Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.7°C24.7°C
3 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
19.7°C24.9°C
1 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C21.6°C
4 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
3 BF 33%
Ν. Γκαρά: Η Κυβέρνηση απειλεί το περιβάλλον και την ανάπτυξη στη Θράκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ν. Γκαρά: Η Κυβέρνηση απειλεί το περιβάλλον και την ανάπτυξη στη Θράκη

Η Βουλευτής Έβρου, Νατάσα Γκαρά, βρέθηκε την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, για να συμμετάσχει στην εκδήλωση «Εξορύξεις χρυσού – Μία βρώμικη επένδυση» που διοργάνωσαν οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου και Κώστας Αρβανίτης.

Σε μια κατάμεστη αίθουσα στο Ευρωκοινοβούλιο η Νατάσα Γκαρά επισήμανε εξαρχής την ύπαρξη στη Θράκη, εδώ και χρόνια, ενός αρραγούς μετώπου ενάντια και απέναντι στις εξορύξεις χρυσού. Επισήμανε πως οι εταιρείες εξόρυξης χρυσού στη χώρα μας, έχουν δαπανήσει τεράστια ποσά για να φτιάξουν, μέσω και των ΜΜΕ, ένα φαινομενικά ακίνδυνο για την κοινωνία εταιρικό προφίλ και να «νομιμοποιήσουν» κατά αυτόν τον τρόπο συνολικά τις δραστηριότητες τους. Κάτι που όμως δεν έχει περάσει στις συνειδήσεις του κόσμου.

Παράλληλα, τόνισε τις τεράστιες ευθύνες της Κυβέρνησης Μητσοτάκη - Νέας Δημοκρατίας, η οποία φαίνεται πως όχι μόνο δεν θέλει να σταματήσει την καταστροφή που συντελείται όλα αυτά τα χρόνια στη Χαλκιδική και στις Σκουριές, αλλά επιδιώκει, ανοιχτά, να επεκτείνει τις καταστροφικές εξορυκτικές δραστηριότητες χρυσού και στη Θράκη.

Η Βουλευτής από τον Έβρο ανέφερε παραδείγματα για τις αντιαναπτυξιακές και αντιπεριβαλλοντικές πολιτικές που εφάρμοζε και θέλει να επαναφέρει τώρα ταχέως η Νέα Δημοκρατία στη χώρα μας. Στάθηκε στις δηλώσεις του ίδιου του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, για «fast track» αδειοδότηση της El Dorado Gold στις Σκουριές με ταυτόχρονη επέκταση των εξορυκτικών δραστηριοτήτων χρυσού και στη Θράκη, στην επιδίωξη από πλευράς Κυβέρνησης αναθεώρησης της υπάρχουσας σύμβασης προς όφελος της εταιρείας, αλλά και στο πρόσφατο «αναπτυξιακό» νομοσχέδιο που προβλέπει για πρώτη φορά την επιδότηση της εξόρυξης χρυσού από τα δημόσια ταμεία, από το ίδιο το κράτος.

Επισήμανε ότι όλα τα παραπάνω έρχονται σε πλήρη αντίθεση με τα όσα συμβαίνουν αυτήν την στιγμή στην πλειοψηφία των ανεπτυγμένων κρατών του Δυτικού κόσμου, όπου σήμερα κυριαρχεί η συζήτηση για την περιβαλλοντική προστασία και την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τονίζοντας πως η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν αυτή που «έβαλε μπροστά», για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας ένα διαφορετικό, εναλλακτικό, στρατηγικό πλαίσιο ανάπτυξης της οικονομίας.

Παράλληλα, διευκρίνισε πως επί ΣΥΡΙΖΑ άλλαξε το χωροταξικό πλαίσιο στη Θράκη, ώστε να μην επιτρέπονται οι εξορύξεις χρυσού στην περιοχή αλλά και για να υπάρχουν οι όροι βιώσιμης και φιλοπεριβαλλοντικής ανάπτυξης για κομβικούς κλάδους της οικονομίας όπως ο τουρισμός/αγροτουρισμός, γεωργία, κτηνοτροφία μεταποίηση κ.α.

Επιπλέον, συνεχάρει τους διοργανωτές για την πρωτοβουλία να κάνουν μία τέτοια εκδήλωση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, γιατί όπως ανέφερε χαρακτηριστικά «είναι σημαντικό να συναντιόμαστε άνθρωποι από διαφορετικές περιοχές και διαφορετικές χώρες, που δεχόμαστε όμως τις ίδιες επιπτώσεις, για να ανταλλάξουμε εμπειρίες και τεχνογνωσία», ενώ στάθηκε και στον «διδακτικό» χαρακτήρα που είχαν για τους κατοίκους της Θράκης οι καταστροφικές συνέπειες από τις εξορύξεις χρυσού στη Χαλκιδική.

Κλείνοντας η κ. Γκαρά δεν έχασε την ευκαιρία να επισημάνει για μία ακόμη φορά ότι για όλους τους Θρακιώτες ο χρυσός είναι ένας: η γη μας, το νερό μας, η υγεία των ανθρώπων μας, τα παιδιά. Η ανάπτυξη που οι ίδιοι οι κάτοικοι επιθυμούν. Και αυτό είναι κάτι το οποίο οι Θρακιώτες δεν πρόκειται να το διαπραγματευτούν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL