Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Εκνευρισμένη επίθεση κατά Τσίπρα - Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η Ν.Δ. πρότεινε αναλογικό εκλογικό σύστημα * Αδιάβαστος στην πρόταση της Ν.Δ. του 2014 πιάστηκε ο πρωθυπουργός / Ο Κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τη διαφορά απλής και ενισχυμένης αναλογικής;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εκνευρισμένη επίθεση κατά Τσίπρα - Ο Αλ. Τσίπρας θύμισε ότι η Ν.Δ. πρότεινε αναλογικό εκλογικό σύστημα * Αδιάβαστος στην πρόταση της Ν.Δ. του 2014 πιάστηκε ο πρωθυπουργός / Ο Κ. Μητσοτάκης δεν γνωρίζει τη διαφορά απλής και ενισχυμένης αναλογικής;

Αδυναμία κατανόησης επέδειξε χθες ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη Βουλή. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας είπε ότι η Ν.Δ. το 2014 πρότεινε στο σύνταγμα «πάγιο αναλογικό εκλογικό σύστημα» και ο πρωθυπουργός κατάλαβε ότι η Ν.Δ. πρότεινε απλή αναλογική! Έτσι, και καθώς ο νυν πρόεδρος της Ν.Δ. δεν γνώριζε τι είχε προτείνει η Ν.Δ. το 2014 στη συνταγματική αναθεώρηση, προκάλεσε έναν διάλογο εντυπώσεων πάνω σε δική του άγνοια και παρανόηση!

Ο Αλ. Τσίπρας είπε στην ομιλία του ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε τόσο «συναινετική και συνθετική» πρόταση που «υιοθέτησε ακόμη και προτάσεις που είχε κάνει το 2014 η Ν.Δ.», όπως

* να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μετά από αλλεπάλληλες ψηφοφορίες στη Βουλή, πάντοτε όμως με αυξημένη πλειοψηφία, και εναλλακτικά με άμεση εκλογή από τον λαό,

* την καθιέρωση και μέσω του συντάγματος ενός «παγίου αναλογικού εκλογικού συστήματος».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε «το οξύμωρο» ότι σήμερα σε αυτές τις δύο προτάσεις, που ήταν της Ν.Δ., «βασίζεται σχεδόν το κύριο μέρος της πολεμικής της Ν.Δ. και της αντιπαράθεσής της προς τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ».

Απουσία «κοινής λογικής»

Ο Κ. Μητσοτάκης προφανώς μπερδεύτηκε και αποδείχτηκε ότι δεν γνωρίζει τις θέσεις της Ν.Δ.. «Πού ακούσατε ότι εμείς είχαμε προτείνει ποτέ την απλή αναλογική ως μόνιμο σύστημα; Ποιος σας τα λέει αυτά; Δεν έχετε καν διαβάσει την πρόταση της Ν.Δ.; Δεν γνωρίζετε την πάγια αντίθεσή μας στην απλή αναλογική;» είπε σχολιάζοντας κάτι που ουδείς είχε πει! «Είναι άλλο η συνταγματική κατοχύρωση σταθερού εκλογικού συστήματος και άλλο αυτό το οποίο είπατε, ότι προτείναμε την απλή αναλογική ως σύστημα», ισχυρίστηκε κάνοντας ακόμη πιο εμφανές το ότι δεν κατάλαβε απλά πράγματα που του είπε ο Αλ. Τσίπρας.

Έτσι, εκνευρισμένος ο Κ. Μητσοτάκης επιτέθηκε προσωπικά στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Μα λίγη απλή κοινή λογική δεν έχετε; Καλά, σας γράφουν κάποιοι τις ομιλίες, αλλά βάλτε και μια δικιά σας αξιολογική κρίση σε αυτά τα οποία λέτε. Διότι ενίοτε, όταν παρεισφρείουν λογογράφοι άλλοι, μπορεί να υποπίπτετε σε τέτοια σφάλματα».

Τι πρότεινε η Ν.Δ.

Υπενθυμίζεται ότι το 2014 η Ν.Δ. πρότεινε την αναθεώρηση

«α3) του άρθρου 54 παρ. 1, ως προς το εκλογικό σύστημα. Και τούτο προς δύο κατευθύνσεις: Η πρώτη προσδιορίζεται από την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ως τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής, συνακόλουθα δε της κυβέρνησης, η οποία ούτως ή άλλως στηρίζεται στην εμπιστοσύνη της Βουλής. Και η δεύτερη προσδιορίζεται από την ανάγκη καθιέρωσης αποτελεσματικότερων εγγυήσεων για την αποφυγή της συχνής -και μάλιστα με αμιγώς κομματικά κριτήρια- αλλαγής του εκλογικού συστήματος».

ΣΥΡΙΖΑ: Πάλι ψευδείς ισχυρισμοί

Το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζει ότι ο Κ. Μητσοτάκης «ισχυρίστηκε, για ακόμη μία φορά ψευδώς, προκειμένου να αντικρούσει τα επιχειρήματα του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, ότι ουδέποτε η Ν.Δ. πρότεινε την καθιέρωση αναλογικού εκλογικού συστήματος στο σύνταγμα. Διαψεύδεται από την ίδια την πρόταση της Ν.Δ. του 2014, που υπογράμμιζε επί λέξει ‘την ανάγκη ρητής καθιέρωσης μιας μορφής αναλογικού συστήματος, με δεδομένο το γεγονός ότι η ώς τώρα κοινοβουλευτική μας εμπειρία έχει καταδείξει πως το αναλογικό σύστημα ανταποκρίνεται περισσότερο στις ανάγκες διεύρυνσης της δημοκρατικής νομιμοποίησης της Βουλής’».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL