Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Γαλάζια" "αποκομματικοποίηση" και στο ΕΣΥ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Γαλάζια" "αποκομματικοποίηση" και στο ΕΣΥ

Ο προεκλογικός στόχος της “αποκομματικοποίησης” περνά μέσα από τη "γαλάζια"... κομματικοποίηση της Δημόσιας Διοίκησης, όπως αποτυπώνει και η λίστα με τους 111 “άριστους νεοδημοκράτες” διοικητές και αναπληρωτές διοικητές των δημόσιων νοσοκομείων. Σύζυγοι, κουμπάροι, φίλοι και στενοί συνεργάτες κομματικών παραγόντων, αποτυχημένοι υποψήφιοι βουλευτές, ευρωβουλευτές, δήμαρχοι και κοινοτάρχες καλούνται να υπηρετήσουν το σχέδιο της κυβέρνησης για απαξίωση της δημόσιας Υγείας προς τέρψιν των επιχειρηματικών συμφερόντων.

“Δεν πρόκειται να ανεχθώ στις διοικήσεις των νοσοκομείων να τοποθετούνται αποτυχημένοι πολιτευτές που αναζητούν μία θέση στο Δημόσιο” δήλωνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης από τη θέση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Ταυτόχρονα, όμως, έταζε τη θέση του διοικητή στο νοσοκομείο Καρδίτσας σε αποτυχημένο πολιτευτή των ΑΝ.ΕΛΛ., που κόμπαζε ωστόσο ότι έχει δικό του στρατό στα Τρίκαλα και μπορεί να φέρει χιλιάδες ψήφους στη Νέα Δημοκρατία...

Το προεκλογικό "παζάρι"

Ο -κατά δήλωσή του- 76χρονος Κώστας Πατέρας ήταν αποκαλυπτικός σε σχέση με το προεκλογικό παζάρι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη:

«Με καλέσανε κάτω διότι με ήθελε τότε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολιτεύσεως και πραγματοποίησα το ραντεβού. Είπα 'αφού θέλεις να γυρίσω στη Ν.Δ., όταν γίνεις πρωθυπουργός, έχω ένα πολύ καλό βιογραφικό σημείωμα, θέλω τη συγκεκριμένη θέση'. Ξέρω όμως ότι δεν βαραίνει μόνο το βιογραφικό, γιατί χρειάζεται και πολιτική συναίνεση. Δεν γίνονται αυτά μόνο με τα προσόντα, να μην κρυβόμαστε πίσω από το δάκτυλό μας. Και συμφώνησε. Αυτά είπα και αυτοί με διόρισαν".

Ο πρώην γυμνασιάρχης εστίασε και στα... προσόντα που τον οδήγησαν μέχρι το τιμόνι του νοσοκομείου, καθώς “ο μοναδικός που παρακολουθούσε τα πράγματα στην Υγεία στα Τρίκαλα και έβαζε τα στήθη του μπροστά επί τέσσερα χρόνια που τα έσκιαζε η φοβέρα του ΣΥΡΙΖΑ ήμουν εγώ».

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι ο Κ. Πατέρας αποκάλυψε ένα γενικότερο ρουσφετολογικό... πάρτι απαντώντας στις αντιδράσεις της ΝΟΔΕ Τρικάλων για τον διορισμό του: «Ο σάλος εδώ ξεσηκώθηκε από τέσσερα - πέντε τρωκτικά της Ν.Δ. που ήταν μισθοσυντήρητοι από τη Ν.Δ. και κοντά σε υπουργούς επί σειρά ετών».

"Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;"

Με κυνική... ειλικρίνεια άλλωστε ο Μάκης Βορίδης συνόψισε την κυβερνητική φιλοσοφία στη Δημόσια Διοίκηση απαντώντας «Και ποιους να βάλουμε; Τους ξένους;» σε δημοσιογραφική ερώτηση που αφορούσε τους ρουσφετολογικούς διορισμούς της κυβέρνησης. Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επιχείρησε να καλμάρει, στον απόηχο της «παραίτησης» του Κώστα Πατέρα, τα "γαλάζια" παιδιά που βρίσκονται στην αίθουσα αναμονής για μία θέση στο ευρύχωρο (για την κομματική αριστεία) επιτελικό κράτος.

Ιδιαίτερα κατευναστικός για την κομματική πελατεία της Ν.Δ. εμφανίστηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. «Η Νέα Δημοκρατία σε αυτές τις εκλογές πήρε 40%. Δεν πιστεύω ότι κάποιος ο οποίος ψήφισε τη Νέα Δημοκρατία πρέπει να αποκλείεται από οποιαδήποτε δημόσια θέση στο Δημόσιο» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στ. Πέτσας.

Η προσήλωση δε της κυβέρνησης στις αξίες της... αξιοκρατίας και της διαφάνειας καθρεφτίζεται στο γεγονός ότι (μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές) δεν είχε δώσει στη δημοσιότητα τα πλήρη βιογραφικά στοιχεία (τίτλοι σπουδών, προϋπηρεσία κ.λπ.) των νέων διοικητών στα δημόσια νοσοκομεία. Οι σχετικές ανακοινώσεις περιλαμβάνουν μόνο τα ονοματεπώνυμα...

"Καλή κουβέντα"

Η εξοικείωση ενός μεγάλου τμήματος του στελεχικού δυναμικού της Ν.Δ. με τις πρακτικές της ευνοιοκρατίας αναδείχθηκε στην Καστοριά. Ο τοπικός βουλευτής του κόμματος Ζήσης Τζηλακάγιας δεν είχε καμία συστολή να παραδεχθεί σε τηλεοπτικό σταθμό πως είπε μια «καλή κουβέντα» στον υπουργό Υγείας Βασίλη Κικίλια προκειμένου να γίνει διοικητής στο νοσοκομείο της πόλης ο... κουμπάρος του Γ. Χάτσιος.

"Γαλάζιες" αντιδράσεις

Στον αντίποδα, στελέχη της Ν.Δ. στην επαρχία «απασφάλισαν» μετά τις επιλογές των νέων διοικητών των νοσοκομείων, κάτι που σε μεγάλο βαθμό οφείλεται και στους εσωτερικούς ανταγωνισμούς μεταξύ ενδιαφερομένων για τις θέσεις των διοικητών νοσοκομείων. Ειδικότερα, με αφορμή την τοποθέτηση του νέου διοικητή του Νοσοκομείου Κυθήρων Γιώργου Μεγαλοκονόμου, η πρόεδρος Δημ. Τ.Ο. Κυθήρων της Ν.Δ. Αδαμαντία Κορώνη υπέβαλε την παραίτησή της.

Παράλληλα ο Κωνσταντίνος Τσίγκας, αναπληρωτής γραμματέας Επιστημονικών Φορέων της Νέας Δημοκρατίας, επί σειρά ετών πρόεδρος της ΟΝΝΕΔ Τρικάλων και ένθερμος υποστηρικτής του Κυριάκου Μητσοτάκη, με ανάρτησή του στο Facebook μίλησε για «ξεπούλημα, αχαριστία, επιβράβευση των πολιτικών γυρολόγων και bonus της γενιάς των 80plus» λόγω του διορισμού του Κώστα Πατέρα.

Συν τοις άλλοις ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Τρικάλων Κώστας Τρέλλης δήλωσε πως δεν ρωτήθηκε η τοπική παράταξη για τον διορισμό του πρώην πολιτευτή της Ν.Δ., του ΛΑΟΣ και των ΑΝ.ΕΛΛ. “Υπήρχαν πολλά και άξια στελέχη της Ν.Δ. υποψήφια για τη θέση αυτή και εγώ θα προτιμούσα να είχε επιλεγεί κάποιος άλλος που είναι πιο κοντά στην οργάνωση” δήλωνε στα τοπικά ΜΜΕ τις προηγούμενες ημέρες.

Οι ένοικοι του Μαξίμου επιχειρούν να μεταδώσουν το μήνυμα ότι οι όποιες «αστοχίες» στους 111 διοικητές νοσοκομείων θα διορθωθούν ώστε να κατευναστούν οι νεοδημοκρατικές αντιδράσεις. Η κυβέρνηση έχει οχυρωθεί πίσω από «τα συμβόλαια αποδοτικότητας» που έχει συνάψει με τους νέους διοικητές, «βάσει των οποίων θα κρίνονται περιοδικά και, αν δεν υλοποιούνται οι στόχοι, θα απολύονται χωρίς αποζημίωση».

Όπως όμως σημειώνουν εξειδικευμένοι αναλυτές στον χώρο της δημόσιας Υγείας, το αρμόδιο υπουργείο δεν έχει θέσει συγκεκριμένους, μετρήσιμους στόχους ώστε να κριθεί η αποτελεσματικότητα των νέων διοικητών. Προχθές βέβαια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος φρόντισε να υπενθυμίσει τις βαθύτερες προθέσεις της κυβέρνησης για το ΕΣΥ λέγοντας ότι "ένας από τους πυλώνες για καλύτερες υπηρεσίες στον πολίτη είναι οι συμπράξεις του δημόσιου με τον ιδιωτικό τομέα»...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL