Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
15.9°C18.5°C
4 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.3°C21.0°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.9°C
3 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.8°C19.8°C
6 BF 51%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C17.9°C
2 BF 45%
"Συγχωροχάρτι" για δωροδοκίες πριν από το 2015 και ευτελισμός της Προεδρίας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Συγχωροχάρτι" για δωροδοκίες πριν από το 2015 και ευτελισμός της Προεδρίας

Για άλλη μία φορά μία κυβέρνηση της Ν.Δ. (όπως το 2008) ναρκοθέτησε την αναθεώρηση του συντάγματος με αποτέλεσμα ακόμα και οι βουλευτές της πλειοψηφίας να παραδέχονται ότι είναι «κολοβή». Αυτό που πρυτάνευσε στην κυβερνητική πλειοψηφία ήταν η αξιοποίηση της τέταρτης αναθεώρησης από το 1975 για τις προσεχείς πολιτικές της ανάγκες, που αφορούν την προεδρική εκλογή και το παρελθόν της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Από τον ίδιο τον πρωθυπουργό η συζήτηση εγκλωβίστηκε στον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη μέσω του συντάγματος παραγραφή ενδεχόμενης δωροδοκίας υπουργών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ. Ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε πως «είναι αδιανόητο ότι η Ν.Δ. προτείνει Πρόεδρο μειοψηφίας! Πρόεδρο τον οποίο θα έχει αποδοκιμάσει, είτε με καταψήφιση είτε με αποχή, η απόλυτη πλειοψηφία της Βουλής! Δηλαδή Πρόεδρο (μονο)κομματικό. Ή μάλλον Πρόεδρο κομματάρχη».

Υποσχέσεις Μητσοτάκη για τον Πρόεδρο

Ο Κ. Μητσοτάκης βρέθηκε σε δύσκολη θέση από την κριτική -άλλωστε όλα τα κόμματα διαφώνησαν με τη θέση της Ν.Δ. Έτσι έκανε έναν ελιγμό «υποσχόμενος» εμμέσως ότι η επιλογή που θα κάνει για Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα διασφαλίζει συναίνεση. «Πιστεύετε πραγματικά ότι μπορεί να υπάρξει κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία η οποία να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας με σχετική πλειοψηφία και να μπορεί να σταθεί εδώ, σε αυτή την αίθουσα, την επόμενη μέρα;» ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ και υποστήριξε ότι «η λύση που προτείνουμε είναι η μόνη εφαρμόσιμη που μας επιτρέπει, οριστικά και αμετάκλητα, να απεμπλέξουμε τη διαδικασία εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας από την πρόωρη διάλυση της Βουλής. Δεν υπάρχει άλλη, που να ξέρουμε εμείς τουλάχιστον, που να μπορεί να δουλέψει στην πράξη».

«Αυτή είναι η πρόταση την οποία εισηγούμαστε στη Βουλή και είναι αυτονόητο ότι η συνταγματική πρόβλεψη για τελική εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με απλή πλειοψηφία δεν αναιρεί -το επαναλαμβάνω-, δεν αναιρεί την πολιτική ευθύνη της εκάστοτε πλειοψηφίας να αναζητεί πρόσωπο το οποίο θα εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση. Άλλωστε και αυτή η επιλογή θα είναι πάντα ανοιχτή στην κρίση των πολιτών» είπε ο Κ. Μητσοτάκης.

ΣΥΡΙΖΑ: Ευτελισμός του θεσμού χωρίς επιχειρήματα

Την απουσία επιχειρημάτων εκ μέρους του πρωθυπουργού επεσήμανε ο ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν είχε ούτε μισό επιχείρημα για την αδιανόητη επιλογή του να ευτελίσει τον θεσμό του Προέδρου της Δημοκρατίας προτείνοντας επιλογή του ακόμα και με σχετική πλειοψηφία. Μόνο διαδικαστικές δικαιολογίες και εξυπνακισμούς, όπως ότι ο Κωνσταντίνος Καραμανλής το 1990, στη δεύτερη θητεία του, εξελέγη με 153 ψήφους -και όχι με 145 ή 120. Μόνο που ξέχασε, σκόπιμα, ότι αυτό έγινε μετά τη διάλυση της Βουλής, σύμφωνα με το άρθρο 32 του δυντάγματος, το οποίο αναθεωρήσαμε» υπογράμμισε σε ανακοίνωσή του το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκλίσεις Γεννηματά με τη Ν.Δ.

Δεν έκρυψε η Φώφη Γεννηματά τη σύμπτωση στις βασικές πολιτικές της επιλογές με τη Ν.Δ. όπως τα ιδιωτικά πανεπιστήμια και η αλλαγή του άρθρου 24 για το περιβάλλον. Η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. διαφώνησε και με τη Ν.Δ. και με τον ΣΥΡΙΖΑ για τον τρόπο εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας λέγοντας ότι «δεν πρόκειται να συναινέσουμε στην πρόταση που υποβαθμίζει το κύρος και την υπερκομματική αποστολή του ανώτατου άρχοντα. Ούτε φυσικά σε λύσεις που απειλούν να αλλάξουν τη φυσιογνωμία του προεδρευομένου πολιτεύματός μας». Ανέφερε ότι συνιστά υποβάθμιση του θεσμού το  να εκλέγεται σε έσχατη περίπτωση με σχετική πλειοψηφία και ότι θα προκαλούσε δυϊσμό η εκλογή του από τον λαό.

Δ. Κουτσούμπας: Πρόεδρος από τον λαό

Την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό με παράλληλη αύξηση των αρμοδιοτήτων του πρότεινε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. «Δεν έχουμε αυταπάτες για δημιουργία δημοκρατικού συντάγματος. Από τη Ν.Δ. ήταν αναμενόμενη η στάση, καθώς εκφράζει το συντηρητικό κατεστημένο. Όμως, από πού κι ώς πού είναι προοδευτική η στάση του ΣΥΡΙΖΑ τη στιγμή που δεν προτάσσει τον πλήρη διαχωρισμό κράτους - Εκκλησίας; Τον κάλπικο προοδευτισμό του τον στηρίζει και το ακροδεξιό ιερατείο της Ν.Δ. δίνοντας την ευκαιρία στον ΣΥΡΙΖΑ να χειραγωγεί ευκολότερα τις μάζες. Από πού κι ώς πού είναι προοδευτική η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ όταν φτάνει στο σημείο να ξεπατικώνει το γερμανικό σύστημα για τις υπηρεσιακές κυβερνήσεις;» είπε.

Παραγράφονται οι δωροδοκίες υπουργών πριν από το 2015!

Σε όλη την αναθεωρητική διαδικασία της περασμένης και της σημερινής Βουλής ο Κυριάκος Μητσοτάκης αρνήθηκε σθεναρά να δεχθεί την εισαγωγή μίας ερμηνευτικής δήλωσης στο άρθρο 86 του συντάγματος με την οποία θα διασφαλιζόταν ότι δεν θα παραγράφεται η ενδεχόμενη δωροδοκία υπουργών που έχει τελεστεί πριν από το 2015. Χθες για το θέμα αυτό, που μονοπώλησε τη συζήτηση, δεν είπε ούτε μία λέξη! Προφανώς ο πρωθυπουργός έβγαλε τα συμπεράσματά του από τη συζήτηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή με αντικείμενο την προστασία της διαφθοράς...

Αντίθετα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μίλησε εκτενώς για την ατιμωρησία που είχαν εγκαθιδρύσει Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ στα χρόνια της παντοκρατορίας τους και επεσήμανε ότι για 40 χρόνια δεν είχαν πειράξει το άρθρο 86. Υπογράμμισε μάλιστα ότι με την «εκσυγχρονιστική» αναθεώρηση του 2001 ουσιαστικά Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ κέρδισαν σχεδόν 20 χρόνια ασυλίας. «Κακουργήματα που, αν τα διαπράξει οποιοσδήποτε Έλληνας, παραγράφονται σε 15 και 20 χρόνια, αν τα διαπράξουν οι πορφυρογέννητοι υπουργοί σας, παραγράφονται το πολύ δύο χρόνια από τις εκλογές», είπε.

Τη σιωπή του Κ. Μητσοτάκη υπογράμμισε και το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ σημειώνοντας ότι «δεν βρήκε ούτε μισό επιχείρημα για την άρνηση της Ν.Δ. να ψηφίσει την ερμηνευτική διάταξη που αποσαφηνίζει ότι η δωροδοκία δεν είναι στα καθήκοντα του υπουργού, αλλά επ' ευκαιρία αυτών και άρα δεν μπορεί να έχει σύντομη παραγραφή. Η σιωπή του Κ. Μητσοτάκη συνιστά ομολογία ενοχής για την πολιτική σκοπιμότητά του να καλύψει μελλοντικά μέσω παραγραφής υπουργούς της Ν.Δ. που ενδεχομένως να διερευνώνται ή να διερευνηθούν δικαστικά για δωροδοκία».

Αντιπροσφυγικό σόου Βελόπουλου

Πολιτική κερδοσκοπία μέσω του προσφυγικού επεδίωξε ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος. «Γιατί εσείς της Ν.Δ. δεν αποφασίζετε να πηγαίνετε τους λαθρομετανάστες σε ακατοίκητα νησιά; Δείτε την Ισπανία, που εφαρμόζει το Gag Law. Εάν δεν μπορείτε να τον κάνετε από μόνοι σας, αντιγράψτε το από τους άλλους. Ο νόμος της Ισπανίας απαγορεύει το άσυλο. Αλλά, όταν οι άλλοι κλείνουν τα τζαμιά, εσείς θέλετε μέσα στα hotspots να κάνετε τζαμιά. Ξέρετε όμως ότι ο Αφγανός δεν πάει στο ίδιο τζαμί με τον Πακιστανό. Δηλαδή θα χρειαστούν κι άλλα τζαμιά. Πολλά τζαμιά. Όμως η Ελλάδα θα παραμείνει χριστιανική και ελληνική. Ανεκτική μεν, αλλά χριστιανική και ελληνική» ισχυρίστηκε και εκτίμησε ότι η Ν.Δ. «φοβάται την Αριστερά».

Γ. Βαρουφάκης: Κληρωτοί

Τη θεσμοθέτηση κληρωτών αντιπροσώπων, που θα λειτουργούν παράλληλα με το Κοινοβούλιο σε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τις Ανεξάρτητες Αρχές μέχρι και την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, πρότεινε ο γραμματέας του ΜέΡΑ25 Γιάνης Βαρουφάκης. Μεταξύ άλλων τάχθηκε υπέρ του ουδετερόθρησκου κράτους και του διαχωρισμού κράτους και Εκκλησίας, πρότεινε την κατάργηση του όρκου και ζήτησε «μεγιστοποίηση των ελευθεριών» με επέκτασή τους σε τομείς όπως οι συλλογικές διαπραγματεύσεις και η κοινωνική ασφάλιση.

Με σύμπραξη Ν.Δ. - ΚΙΝ.ΑΛΛ. - Ελληνικής Λύσης

Εκτός συντάγματος έμειναν κοινωνικά και ατομικά δικαιώματα

Αρνήθηκαν την καθολική πρόσβαση στο δημόσιο σύστημα Υγείας, τη δημόσια καθολική ασφαλιστική κάλυψη, τον δημόσιο έλεγχο σε νερό και ρεύμα, την ίση αμοιβή για ίση εργασία, την απαγόρευση διακρίσεων λόγω φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού

Υπογραμμίζεται ότι στο νέο σύνταγμα, λόγω της άρνησης της Ν.Δ. και της σύμπραξης στα περισσότερα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. και της Ελληνικής Λύσης, δεν θα υπάρξουν ρυθμίσεις που πρότεινε ο ΣΥΡΙΖΑ και αφορούν:

- Τη διεύρυνση των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων, που ενδιαφέρουν πιο άμεσα τους πολίτες.

- Την καθιέρωση του πολιτικού όρκου ως αποκλειστικού τύπου όρκου για όλους τους κρατικούς αξιωματούχους και δημόσιους λειτουργούς.

- Κανείς εντός της ελληνικής επικράτειας να μην υποστεί ποτέ ξανά δυσμενή μεταχείριση και διακρίσεις λόγω του φύλου του ή λόγω της ταυτότητας φύλου ή λόγω του σεξουαλικού προσανατολισμού του.

- Την εγγύηση ενός αξιοπρεπούς επιπέδου διαβίωσης για όλους με τη διασφάλιση καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών για όλους και συμπληρωματικά με εισοδηματικές ενισχύσεις εκεί που χρειάζονται.

- Την καθολική πρόσβαση όλων στο Εθνικό Σύστημα Υγείας.

- Την κατοχύρωση του δημόσιου αναδιανεμητικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης καθολικής κάλυψης.

- Στοιχειώδη κοινωνικά αγαθά, όπως είναι το νερό και η ηλεκτρική ενέργεια, να παραμένουν υπό δημόσιο έλεγχο, ώστε να παρέχονται υποχρεωτικά σε όλους τους πολίτες.

- Να κατοχυρωθεί το δικαίωμα των συνδικάτων να προσφεύγουν μονομερώς στη διαιτησία.

- Να κατοχυρωθεί ότι ο κατώτατος μισθός θα καθορίζεται μόνο με συλλογικές συμβάσεις.

- Να καθιερωθεί η ισότητα αμοιβής για ίση εργασία, ανεξαρτήτως ηλικιακών διακρίσεων.

- Να απαγορευτεί συνταγματικά η κατάχρηση της επίταξης ως απεργοσπαστικού μηχανισμού.

Ο Αλ. Τσίπρας εξέπεμψε μήνυμα αισιοδοξίας τονίζοντας ότι τις προτάσεις αυτές «τις μπλοκάρετε με την άρνησή σας. Αλλά δεν τις ματαιώνετε. Απλώς τις αναβάλλετε για την επόμενη αναθεώρηση. Γιατί, όσο και αν εσείς επιθυμείτε να φρενάρετε την πορεία του τόπου προς τα εμπρός, δε θα το καταφέρετε τελικά. Αργά η γρήγορα η πρόοδος θα νικήσει τη συντήρηση».

Τι άλλαξε στο Σύνταγμα

Οι εννέα συνταγματικές αλλαγές αφορούν:

* Διαδικασία εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας και αποσύνδεσή της από την πρόωρη διάλυση της Βουλής.

* Δυνατότητα στους Έλληνες του εξωτερικού να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους.

* Κατάργηση της αποσβεστικής προθεσμίας για άσκηση δίωξης υπουργών και υφυπουργών - κοινή πρόταση.

* Περιορισμό της βουλευτικής ασυλίας και προστασία μόνο για τα κοινοβουλευτικά καθήκοντα του βουλευτή και όχι για ζητήματα Ποινικού Κώδικα.

* Κατοχύρωση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος.

* Λαϊκή νομοθετική πρωτοβουλία με υπογραφή 500.000 πολιτών.

* Επιλογή μελών ανεξάρτητων αρχών από τα 3/5 της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής και όχι από τα 4/5.

* Δυνατότητα στη μειοψηφία να συγκροτεί δύο Εξεταστικές Επιτροπές ανά κοινοβουλευτική περίοδο.

* Εξομοίωση στρατιωτικών με τακτικούς δικαστές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL