Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Έρευνα Palmos Analysis: Πολιτική και στελεχιακή διεύρυνση και νέες πολιτικές προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έρευνα Palmos Analysis: Πολιτική και στελεχιακή διεύρυνση και νέες πολιτικές προτάσεις για την οικονομία και την κοινωνία

Η ΑΥΓΗ παρουσιάζει σήμερα το πρώτο μέρος μιας εξαιρετικά ενδιαφέρουσας έρευνας της Palmos Analysis, που έγινε για λογαριασμό της GUE/NGL. Την Τρίτη θα συνεχίσουμε την παρουσίαση, με κέντρο βάρους την ποιότητα της δημοκρατίας σε Ελλάδα και Ευρώπη, το προσφυγικό, τη Συμφωνία των Πρεσπών και τα μέσα ενημέρωσης.

“Πάρε τον ΣΥΡΙΖΑ” στα χέρια σου είναι το σύνθημα για την ανασυγκρότηση του κόμματος και οι ερωτηθέντες θεωρούν αναγκαία την πολιτική και στελεχιακή διεύρυνση του ΣΥΡΙΖΑ. Το 63% των ψηφοφόρων που τοποθετούν εαυτούς στην Αριστερά θεωρεί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ανοίξει τις «πόρτες» του σε νέα μέλη και στελέχη από τον χώρο του Κέντρου και της Κεντροαριστεράς, ενώ το ποσοστό συμφωνίας εκτοξεύεται στο 84% μεταξύ όσων τοποθετούν εαυτούς στην Κεντροαριστερά. Για όσους δήλωσαν ότι ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Ιουλίου το ποσοστό συμφωνίας είναι 77%.

Φαίνεται ότι το άνοιγμα προς το Κέντρο και την Κεντροαριστερά, δεν αποξενώνει το αριστερό κομμάτι των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο, προφανώς, αντιλαμβάνεται την αναγκαιότητα δημιουργίας μιας μεγάλης κυβερνητικής παράταξης ως αντίπαλο δέος στον κυβερνητικό πόλο που εκφράζει η Νέα Δημοκρατία, αγκαλιάζοντας όλο τον χώρο Κεντροδεξιάς και Δεξιάς.

Σύμφωνα πάντα με τη γνώμη των ερωτηθέντων, ο νέος διευρυμένος ΣΥΡΙΖΑ καλείται να ασχοληθεί κατά προτεραιότητα με τα θέματα της οικονομίας και την αντιμετώπιση της ανεργίας (42%), με τα θέματα Παιδείας και Υγείας (34%) και με την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος (21%).

Όσο για τους ψηφοφόρους που βλέπουν με μικρή ή μεγάλη καχυποψία τον ΣΥΡΙΖΑ, απαντούν ότι αυτό που θα μπορούσε να τους πείσει να ψηφίσουν ΣΥΡΙΖΑ στο μέλλον είναι πρωτίστως η μη ικανοποίηση / απογοήτευση από την κυβέρνηση της Ν.Δ. (18%).

Σε μικρότερα ποσοστά επιλέχθηκαν «πιο έντονος / δυναμικός πολιτικός λόγος» 12%, «πιο αριστερές/ριζοσπαστικές θέσεις» 11%, «νέα πολιτικά στελέχη» 10%, «πιο κεντρώες / μετριοπαθείς θέσεις» 7%, «πιο μετριοπαθής / ήπιος πολιτικός λόγος» 7% και «αλλαγή ηγεσίας / νέος αρχηγός» 5%.

Παράλληλα, το 16% έδωσαν διάφορες άλλες απαντήσεις από τις οποίες ξεχωρίζουν: η «κοινωνική ευαισθησία / ενίσχυση αδυνάτων» και η «εντιμότητα / ειλικρίνεια», ενώ το 15% αθροιστικά, είτε δεν αναφέρει κάτι, είτε δεν έχει γνώμη για το θέμα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL