Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Η προσπάθεια εκτροπής της Προανακριτικής γυρνάει μπούμερανγκ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η προσπάθεια εκτροπής της Προανακριτικής γυρνάει μπούμερανγκ

Αρνητικές αντιδράσεις έχει προκαλέσει η προσπάθεια της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να εκτρέψουν την Προκαταρκτική Επιτροπή από την έρευνα για τον Δημήτρη Παπαγγελόπουλο, που είναι το αντικείμενό της, στην ανάταξη του σκανδάλου της Novartis υπό τα νέα πολιτικά δεδομένα που δημιουργήθηκαν μετά τις εθνικές εκλογές. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη Ν.Δ. υπάρχουν εισηγήσεις να σταματήσει αυτή η διαδικασία διότι η κατάσταση γυρνάει μπούμερανγκ.

Η κατάθεση του πρ. στελέχους της Novartis Φιλίστορα Δεστεμπασίδη, ο οποίος αρνήθηκε να παίξει το παιχνίδι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και δεν απαντούσε σε ερωτήσεις που δεν σχετίζονταν με το θέμα που ερευνά η Προκαταρκτική, προκάλεσε εκνευρισμό στην πλειοψηφία, κυρίως διότι αποκάλυψε τον σχεδιασμό της. Χθες τα στελέχη της Ν.Δ. στα ΜΜΕ προσπαθούσαν να δικαιολογήσουν την τακτική τους.

Ο βουλευτής Θανάσης Πλεύρης είπε (στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ) ότι, για να δουν αν υπήρξε ηθική αυτουργία του πρ. αναπληρωτή υπουργού Δικαιοσύνης, θα πρέπει πρώτα να δουν την ουσία της υπόθεσης. «Όταν διερευνάς τυχόν ηθικές αυτουργίες, όπως η κατάχρηση εξουσίας, υποχρεωτικά πρέπει να εξετάσεις αν φυσικά πρόσωπα, τυχόν εισαγγελείς ή οτιδήποτε άλλο, έχουν παραβιάσει διατάξεις. Εκ των πραγμάτων, πριν φτάσουμε να δούμε τον ηθικό αυτουργό, πρέπει να κάνουμε μια εξέταση» δήλωσε (στον Alpha) και υποστήριξε ότι αυτά γίνονται γιατί «θέλουμε όλοι να έχουμε μια σφαιρική αντίληψη».

Υπό καθεστώς πίεσης ο βουλευτής προανήγγειλε αλλαγή τακτικής της Ν.Δ. στην Επιτροπή. «Διερευνώνται πράγματα που σχετίζονται. Αναγκαστικά έως ένα βαθμό και τώρα είμαστε στους πρώτους μάρτυρες. Αυτό δεν θα συνεχιστεί επ' αόριστον, πρέπει να κοιτάξεις κάποια πράγματα της βασικής υπόθεσης Novartis. Γιατί τα αδικήματα που διερευνώνται σχετίζονται με το εάν σε αυτή τη βασική υπόθεση έχουν γίνει παράνομες ενέργειες. Αυτός ο κύκλος τελειώνει» ανέφερε.

Εξηγήσεις Δ. Μαρκόπουλου

«Λογικό είναι μέσα σ' αυτή τη διαδικασία να ζητούνται κάποιες διευκρινίσεις αναφορικά με την υπόθεση Novartis. Δεν μπορεί να πει κανένας ότι δεν συνδέεται η μία υπόθεση με την άλλη. Σαφώς, όμως, δεν διερευνούμε την μία υπόθεση έναντι της άλλης» υποστήριξε ο βουλευτής της Ν.Δ. Δημήτρης Μαρκόπουλος επιχειρώντας (στον Alpha) να εξηγήσει γιατί η Ν.Δ. δεν ρωτά για τον Δ. Παπαγγελόπουλο.

Ο Δ. Μαρκόπουλος απάντησε στην κριτική ότι η Ν.Δ. απειλεί τους μάρτυρες όταν στέλνει τις καταθέσεις τους στον εισαγγελέα. «Αν κάποιοι αισθάνονται ότι πρέπει να γίνουν συνήγοροι υπεράσπισης κάποιων μαρτύρων, ας νιώσουν όπως νιώθουν μ' αυτό το 'κοστούμι'. Η ανακριτική διαδικασία, για να χυθεί φως, να μπορέσουν να υπάρξουν πορίσματα σαφή, στέρεα και καθαρά, για να μην υπάρξουν σκιές κατά πολιτικών ή άλλων προσώπων, νομίζω ότι οφείλει να έχει κι έναν σχετικό βηματισμό. Δεν μπορεί να έχεις έναν μάρτυρα ο οποίος, αν δεν απαντά, να το αφήσεις έτσι, σαφώς σεβόμαστε την προσωπικότητα όλων, αλλά σε κάθε περίπτωση πρέπει να χυθεί άπλετο φως» είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL