Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Δύσκολος ο χειμώνας για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δύσκολος ο χειμώνας για τους κατοίκους της Ολυμπιάδας

Θεσσαλονίκη: Άλλη μια δύσκολη μέρα πέρασαν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας του Δήμου Αριστοτέλη και της Θάσου εξαιτίας νέων, μεγάλων σε διάρκεια βροχοπτώσεων που ανά διαστήματα ήταν ιδιαίτερα έντονες. Οι νέες βροχοπτώσεις ήρθαν να επιβαρύνουν ακόμη περισσότερο τις ήδη χτυπημένες από πλημμυρικά φαινόμενα περιοχές και να δημιουργήσουν μεγαλύτερες ζημιές σε σπίτια και υποδομές.

Οι αρμόδιες υπηρεσίες της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας εκτιμούν ότι θα απαιτηθούν ίσως και περισσότεροι από τρεις μήνες για να ξαναβρούν οι κάτοικοι της Ολυμπιάδας την καθημερινότητά τους. Το ρέμα Βασδέκη, παρά τις όποιες παρεμβάσεις των προηγούμενων ημερών δεν άντεξε και πλημμύρισε πάλι τον οικισμό, ενώ ένα δεύτερο ρέμα, ο Μαυρόλακκας, υποχώρησε και αυτό. Ήταν τόση η δύναμη του νερού που ένα σπίτι στις παρυφές της Ολυμπιάδας παρουσίασε σοβαρή καθίζηση στα θεμέλιά του, ενώ σοβαρές ζημιές έχει υποστεί το περιφερειακό οδικό δίκτυο. Οι κάτοικοι, πέρα από τις πλημμύρες, έχουν να αντιμετωπίσουν και προβλήματα στην υδροδότηση, την ηλεκτροδότηση και την τηλεφωνία. Χθες τα σχολεία στον Δήμο Αριστοτέλη, με εξαίρεση την Ολυμπιάδα, λειτούργησαν κανονικά, ενώ συνολικά 23 συνεργεία της ΠΚΜ και του δήμου εργάζονται για την αποκατάσταση των ζημιών.

Ακόμη περιμένουν τις αποζημιώσεις του Ιουλίου

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Μπάμπης Στεργιάδης, μιλώντας στη συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, είπε ότι «για να αποκατασταθεί πλήρως η περιοχή από τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν, θα χρειαστούν τουλάχιστον δύο ή τρεις μήνες», προϊδεάζοντας ότι ο χειμώνας αυτός θα είναι δύσκολος για τους κατοίκους. Σύμφωνα με τον ίδιο το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι υπήρξε έντονη λασποροή από τα χώματα και τα φερτά υλικά που παρέσυρε το βρόχινο νερό από το βουνό. Και είναι αυτά που επιδεινώνουν την κατάσταση. Τα μεγαλύτερα προβλήματα, πέρα από την Ολυμπιάδα, αντιμετωπίζουν η Ιερισσός, ο Σταυρός, το Γομάτι και η Μεγάλη Παναγιά. Ο Μπ. Στεργιάδης τόνισε και την ανάγκη να δοθούν γρήγορα οι αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς του Δήμου Αριστοτέλη. «Δεν μπορεί, για παράδειγμα, να μην έχει δοθεί ούτε ευρώ από τις αποζημιώσεις για τις καταστροφές της 10ης Ιουλίου 2019 και πάλι στη Χαλκιδική και να περιμένουμε κι εμείς να πληρώσουμε τα μηχανήματα που σπεύδουν κάθε φορά από την πρώτη στιγμή για να αντιμετωπίσουν τα προβλήματα και να συνδράμουν τους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Ευτυχώς, πολύ έγκαιρα, από τις καταστροφές του Ιουλίου κάναμε επεμβάσεις στα ρέματα της Χαλκιδικής, αυτά που πλημμύρισαν. Αν δεν είχαμε κάνει τους καθαρισμούς σήμερα θα θρηνούσαμε θύματα» επισήμανε ο ίδιος.

Πνίγηκε πάλι η Θάσος

Την ίδια ή και χειρότερη κατάσταση αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι της Θάσου σε πολλές περιοχές της. Η νέα ισχυρή βροχόπτωση, όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος του νησιού Λευτέρης Κυριακίδης, «τολμώ να πω μας γύρισε πάλι στο μηδέν». Κι αυτό διότι πολλές περιοχές πλημμύρισαν και πάλι, προκαλώντας καταστροφές σε σπίτια, επιχειρήσεις, υποδομές, αλλά και στη γεωργία και στο ζωικό κεφάλαιο. "Για τον λόγο αυτό έχουμε βγάλει και ανακοίνωση, με την οποία συστήνουμε στους δημότες να αποφεύγουν τις μετακινήσεις, καθώς υπάρχει κίνδυνος λόγω των δύσκολων καιρικών συνθηκών, ενώ σε κάποιες περιοχές ούτε σήμερα λειτούργησαν τα σχολεία όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης» δήλωσε. Σύμφωνα με τον δήμαρχο, "το πλήγμα στο ζωικό κεφάλαιο είναι μεγάλο", καθώς πολλά αιγοπρόβατα πνίγηκαν, ενώ μελίσσια παρασύρθηκαν και καταστράφηκαν από το πέρασμα των χειμάρρων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL