Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.7°C23.5°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.0°C20.8°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.6°C
5 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
20.7°C21.9°C
4 BF 30%
Απέρριψαν 28 αιτήσεις ασύλου επειδή δεν είχαν μεταφραστές!
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Απέρριψαν 28 αιτήσεις ασύλου επειδή δεν είχαν μεταφραστές!

Η κυβέρνηση της Ν.Δ. αντί να κρίνει εξατομικευμένα τα αιτήματα ασύλου, όπως επιβάλλουν οι διεθνείς συνθήκες, απορρίπτει συλλήβδην δεκάδες αιτήσεις με το επιχείρημα ότι δεν έχει μεταφραστές! Τις καταγγελίες για παραβίαση των διεθνών συνθηκών και για το τι γίνεται πίσω από τις κλειστές πόρτες των hotspot των νησιών, φέρνει στη Βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ με ερώτηση 34 βουλευτών του τονίζοντας ότι υπάρχει «αυθαίρετη και έκνομη απόρριψη 28 αιτημάτων διεθνούς προστασίας».

Η ερώτηση κατατέθηκε μετά από καταγγελίες ανθρωπιστικών οργανώσεων που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο και πληθώρα δημοσιευμάτων ότι 28 αιτούντες έλαβαν απορριπτικές αποφάσεις σε πρώτο βαθμό χωρίς ποτέ να κληθούν σε συνέντευξη και χωρίς να τηρηθεί η αρχή της δίκαιης και εξατομικευμένης εξέτασης του αιτήματος, όπως ορίζουν η ελληνική νομοθεσία, οι ευρωπαϊκές οδηγίες και τα διεθνή κείμενα. Υπενθυμίζεται ότι και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η καταγγελία και οι νόμοι που παραβιάζονται

Σύμφωνα με στοιχεία επτά Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (HIAS Ελλάδος, RSA, GCR, Equal Rights Beyond Borders, Legal Center Lesvos, DRC και FENIX Humanitarian Legal Aid), που δραστηριοποιούνται στη Λέσβο, το Περιφερειακό Γραφείο Ασύλου της Λέσβου απέρριψε 28 αιτήσεις Διεθνούς Προστασίας με μόνη αιτιολογία ότι δεν κατέστη δυνατόν να οριστεί από την αρμόδια υπηρεσία διερμηνεία, ώστε να πραγματοποιηθεί η συνέντευξη για την εξέταση του αιτήματος σε γλώσσα που ο αιτών κρίνεται ευλόγως ότι κατανοεί.

Υπογραμμίζεται ότι:

- Η αρχή της εξατομικευμένης κρίσης του αιτήματος η είναι ρητά κατοχυρωμένη στο εθνικό δίκαιο (παρ. 4 άρ. 4 και παρ. 3, άρ. 74 Ν. 4636/2019).

- Στη διαδικασία της προσωπικής συνέντευξης προβλέπεται η υποχρέωση της αρμόδιας υπηρεσίας να ορίζει διερμηνέα σε γλώσσα που ο αιτών κατανοεί καλά (περ. β παρ. 12, αρ. 77 Ν. 4636/2019).

- Η προσωπική συνέντευξη μπορεί να παραλείπεται μόνο για αντικειμενικούς λόγους που αφορούν τον αιτούντα (όπως π.χ. για σοβαρούς λόγους υγείας) και όχι λόγω ανεπάρκειας της κρατικής διοίκησης.

- Ακόμη και αν υπάρχει ανεπάρκεια της διοίκησης αυτή δεν επιδρά αρνητικά στην απόφαση επί της αίτησης (παρ. 9 αρ. 77 Ν.4636/2019).

Ζητούν απαντήσεις σε δύο ερωτήματα

Ο ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνει ότι «η πρακτική της απόρριψης των 28 αιτημάτων είναι εκτός κάθε έννοιας εθνικής, ευρωπαϊκής ή διεθνούς νομιμότητας και παραβιάζει τόσο την αρχή της δίκαιης και εξατομικευμένης κρίσης του αιτήματος με διαδικασία συνέντευξης όσο και την υποχρέωση της Πολιτείας να μεριμνά ώστε η συνέντευξη να διενεργείται με διερμηνεία την οποία ο αιτών κατανοεί καλά».

«Η κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει βάλει σε εφαρμογή το σχέδιό της για μαζική απόρριψη αιτημάτων ασύλου, κινούμενη εκτός των ορίων που θέτουν οι ευρωπαϊκές οδηγίες και η διεθνής πρακτική ως ελάχιστες εγγυήσεις» υπογραμμίζουν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ζητούν εξηγήσεις από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Ειδικότερα ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης ερωτάται:

1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προβεί, ώστε να τύχουν δίκαιης και εξατομικευμένης κρίσης στο αίτημά τους για διεθνή προστασία οι 28 απορριφθέντες, με την παροχή κατάλληλης διερμηνείας σε γλώσσα που κατανοούν και όλων των εγγυήσεων που προβλέπει το σύστημα δικαίου της χώρας;

2. Θα μεριμνήσει ώστε να μην συνεχιστεί η παραβίαση αυτών των εγγυήσεων και να εξασφαλιστεί η δίκαιη και εξατομικευμένη κρίση όλων των αιτημάτων στο μέλλον, χωρίς εκπτώσεις στα δικαιώματα των αιτούντων άσυλο αλλά και στις διεθνείς υποχρεώσεις που δεσμεύουν τη χώρα;

Την ερώτηση υπογράφουν οι βουλευτές: Γιώργος Ψυχογιός, Ειρήνη Αγαθοπούλου, Σία Αναγνωστοπούλου, Σωκράτης Βαρδάκης, Βασίλης Βασιλικός, Καλλιόπη Βέττα, Δημήτρης Βίτσας, Γιάννης Γκιόλας, Όλγα Γεροβασίλη, Θοδωρής Δρίτσας, Κώστας Ζαχαριάδης, Νίκος Ηγουμενίδης, Έφη Καρασαρλίδου, Νίνα Κασιμάτη, Χαρά Καφαντάρη, Χάρης Μαμουλάκης, Ανδρέας Μιχαηλίδης, Γιάννης Μπαλάφας, Γιάννης Μπουρνούς, Κατερίνα Παπανάτσιου, Πέτη Πέρκα, Γιώτα Πούλου, Πάνος Σκουρλέτης, Πάνος Σκουρολιάκος, Μπέττυ Σκούφα, Νίκος Συρμαλένιος, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης, Ευκλείδης Τσακαλώτος, Σωκράτης Φάμελλος, Νίκος Φίλης, Θεανώ Φωτίου, Μιλτιάδης Χατζηγιαννάκης, Αλέξης Χαρίτσης, Ραλλία Χρηστίδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL