Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.3°C24.2°C
3 BF 38%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C24.7°C
4 BF 37%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C23.8°C
2 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.6°C21.0°C
2 BF 75%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.4°C
3 BF 35%
Σωκράτης Φάμελλος για ΔΕΗ: / Σωκράτης Φάμελλος για ΔΕΗ: Νομοσχέδιο κατά εργαζομένων, επιχειρηματιών, καταναλωτών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σωκράτης Φάμελλος για ΔΕΗ: / Σωκράτης Φάμελλος για ΔΕΗ: Νομοσχέδιο κατά εργαζομένων, επιχειρηματιών, καταναλωτών

Ένα νομοσχέδιο που «είναι εις βάρος όλων, είτε εργαζομένων είτε επιχειρηματιών είτε καταναλωτών, και από τη μεριά της επιχειρηματικότητας και από τη μεριά της κατοικίας» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο για τη ΔΕΗ και τη ΔΕΠΑ ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος κατά τη δεύτερη ανάγνωσή του.

Ο Σ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι δεν υπάρχει διασφάλιση για επέκταση του δικτύου φυσικού αερίου, αντίθετα δημιουργείται ένα ιδιωτικό μονοπώλιο, και θύμισε την καθολική υποστήριξη των εμπλεκόμενων φορέων στη διατήρηση του ελέγχου της ΔΕΠΑ από το Δημόσιο κατά την σχετική ακρόαση.

Επιπλέον σημείωσε ότι στη ΔΕΗ η κυβέρνηση προβλέπει μισθούς 650 ευρώ για τους νέους επιστήμονες, ενώ δημιουργεί «γαλάζια» golden boys με επιπλέον αμοιβές, αλλά και... λιμουζίνες. «Μιλάτε από τη μια μεριά για χρεοκοπία και από την άλλη μεριά παίρνετε λιμουζίνες για τα 'golden boys' και μετά σας νοιάζει το επίδομα για τους εργαζόμενους της ΔΕΗ» σχολίασε δηκτικά. Ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμος Θωμάς υποστήριξε ότι η επίμαχη ρύθμιση αφορά την ανάγκη η ΔΕΗ... να ενισχυθεί με ηλεκτρικά και υβριδικά αυτοκίνητα.

Π. Σκουρλέτης: Έγκλημα η ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ

«Το μεγαλύτερο έγκλημα που πάτε να κάνετε είναι αυτό που σχετίζεται με τον ΔΕΔΔΗΕ» υπογράμμισε ο γραμματέας του ΣΥΡΙΖΑ Πάνος Σκουρλέτης καλώντας την κυβέρνηση να διατηρήσει τον δημόσιο χαρακτήρα των δικτύων και το 51% της εταιρείας και να μην εκχωρήσει το μάνατζμεντ. Επισήμανε ότι ιδιωτικοποιείται ένα φυσικό μονοπώλιο κατηγορώντας την κυβέρνηση ότι «είστε δογματικοί, εμμονικοί, που δουλεύετε για τα συμφέροντα των ολίγων».

Μάλιστα καταλόγισε στην κυβέρνηση «υποκρισία» σε σχέση με την κριτική της για τη μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στην αγορά παρατηρώντας ότι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ το κατάφερε «χωρίς να πουλήσουμε τα assets της ΔΕΗ», σε αντίθεση με τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης της Ν.Δ. για την πώληση της «μικρής ΔΕΗ».

Αντιπαράθεση για το Ελληνικό

Ο Π. Σκουρλέτης είχε αντιπαράθεση με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Δημήτρη Οικονόμου που ισχυρίστηκε ότι η μη άμεση παράδοση των κοινόχρηστων χώρων στο Ελληνικό στους δήμους προβλεπόταν σε νόμο της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ. Απέρριψε δε τον ισχυρισμό του Δ. Οικονόμου σχολιάζοντας δηκτικά ότι «καμιά φορά, ακούγοντάς σας να μιλάτε για το Ελληνικό, νομίζω ότι μπερδεύετε λίγο τους ρόλους σας, τον σημερινό με τον προηγούμενο». Ο Δ. Οικονόμου απάντησε ότι πέρα από τη Lamda είχε περισσότερους από 200 εργοδότες πριν την υφυπουργοποίησή του κι επέμεινε στον ισχυρισμό του.

Παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2020 για τη δήλωση των αυθαιρέτων

Παράλληλα, παράταση μέχρι τον Ιούνιο του 2020 παίρνει η προθεσμία για τη δήλωση των αυθαιρέτων που έχουν κτιστεί μέχρι τον Ιούλιο του 2011 με διάταξη πολυτροπολογίας που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο. Επιπλέον υποστήριξε ότι η συγκεκριμένη παράταση είναι διαφορετική από αυτές που είχαν δώσει οι προηγούμενες κυβερνήσεις, γιατί «συνδέεται πλέον η τακτοποίηση των αυθαιρέτων με την ενεργοποίηση της ηλεκτρονικής δήλωσης κτηρίου ή διαιρεμένης ιδιοκτησίας».

Ακόμη ισχυρίστηκε ότι με την ηλεκτρονική δήλωση των κτηριολογικών στοιχείων του αυθαίρετου κτηρίου «θα είναι εξαιρετικά εύκολο να διαπιστώνονται νέες αυθαιρεσίες» και έκανε λόγο για... «επαναστατικό μέτρο» που «για πρώτη φορά δημιουργεί προϋποθέσεις να μην έχουμε ανάγκη τακτοποίησης ενός νέου κύματος αυθαιρέτων».

Τροπολογία για επιτάχυνση έργων ΑΠΕ

Διατάξεις για την επιτάχυνση διαδικασιών και διευκολύνσεις για την υλοποίηση έργων ΑΠΕ περιλαμβάνει τροπολογία που κατατέθηκε από το ΥΠΕΝ στο πλαίσιο του νομοσχεδίου του για τη ΔΕΗ, τη ΔΕΠΑ και άλλες ρυθμίσεις.

Ειδικότερα, εισάγεται πλαίσιο για την προτεραιότητα στην εξέταση αιτήσεων για προσφορά όρων σύνδεσης σταθμών ΑΠΕ που υποβάλλονται αλλά και όσες θα βρίσκονται σε στάδιο αξιολόγησης κατά την έναρξη ισχύος της προτεραιότητας. Κατά το ΥΠΕΝ, εντός διμήνου αναμένεται η Υπουργική Απόφαση για τον επανακαθορισμό των προτεραιοτήτων σε ειδικές κατηγορίες σταθμών.

Επίσης, στη συγκεκριμένη τροπολογία περιλαμβάνονται ρυθμίσεις και για τα εξής ζητήματα:

- Για την επιτάχυνση της υλοποίησης σταθμών ΑΠΕ πλέον θα αρκεί η αποδοχή της οριστικής προσφοράς σύνδεσης, δηλαδή δεν θα είναι πια προαπαιτούμενο η σύναψη σύμβασης με τον ΔΕΔΔΗΕ ή τον ΑΔΜΗΕ που ισχύει σήμερα.

- Προστίθενται υποκατηγορίες σταθμών ΑΠΕ ως υπόχρεων για την καταβολή του Μεταβατικού Τέλους Ασφάλειας Εφοδιασμού (διακοψιμότητα) ώστε να εκδοθεί Υπουργική Απόφαση με κατάλληλα διαμορφωμένους συντελεστές για διαφοροποίηση των χρεώσεων. Οι συντελεστές θα τεθούν σε ισχύ από 1.1.2020.

- Απλοποιείται η διαδικασία καθορισμού των εγγυήσεων που χρειάζεται να καταβάλουν οι προμηθευτές ηλεκτρικής ενέργειας στους αρμόδιους διαχειριστές (ΔΕΔΔΗΕ και ΔΑΠΕΕΠ) με απόφαση ΥΠΕΝ και δεν απαιτείται πλέον γνώμη της ΡΑΕ.

- Δίνεται η δυνατότητα συμψηφισμού απαιτήσεων στους διαχειριστές για τους συμμετέχοντες στην αγορά που αφορούν τον ίδιο υπόχρεο / δικαιούχο, ενώ παρέχεται και εξουσιοδότηση στον υπουργό ΠΕΝ για έκδοση απόφασης που θα καθορίζει όρους, προϋποθέσεις, διαδικασία και χρόνο συμψηφισμού των απαιτήσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL