Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.2°C
1 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
9.9°C14.1°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
11.0°C14.9°C
2 BF 78%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.1°C17.5°C
2 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.9°C
0 BF 100%
Δεύτερο Μέρος: Πρόθεση ψήφου, Προσφυγικό, Συμφωνία των Πρεσπών, ΜΜΕ / Έρευνα: Χαμηλές πτήσεις και στάση αναμονής των πολιτών για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δεύτερο Μέρος: Πρόθεση ψήφου, Προσφυγικό, Συμφωνία των Πρεσπών, ΜΜΕ / Έρευνα: Χαμηλές πτήσεις και στάση αναμονής των πολιτών για Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ

Σε ό,τι αφορά την πρόθεση ψήφου τέσσερις μήνες μετά τις εκλογές, η μεν Ν.Δ. μετά την περίοδο χάριτος έρχεται αντιμέτωπη με την πολιτική της, ενώ και ο ΣΥΡΙΖΑ δεν δείχνει να έχει βρει βηματισμό μετά την εκλογική ήττα. Το αποτέλεσμα είναι χαμηλές πτήσεις και για τα δύο κόμματα, με τη μεταξύ τους διαφορά να παραμένει η ίδια.

Συγκεκριμένα, η Ν.Δ. καταγράφεται στο 30,5%, ο ΣΥΡΙΖΑ στο 20,6%, το ΚΚΕ στην τρίτη θέση με 5,1, το ΚΙΝ.ΑΛΛ. στο 4,8 χωρίς δυναμική. Ακολουθούν η Ελληνική Λύση και επανεμφανίζεται η Χρυσή Αυγή με 2,9%.

Οι βασικές εκλογικές δεξαμενες του ΣΥΡΙΖΑ είναι το 48% όσων δηλώνουν "Αριστεροί" και το 46% όσων δηλώνουν "Κεντροαριστεροί". Οι δεξαμενές της Ν.Δ. είναι το 67% των "Δεξιών" και το 67% των "Κεντροδεξιών". Οι "Κεντρώοι” εμφανίζονται μοιρασμένοι, 19% στον ΣΥΡΙΖΑ και 22% στην Ν.Δ.

Ευρωπαϊκή λύση για το προσφυγικό

Στο μεταναστευτικό, που είναι και το ζήτημα που κυριαρχεί στην επικαιρότητα, η μεγάλη πλειοψηφία των ερωτηθέντων (64%) τάσσεται υπέρ της επιδίωξης συμφωνίας με την Ε.Ε. ώστε οι πρόσφυγες / μετανάστες να κατανεμηθούν σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ μειοψηφική (26%) εμφανίζεται η θέση η Ελλάδα να πάρει κάθε αναγκαίο μέτρο ώστε να μην μπορούν να εισέλθουν στη χώρα. Πολύ μικρό (6%) το ποσοστό όσων επιλέγουν η Ελλάδα να ενσωματώσει όσους πρόσφυγες / μετανάστες μπορεί στην ελληνική κοινωνία.

Η πρώτη επιλογή των κλειστών συνόρων υποστηρίζεται από το 49% όσων αυτοπροσδιορίζονται ως "Δεξιοί", ενώ η επιλογή της Ε.Ε. υποστηρίζεται από το 80% όσων δηλώνουν "Αριστεροί" και από το 85% όσων δηλώνουν "Κεντροαριστεροί". Στις ηλικιακές ομάδες, ο ΣΥΡΙΖΑ έρχεται πρώτος στην ομάδα 17 - 34 ετών και η Ν.Δ. στους 65+.

Διαφωνία για Πρέσπες

Η κοινή γνώμη δεν έχει πειστεί, σύμφωνα με την έρευνα, για τη Συμφωνία των Πρεσπών, καθώς το 65% των ερωτηθέντων εμφανίζονται αρνητικοί και το 27% θετικοί. Όσοι δηλώνουν “Αριστεροί" και "Κεντροαριστεροί" τάσσονται πλειοψηφικά υπέρ, ενώ στην αυτοτοποθέτηση “Δεξιός" και "Κεντροδεξιός" η διαφωνία είναι κυρίαρχη. Γεωγραφικά, οι διαφωνούντες είναι κατά τι περισσότεροι σε Μακεδονία και Θράκη σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL