηγηθεί του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ, αλλά τελικά αναβλήθηκε εξαιτίας των εσωτερικών εξελίξεων) θα διεξαχθεί στις 7-8 Μαρτίου. Η Φ. Γεννηματά ζήτησε εκ νέου σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών για τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και κάλεσε τον Κυρ. Μητσοτάκη να πάρει θέση.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι η πρόεδρος του φορέα δεν σχολίασε ούτε τη διήμερη συνεδρίαση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ούτε την αναφορά του Αλ. Τσίπρα για τις δυνατότητες προοδευτικής συγκυβέρνησης που προσφέρει η απλή αναλογική. Άλλωστε η διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και η απλή αναλογική (σ.σ.: για την οποία το ΚΙΝ.ΑΛΛ. επιδιώκει την κατάργησή της) και το ζήτημα της προσέγγισης με τον ΣΥΡΙΖΑ είναι από τα δύσκολα θέματα για την ηγεσία της Χαρ. Τρικούπη.

Ως προς τη συνεδρίαση της ΚΕΑ του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, υπήρξε σχολιασμός μόνο στο πλαίσιο ενημερωτικού σημειώματος, όπου σχολιάστηκαν και η στάση του Αντ. Σαμαρά και η αδυναμία Μητσοτάκη απέναντι του. Δύο στοιχεία που δείχνουν μια συνειδητή προσπάθεια εκ μέρους της Φ. Γεννηματά να μην εμφανίζεται δημόσια ως εάν να σπουδαιολογεί τις διαδικασίες ανοίγματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης και, από την άλλη, να αφήνονται αιχμές προς τη Ν.Δ. ώστε να μην εμφανίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ ως ο μόνος αντίπαλος της κυβέρνησης.

“Η παρακολούθηση ενός κάποιου εγχειρήματος στον ΣΥΡΙΖΑ, που άλλοτε ονομάζεται 'Μετασχηματισμός', άλλοτε 'Ανασυγκρότηση' και άλλοτε 'Διεύρυνση', εξελίσσεται σε αρκετά διασκεδαστική” ανέφερε η Χαρ. Τρικούπη προσθέτοντας ότι όλα τα πρόσωπα που ανακοινώθηκαν ήδη είχαν προσχωρήσει στον ΣΥΡΙΖΑ.

Εν τω μεταξύ, σε συνέντευξή του ("Real News"), ο Γ. Παπανδρέου επανέλαβε μεν τη σταθερή άποψή του περί της ανάγκης συνεννόησης και συνεργασίας των προοδευτικών δυνάμεων, είπε όμως ότι αυτό που συμβαίνει με τον ΣΥΡΙΖΑ δεν υπακούει σε προγραμματικές συμφωνίες, “αλλά σε συναλλαγές και μεταγραφές στελεχών”.

“Ο Σαμαράς τράβηξε το αυτί του κ. Μητσοτάκη”

Η Χαρ. Τρικούπη ανέφερε ότι στο συνέδριο της Ν.Δ. ο Αντ. Σαμαράς έβαλε “μια μεγάλη διαχωριστική γραμμή από την κυβερνητική πολιτική σε κρίσιμους τομείς” και πως “μετά τη γνωστή γνήσια δεξιά ρητορική, που απολαύσαμε από αρκετά στελέχη της Ν.Δ. ως προπομπούς του το προηγούμενο διάστημα, τώρα το πήρε πάνω του”. “Τράβηξε κανονικά το αυτί του κ. Μητσοτάκη γιατί του φαίνεται ανεκτικός στους 'λαθρομετανάστες' και χλιαρός στο 'Μακεδονικό', ενώ γενικά η εξωτερική πολιτική της χώρας κρίνεται από 'ηπιότητα και ατολμία'.

Υπενθύμισε με σαφή και απερίφραστο τρόπο ότι όποιος επιχειρήσει να βγει από το δεξιό ιδεολογικό κουβούκλιο της παράταξης θα τον βρει μπροστά του. Έτσι εξηγείται γιατί ο Κυριάκος Μητσοτάκης αφήνει ανεξέλεγκτες της εσωτερικές 'λαθρορητορικές' ροές στο κόμμα του, ανήμπορος να τις ελέγξει".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL