Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
"Αλληλεγγύη" από την Ευρωδεξιά ζητάει ο Κυρ. Μητσοτάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Αλληλεγγύη" από την Ευρωδεξιά ζητάει ο Κυρ. Μητσοτάκης

Την ανάγκη για “δίκαιο επιμερισμό των βαρών” καθώς “η Ευρώπη δεν μπορεί να υποκρίνεται πλέον ότι το προσφυγικό επηρεάζει μόνο τα κράτη στα εξωτερικά της σύνορα” πρόταξε ο Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στο συνέδριο του ΕΛΚ ενταφιάζοντας τον προεκλογικό ισχυρισμό αναφορικά με “την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ που ανοίγει τα σύνορα”.

“Φτάνουμε πια στα όριά μας. Οι χώρες πρώτης υποδοχής δεν θα έπρεπε και δεν μπορούν να επωμίζονται μόνες τους το βάρος των μεταναστευτικών πιέσεων”... ανακάλυψε ως πρωθυπουργός πλέον ο Κυριάκος Μητσοτάκης. Στάθηκε δε στο γεγονός ότι “η Ελλάδα έχει κάνει ήδη περισσότερα από όσα της αναλογούν” και κάλεσε την Ε.Ε. “να προχωρήσει σε αλλαγές στην κοινή πολιτική ασύλου και στην προστασία των συνόρων”. Σε αυτό το πλαίσιο, ο πρωθυπουργός υποστήριξε ότι «ο κανονισμός του Δουβλίνου είναι θλιβερά ανεπαρκής για την αντιμετώπιση του προβλήματος”, ενώ "και ένα πλαίσιο προστασίας των συνόρων πρέπει να καταστεί άμεση προτεραιότητα».

Ο Κ. Μητσοτάκης, απευθυνόμενος προς τους ηγέτες των κομμάτων της ευρωπαϊκής Δεξιάς, εστίασε με νόημα στα κατασταλτικά μέτρα που προωθεί η ελληνική κυβέρνηση λέγοντας ότι “αλλάξαμε ήδη την πολιτική ασύλου ώστε να επεξεργάζονται πιο αποτελεσματικά οι αιτήσεις, ενώ δημιουργούμε νέα πραναχωρησιακά κέντρα στα νησιά μας”.

"Η Ευρώπη δεν θα εκβιαστεί"

Παράλληλα, επεσήμανε ότι «η συμφωνία Ε.Ε. -Τουρκίας πρέπει να γίνει σεβαστή” και ότι “η Τουρκία πρέπει να κάνει περισσότερα για να την υλοποιήσει» σημειώνοντας ότι «ο αριθμός των προσφύγων και μεταναστών που διασχίζουν το Αιγαίο είναι απαράδεκτος και δυστυχώς ενδεικτικός τού πώς η μετανάστευση αξιοποιείται ως εργαλείο διεθνούς πίεσης». Ο πρωθυπουργός αναγνώρισε ότι “η Τουρκία φιλοξενεί εκατομμύρια πρόσφυγες”, επισημαίνοντας ωστόσο ότι “ταυτόχρονα πρέπει να καταστήσουμε απολύτως ξεκάθαρο πως η Ευρώπη δεν πρόκειται να εκβιαστεί στο θέμα αυτό. Είναι η ώρα για λιγότερες ανεύθυνες δηλώσεις και για περισσότερο ειλικρινή διάλογο” συμπλήρωσε χαρακτηριστικά.

Τέλος, ο κ. Μητσοτάκης, επέλεξε να επιστρατεύσει εκ νέου τη θεωρία των δύο άκρων προς το ακροατήριό του, καθώς ισχυρίστηκε ότι «νικήσαμε τον λαϊκισμό τόσο από αριστερά όσο και από δεξιά, συγκεκριμένα εξοβελίσαμε την Άκρα Δεξιά από το Κοινοβούλιο»...

"Τάξη στο χάος" σερβίρει ο Στ. Πέτσας

“Εμείς δεν θέλουμε τις τοπικές κοινωνίες, ούτε τους δημάρχους απέναντι. Φυσικά, τους θέλουμε όλους μαζί. Βλέπουμε ότι είναι ένα μεγάλο πρόβλημα, όπως το βλέπουν και εκείνοι” δήλωσε χθες (ΑΝΤ1) ο Στέλιος Πέτσας αποτυπώνοντας την αμηχανία της κυβέρνησης λόγω της παραίτησης που προανήγγειλε πως θα υποβάλει ο δήμαρχος Ανατολικής Σάμου εάν δημιουργηθεί η κλειστή δομή στο νησί! Υπ’ αυτό το πρίσμα έθεσε το παραπλανητικό ερώτημα: “Προτιμούν όμως αυτό το χάος ή προτιμούν να δουν μια τάξη στο χάος;” ισχυριζόμενος ότι “εμείς βάζουμε μια τάξη στο χάος και θα κάνουμε ό,τι μπορούμε για να περιορίσουμε και τις ροές και να αυξήσουμε τις επιστροφές”. Έθεσε δε ως βασικό ζητούμενο “να μπορέσουμε να φέρουμε σε πέρας το σχέδιο που έχουμε βάλει για τις 10.000 επιστροφές το 2020, όταν είχαν γίνει μόνο 1.806 επιστροφές τα προηγούμενα τεσσεράμισι χρόνια”...

Την κυβερνητική αντίληψη στο ανθρωπιστικό ζήτημα κατέστησε σαφή με κυνικό τρόπο ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής στο υπ. Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης, που είπε (ΕΡΤ) ότι “εμείς αλλάζουμε πλέον την προτεραιοποίηση και κρίνουμε πρώτα αυτούς που δεν δικαιούνται άσυλο”!

Δ. Βίτσας: Αντίθετο με το διεθνές δίκαιο να φυλακίζεις ανθρώπους

“Έρχεσαι, σε αντίθεση με το διεθνές και το ελληνικό δίκαιο, και φυλακίζεις ανθρώπους” τόνισε για τους σχεδιασμούς της κυβέρνησης αναφορικά με τα κλειστά κέντρα κράτησης ο Δημήτρης Βίτσας. Ο πρώην υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής υπογράμμισε (Alpha) ότι “η κυβέρνηση αντιμετωπίζει με αυταρχισμό το ζήτημα και νομίζει ότι με αυτόν τον τρόπο θα το λύσει. Είμαι αντίθετος με τον εποικισμό και το λέω γενικά. Αν κάνει κάτι τέτοιο, θα είναι και φριχτό για τους ανθρώπους και προβληματικό για την κυριαρχία μας”. Συμπλήρωσε δε ότι “καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να λύσει το πρόβλημα από μόνη της" και ότι "βασική προτεραιότητα πρέπει να είναι η πίεση προς την Ε.Ε. αλλά και προς την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές. Όλη η Ευρώπη να συνδράμει, να υπάρχει ένας τρόπος ώστε να μεταφέρεται με μια ισοκατανομή και σε άλλες χώρες της Ευρώπης” κατέληξε χαρακτηριστικά.

Ενοχλήθηκαν οι ακραίοι από τις βολές, Μπογδάνος κατά Μπακογιάννη!

Έντονη νευρικότητα στη "γαλάζια" παράταξη προκαλεί το αδιέξοδο που δημιούργησε η κυβέρνηση στη διαχείριση της κρίσης. Με τη δήλωση, “αυτιά στη Ν.Δ. τραβάει μόνο ο Κυριάκος Μητσοτάκης", ο Κωνσταντίνος Μπογδάνος έδειξε τις διαθέσεις των ακραίων του κόμματος και μάλιστα -στο φόντο των “σαλβινικών” κυβερνητικών μέτρων- οριοθέτησε τις αρμοδιότητες της Ντόρας Μπακογιάννη! Ο βουλευτής της Ν.Δ. υποστήριξε ότι «η κ. Μπακογιάννη μπορεί να προβαίνει καλοπροαίρετα σε συστάσεις. Μπορεί να αξιοποιεί τη μακρότατη, πολυετή της εμπειρία δίνοντας φιλικές συμβουλές. Μπορεί να συμμετέχει σε έναν έντονο ιδεολογικό διάλογο μιας παράταξης που εκτείνεται από το αριστερογενές κέντρο μέχρι τον συντηρητικό νεοφιλελευθερισμό”. Υπενθυμίζεται ότι η πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε αδειάσει τους βουλευτές της Ν.Δ. που στήριξαν τις κτηνώδεις εκδηλώσεις ακροδεξιών με μπάρμπεκιου έξω από προσφυγικές δομές λέγοντας “η ανθρωπιά, η λεβεντιά, η αλληλεγγύη και ο σεβασμός στον αδύνατο δεν νομοθετούνται. Δεν υπάρχει νόμος που να σε κάνει άνθρωπο”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL