Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.3°C18.2°C
2 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
9.7°C14.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C16.6°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.7°C17.7°C
3 BF 83%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.6°C14.6°C
2 BF 72%
Στ.Κούλογλου: Εξορύξεις χρυσού και η μάχη της προπαγάνδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στ.Κούλογλου: Εξορύξεις χρυσού και η μάχη της προπαγάνδας

Την κατηγορηματική αντίθεση της αυτοδιοίκησης από όλο το πολιτικό φάσμα και σύσσωμης της τοπικής κοινωνίας στα επενδυτικά σχέδια της ELDORADO GOLD στη Θράκη και στη Χαλκιδική, επισήμανε ο ευρωβουλευτής Στέλιος Κούλογλου σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ραδιοφωνικό σταθμό ΔΕΛΤΑ της Αλεξανδρούπολης και στην ΕΡΑ Κομοτηνής, μετά την επιτυχημένη εκδήλωση- επιστημονική ημερίδα για την εξόρυξη χρυσού που διοργάνωσε με τον ευρωβουλευτή Κώστα Αρβανίτη, στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 20 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες.

«Ένα από τα βασικά συμπεράσματα που μπορούν να αντληθούν είναι ότι υπάρχει διακομματική ομοφωνία ενάντια σε αυτή την επενδυτική δραστηριότητα στην περιοχή. Αυτό μου έκανε εντύπωση γιατί το ίδιο υποστηρίζουν δήμαρχοι διαφορετικών πολιτικών πεποιθήσεων. Για παράδειγμα, ο δήμαρχος Ορεστιάδας που έτυχε να βρίσκεται στις Βρυξέλλες και ήρθε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, πήρε το λόγο τονίζοντας ότι παρότι είναι δεξιός δεν πρόκειται να δεχθεί ποτέ τα σχέδια για εξορύξεις. Ανάλογη ήταν η τοποθέτηση και άλλων δημάρχων», σημείωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι  η κυβέρνηση θα λάβει υπόψη της την αντίδραση της κοινωνίας και της τοπικής αυτοδιοίκησης, ο Στ.Κούλογλου απάντησε ότι έχει κάποιες επιφυλάξεις, «αλλά καλύτερα να ρωτήσετε την κυβέρνηση. Έχω την αίσθηση ότι στα παρασκήνια έχουν δοθεί οι διαβεβαιώσεις στην καναδική εταιρεία ότι θα γίνουν όλες οι απαραίτητες ενέργειες και θα δοθούν όλες οι διευκολύνσεις ώστε να ξεκινήσει η εξορυκτική δραστηριότητα και στη Θράκη».

Ο ίδιος, συνεχίζοντας ανέφερε ότι «θα υπάρξουν κονδύλια για να πείσουν την κοινή γνώμη ότι όλα είναι καλά και ότι δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα. Θα δεχτείτε και επιθέσεις, πολύ προπαγάνδα, ύπουλη γκρίζα διαφήμιση και ναι θα πέσουν πολλά λεφτά για την εξαγορά ανθρώπων και συνειδήσεων».

Σε κάθε περίπτωση, τόνισε ο Στ.Κούλογλου, «η λέξη κλειδί για το ζήτημα είναι η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας» και πρόσθεσε: «ελπίζω ο πρωθυπουργός να τηρήσει αυτό που είπε (ότι αν δεν συναινέσει η τοπική κοινωνία δε θα γίνει), αλλά δεδομένου ότι υπάρχουν αντιφατικές γνώμες για το τί πιστεύει η κοινωνία και δεδομένου ότι η ELDORADO πιστεύει ότι η κοινωνία είναι έτοιμη και χαρούμενη που θα καταστρέψουν το περιβάλλον της, ο κ. Μητσοτάκης μπορεί να επικαλεστεί την άποψη της εταιρείας».

«Η κυβέρνηση έχει μια εσφαλμένη εντύπωση για το τί σημαίνει επένδυση για το μέλλον. Η οικονομική επένδυση δεν είναι επένδυση με κάθε τρόπο και σε βάρος του περιβάλλοντος και του μέλλοντος μιας περιοχής», ανέφερε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρόσθεσε ότι «η βασική βιομηχανία της χώρας μας δεν είναι η χρυσοθηρία, αλλά ο τουρισμός που πάμε να τον καταστρέψουμε. Πολύ περισσότερο σε μια περιοχή όπως η Θράκη που είναι πολύ όμορφη. Έχει απάτητες παρθένες ομορφιές».

Καταλήγοντας, ο Στέλιος Κούλογλου ανέφερε ότι «τώρα η σκυτάλη περνάει στις τοπικές κοινωνίες και εμείς από τη δική μας την πλευρά θα παρακολουθούμε τις εξελίξεις και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να αναδείξουμε το θέμα διεθνώς.

» Θα πιέσουμε την Κομισιόν και θα κάνουμε συμμαχίες με άλλες πολιτικές ομάδες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν ευαισθησίες σε αυτό το θέμα, από την Αριστερά και τους Πράσινους, μέχρι τους Σοσιαλιστές και τη Δεξιά, γιατί και εκεί υπάρχουν ευρωβουλευτές με περιβαλλοντικές ευαισθησίες».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL