Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.5°C18.7°C
2 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.4°C18.0°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.7°C16.0°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.3°C18.0°C
0 BF 57%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.7°C15.7°C
1 BF 69%
Τέλος εποχής με τον αποχαιρετισμό Γιούνκερ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τέλος εποχής με τον αποχαιρετισμό Γιούνκερ

“Να προσέχεις την Ευρώπη”. Αυτό το μήνυμα έστειλε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ στη διάδοχό του Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια της χθεσινής αποχαιρετιστήριας συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στις Βρυξέλλες.

Από σήμερα ο Ζ.Κ. Γιούνκερ μια από τις μεγαλύτερες πολιτικές προσωπικότητες της Ευρώπης αποχωρεί από τα κοινά, αφήνοντας αναμφίβολα πίσω του μια μεγάλη κληρονομιά, καθώς είναι από αυτούς συμμετείχε στα ευρωπαϊκά πράγματα για περισσότερο από δύο δεκαετίες και με πολλές ιδιότητες.

“Το ευρώ και εγώ είμαστε οι μοναδικοί που έχουμε απομείνει από τη Συνθήκη του Μάαστριχτ. Τώρα το ευρώ θα μείνει μόνο του” είπε χαρακτηριστικά κλείνοντας τη χθεσινή του ομιλία.

Ο λεγόμενος “Mr Euro”, εκτός από πρόεδρος της Επιτροπής τα τελευταία πέντε χρόνια, διετέλεσε πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου από το 1995 ως το 2013, υπουργός Οικονομικών από το 1989 έως το 2009, αλλά και πρόεδρος του Eurogroup από το 2005 έως το 2013.

Ο Ζ.Κ. Γιούνκερ έγινε ιδιαιτέρως γνωστός στην Ελλάδα τα χρόνια της κρίσης αφενός για τα φιλελληνικά του αισθήματα και αφετέρου για τον ρόλο που έπαιξε στις κατά καιρούς διαμάχες της χώρας με την Ε.Ε. την περίοδο των Μνημονίων.

Κι αν κάποιοι θυμούνται τη σκληρή στάση του από τη θέση του προέδρου του Eurogroup στην αρχή της κρίσης με τη διάσημη φράση “the party is over”, σίγουρα αξίζει να σημειωθεί και η προσωπική του συμβολή στην εξομάλυνση των σχέσεων με την Ελλάδα το 2015.

Ο ίδιος έχει πολλάκις τονίσει ότι το μεγαλύτερο επίτευγμα της απερχόμενης Επιτροπής είναι ότι πάλεψε για να κρατήσει την Ελλάδα στο ευρώ, όταν κάποιοι εργάζονταν για την απομάκρυνσή της. Και σίγουρα, δεν μπορεί κανείς να αμφισβητήσει ότι πολλές φορές ο ίδιος ο Ζ.Κ. Γιούνκερ τα έβαλε με τους “ισχυρούς” της Ευρωζώνης και ανέλαβε να “μεταφέρει” τις διεκδικήσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Εξάλλου, ο Λουξεμβούργιος βετεράνος πολιτικός, παρά τη “σκιά” που τον συνόδευε λόγω των σκανδάλων φοροαποφυγής που βάραιναν και βαραίνουν τη χώρα του, ήταν ο πρώτος που μίλησε για την ανάγκη καταπολέμησης της λιτότητας, ενώ ταυτόχρονα δήλωνε με κάθε ευκαιρία ότι τα χρόνια της κρίσης “ποδοπατήθηκε η αξιοπρέπεια του ελληνικού λαού”.

Από τις Βρυξέλλες, πάντως, και ιδιαίτερα από τους εκπροσώπους του Τύπου εκεί θα λείψουν σίγουρα οι πάντα αξιοπρόσεχτες απαντήσεις του στις μεταμεσονύχτιες συνεντεύξεις Τύπου που συνήθιζε να δίνει, αλλά και ο έμφυτος αυθορμητισμός του που τον έβγαζε συχνά εκτός του προδιαγεγραμμένου πλαισίου.

Με αυτόν τον τρόπο αποχαιρέτησε και χθες τον Τύπο στις Βρυξέλλες: “Πεινάω” είπε, και δραπέτευσε από τις ερωτήσεις τους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL