Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Δ.Βίτσας: Φυλακές σε νήσια ζητούσαν οι χώρες του Βίζεγκραντ, η Αυστρία και ο Βελόπουλος (Ηχητικό)

Eurokinissi

Η κυβέρνηση προσπαθεί να καρπωθεί πράγματα που δεν είναι δικά της, όπως τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, που το κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας

Τα γερμανικά επιχειρηματικά συμφέροντα διαμόρφωσαν τις προτάσεις για φυλακές στα ελληνικά νησιά, ακόμη και στη Λιβύη, που εμείς αποκρούαμε και ακόμη και Αλβανία και Βόρεια Μακεδονία απέριψαν, αυτές που υιοθετεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη, την ώρα που σε τέσσερις μήνες οι 15.000 στα νησιά έγιναν 37.000 και ειδικά στη Λέσβο από 5.000 έφτασαν επισήμως τις 16.000, ας μεταφέρουν επιτέλους κόσμο στην ενδοχώρα όπως εμείς, ας προσλάβουν προσωπικό όπως εμείς, ας δημιουργήσουν υποδομές όπως εμείς, είπε ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Δημήτρης Βίτσας Στο Κόκκινο και τον Νίκο Σβέρκο.

 


«Εμείς παραδώσαμε στη Νέα Δημοκρατία ολόκληρο σύστημα … στα νησιά ήταν 15.000 άνθρωποι (στη Λέσβο 5.000) και 25.000 ακόμη σε σπίτια στην ηπειρωτική Ελλάδα, 20.000 σε 28 κέντρα φιλοξενίας, 8.000 σε ξενοδοχεία και περίπου 1.000 σε 5 προαναχωρησιακά κέντρα (Αμυγδαλέζα, Κόρινθος, Παρανέστι, Λέσβος και Κως), ενώ 12.500 παιδιά πήγαιναν σχολείο, είχαν πρόσβαση στην Υγεία, κτλ.», είπε ξεκινώντας ο κ. Βίτσας, αλλά «αυτή την στιγμή 37.000 είναι στα νησιά, μέσα σε τέσσερις μήνες, από τις 15.000 πήγαν στις 37.000. Ειδικά στη Λέσβο από 5.000 είναι περίπου 16.000 επίσημα, στη Μόρια».

«Το μεγαλύτερο, εγκληματικό λάθος» κατά τον ίδιο «έγινε το χρονικό διάστημα Ιουλίου-Αυγούστου-αρχών Σεπτεμβρίου, όπου μεταφέρθηκαν από τα νησιά μόνο 1.400 άτομα, και αυτά ενώ εμείς θα τα μεταφέραμε 7-14 Ιουλίου μεταφέρθηκαν τέλος Αυγούστου. Η ΝΔ προσπαθεί να ισορροπήσει ανάμεσα σε αυτό που πια βλέπει μπροστά στα μάτια της, την πραγματικότητα, και σε όσα έλεγε επί τεσσεράμιση χρόνια για να ικανοποιήσει τους ακροδεξιούς της. Ε, δεν γίνεται … τα έχει κάνει μπάχαλο … Έχει βγει πέντε φορές τουλάχιστον και έχει ανακοινώσει σχέδια, από τον Σεπτέμβριο έχουμε φτάσει τέλος Νοεμβρίου και κάθε τόσο αναγγέλλουν σχέδια».

Για την τελευταία, με τα κλειστού τύπου κέντρα στα νησιά, ο κ. Βίτσας είπε χαρακτηριστικά ότι «προχθές έγιναν οι εξαγγελίες και χτες τα φιλικά στην κυβέρνηση ΜΜΕ έγραφαν πράγματα λες και το σχέδιο έχει υλοποιηθεί κι όλας. Ένα σχέδιο που οι ίδιοι οι κ.κ. Στεφανής και Πέτσας είπαν ότι θα έχει υλοποιηθεί σε 7-8 μήνες. Προσπαθούν να κοροϊδέψουν τον κόσμο. Αλλά και αν εφαρμοστεί και πετύχει αυτό το σχέδιο, μιλάμε για φυλακές των 5.000 σε δύο νησιά, των 2.000 σε άλλα δύο νησιά, των 1.000 στη Λέρο. Αν γίνει αυτό, το μοναδικό που μπορεί να περιμένει η κυβέρνηση είναι συχνές εντάσεις, αν όχι εκρήξεις, στα νησιά. Όταν βάζεις μαζί “μοναχικούς” άνδρες, ασυνόδευτα ανήλικα, μάνες, παιδιά, στον ίδιο χώρο… και τους λες “δεν μπορείτε να βγείτε έξω” … και είναι 5.000, μία κωμόπολη, η ένταση θα ανεβαίνει κάθε τόσο.
Αυτό είναι το σχέδιο που προτείνει η Ακροδεξιά, ο Βελόπουλος. Αναβιώνουμε για τους πρόσφυγες Μακρονήσους, Γυάρους, Αη Στράτηδες … είναι τελείως λάθος όλα αυτά. Πέρα από τις καταγγελίες και τις καταδίκες που θα υποστεί η Ελλάδα. Και πολύ σωστά ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Αρβανίτης έβαλε άμεσα το θέμα στη Libe (την Επιτροπή του Ευρωκοινοβουλίου για τις Πολιτικές Ελευθερίες, τη Δικαιοσύνη και τις Εσωτερικές Υποθέσεις)».

«Λένε τόσο καιρό ότι θα μεταφέρουν 20.000 από τα νησιά, θα τους μεταφέρουν στην ενδοχώρα … ε, ας το κάνουν, δεν είναι τόσο τρομερό. Από 1η Ιανουαρίου 2019 ως 30 Ιουνίου 2019 είχαν μεταφερθεί 11.500 … Λένε ότι θα προσλάβουν 500 διαχειριστές ασύλου, ε, ας το κάνουν. Τους λέμε ότι πρέπει να προσλάβουν και διερμηνείς, γιατί μόνο διαχειριστές ασύλου χωρίς διερμηνείς, δεν είναι διαχειριστές ασύλου. Ας προχωρήσουν να βρουν άλλες 5.000 θέσεις για το ΕΣΤΙΑ, φιλοξενίας σε σπίτια. Ας φτιάξουν και λίγες ανοιχτές δομές», συνέχισε ο ίδιος, υπογραμμίζοντας ωστόσο ότι «η λύση βέβαια, βρίσκεται στη συνεννόηση ΕΕ-Τουρκίας, ώστε η τελευταία να κάνει την δουλειά για την οποία πληρώνεται, να φυλάσσει τα σύνορά της, αλλά και στον δίκαιο καταμερισμό του βάρους του προσφυγικού-μεταναστευτικού σε όλη την Ευρώπη. Ακόμη και με απειλές, με τιμωρίες, π.χ. Ουγγαρία αν δεν πάρεις, θα έχεις τιμωρία, στο τραπεζικό, την βιομηχανία, τα αγροτικά, δεν θα παίρνεις τις επιδοτήσεις της ΕΕ … αυτή την πρόταση την είχαμε κάνει. Και οι Γερμανοί μας είχαν απαντήσει, στο υψηλότερο επίπεδο, ότι αυτό μπορεί να γίνει μόνο όταν θα συζητάμε το μεσοπρόθεσμο. Το μεσοπρόθεσμο, το συζητάμε τώρα…».

Υπογράμμισε παράλληλα ότι ουσιαστικά πρόκειται «για πολιτική συμφερόντων, επειδή μεγάλες γερμανικές εταιρείες έχουν μεγάλα συμφέροντα τόσο στην Τουρκία όσο και την Τσεχία, την Σλοβακία, την Ουγγαρία και την Πολωνία, επιβάλλουν αυτό που μετά μετατρέπεται σε “ισορροπίες”. Από εκεί έρχονταν και επανέρχονταν οι προτάσεις για φυλακές, από τις χώρες του Βίζεγκραντ, την Αυστρία, κτλ. Και τις αποκρούαμε. Άλλοι πρότειναν φυλακές στη Λιβύη. Τους είπαμε ότι αυτά δεν γίνονται, να χτυπάμε την κυριαρχία ξένων χωρών. Η Αυστρία είχε προτείνει στην Αλβανία και την Βόρεια Μακεδονία να φτιάξουν εκεί φυλακές και χώρους και προς τιμή του δεν το δέχθηκαν».

Θύμισε εξάλλου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση προσπαθεί να καρπωθεί πράγματα που δεν είναι δικά της, όπως τον μειωμένο ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, ότι ήταν μέτρο που το κέρδισε ο Αλ. Τσίπρας, με όρο να επανεξεταστεί από την ΕΕ όταν οι προσφυγικές ροές θα μειωθούν ώστε να αντιστοιχούν στις 7.000 θέσεις των κέντρων υποδοχής και ταυτοποίησης.

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Εξωτερική πολιτική και πατριδοκαπηλία

Η προηγούμενη κυβέρνηση διαχειρίστηκε τα ελληνοτουρκικά θέματα προσπαθώντας συστηματικά να τα μετατρέπει σε ευρωτουρικικά, δηλαδή σε διαφορές ανάμεσα στην Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η τωρινή κυβέρνηση δεν φαίνεται να τα έχει καταφέρει τόσο καλά στον τομέα αυτόν.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις