Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ. Τζανακόπουλος: Σιωπηλή και αμήχανη η κυβέρνηση απέναντι στην Τουρκία (Ηχητικό)

Eurokinissi

«Η ελληνική κυβέρνηση σιωπά και δείχνει απολύτως αμήχανη. Δεν έχει στρατηγικό σχέδιο αλλά ούτε ξεκάθαρο δόγμα εξωτερικής πολιτικής»

«Είναι προφανές ότι από την πλευρά της Τουρκίας κλιμακώνεται η ένταση. Πρόκειται για μια διαρκώς προκλητική στάση τα τελευταία χρόνια που οξύνεται και, υπό προϋποθέσεις, θα μπορούσε να οδηγήσει στην απομόνωση της Τουρκίας στο διεθνή χώρο πράγμα που ξεκίνησε να συμβαίνει το προηγούμενο καλοκαίρι» ανέφερε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση «σιωπά και δείχνει απολύτως αμήχανη. Δεν έχει στρατηγικό σχέδιο αλλά ούτε ξεκάθαρο δόγμα εξωτερικής πολιτικής».

Μιλώντας στον Real Fm, υπενθύμισε ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος «είχε υποπέσει στο ατόπημα να συνδέσει το προσφυγικό με τη συμπεριφορά της Τουρκίας στο Συριακό και στην ανατολική Μεσόγειο και ισχυρίστηκε ότι η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κρατάει ισορροπίες γιατί υπάρχει πάντοτε η απειλή των αυξημένων ροών».

«Πρόκειται για ένα τερατώδες στρατηγικό και τακτικό ατόπημα από την πλευρά της κυβέρνησης. Και μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης δεν είχε καν γνώση αυτών των δηλώσεων που έσπευσε να διαψεύσει, και αφού καταθέσαμε στα πρακτικά της ολομέλειας την ακριβή δήλωση δεν έχει απαντήσει ακόμη στο συγκεκριμένο θέμα» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

«Η κυβέρνηση άφησε την Κυπριακή δημοκρατία μόνη της και δεν πιέζει την ΕΕ για την εφαρμογή της απόφασης για τις κυρώσεις κατά της Τουρκίας. Στη συνάντηση με τον κ. Ερντογάν δεν τέθηκε καν το ζήτημα των παραβιάσεων στο Αιγαίο. Είναι η πρώτη φορά που κάτι τέτοιο συμβαίνει» υπογράμμισε ο Δ. Τζανακόπουλος.

«Ο Σαμαράς ηγείται μιας εσωοκομματικής ομάδας που παίζει κεντρικό ρόλο στη διαμόρφωση της κυβερνητικής πολιτικής»

Αναφερόμενος στην ομιλία Αντ. Σαμαρά στο συνέδριο της ΝΔ, υπογράμμισε ότι «αναδείχτηκε το πραγματικό πρόσωπο ενός ανθρώπου βαθιά μισαλλόδοξου, βαθιά ξενοφοβικού, βαθιά αντιδραστικού. Όταν ένας πρώην πρωθυπουργός κάνει λόγο για «εισβολή λαθροεποικιστών» καταλαβαίνει κανείς ότι έχει χαθεί το μέτρο. Αυτό θα μπορούσε κάλλιστα να έχει ειπωθεί από κάποιον χρυσαυγίτη. Το χειρότερο είναι ότι ο κ. Σαμαράς ηγείται μιας ομάδας εντός της ΝΔ που παίζει κεντρικό ρόλο και στην ΚΟ της ΝΔ και στη διαμόρφωση της πολιτικής της κυβέρνησης».

Ο Δ. Τζανακόπουλος ανέφερε ότι «από τη μια πλευρά η ΝΔ στεγάζει νεοφιλελεύθερους και από την άλλη πλευρά ακραίους δεξιούς που έλκονται από θεωρίες συνομωσίας της εναλλακτικής δεξιάς και αυτό δημιουργεί ένα υβρίδιο το οποίο είναι άκρως επικίνδυνο».

«Έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη και στον κόσμο και στις ιδέες μας»

Μιλώντας τέλος για τη διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ, επισήμανε ότι το κόμμα πήρε ένα ποσοστό κοντά στο 32% στις εκλογές του Ιουλίου, ποσοστό που δημιούργησε ένα μομέντουμ για να δημιουργηθεί μια ευρεία προοδευτική παράταξη.

«Οι όροι πολιτικής συστράτευσης βασίζονται στα πολιτικά πεπραγμένα του ΣΥΡΙΖΑ στα οποία εμβληματική είναι η Συμφωνία των Πρεσπών που ήταν ένας καταλύτης της διεύρυνσης του ΣΥΡΙΖΑ στους προοδευτικούς και δημοκράτες πολίτες.

Εμείς έχουμε μεγάλη εμπιστοσύνη και στον κόσμο και στις ιδέες μας. Η συστράτευση γίνεται και στη βάση στρατηγικών και πολιτικών επιλογών που έρχονται σε σύγκρουση με τις πολιτικές που υιοθέτησε η σοσιαλδημοκρατία τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια».

Δείτε όλα τα σχόλια