Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Κ. Αρβανίτης: Εάν περάσουν οι «επενδύσεις» για τον χρυσό δεν θα υπάρχει πουλί πετούμενο (Ηχητικό)

«Τι επιπτώσεις φέρνει στην αγροτική παραγωγή, στον υδροφόρο ορίζοντα, στη θάλασσα, που θα πάνε τα υπολείμματα-απορρίμματα αυτής της λεγόμενης επένδυσης; Στη θάλασσα. Που ακριβώς; Εντός Ελλάδος; Στον θαλάσσιο χώρο; Αυτοί είναι πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι»

«Επενδύουμε στην αγωνιστικότητα των πολιτών για να μην περάσουν οι επενδύσεις του Μητσοτάκη. Εάν περάσουν οι επενδύσεις του Μητσοτάκη νομίζω δεν θα υπάρχει πουλί πετούμενο».

Αυτά ανέφερε μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Αρβανίτης με αφορμή την εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες με θέμα: «Εξόρυξη χρυσού: μία ‘βρώμικη’ δουλειά».

 

Μιλώντας για το επιχείρημα ότι οι επενδύσεις φέρνουν δουλειές ο κ. Αρβανίτης σημείωσε: «Είναι μια τακτική που ακολούθησε και η κυβέρνηση Σαμαρά μαζί με την Ελ Ντοράντο για να πείσει τον κόσμο ότι θα δημιουργηθούν δουλειές. Μέχρι στιγμής όμως δουλειές δεν υπάρχουν. Η εταιρεία απασχολεί σήμερα 1.000 άτομα και διαρρέει ότι θα γίνουν 5.000 άτομα. Το θέμα είναι κατά πόσο αυτοί σε κάποια χρόνια θα πεθάνουν από τις συνέπειες της εργασίας και αν θα έχουν συνέπειες οι άνθρωποι στην ευρύτερη περιοχή, σε ότι αφορά το περιβάλλον. Εάν δηλαδή για έναν ή δύο τόνους χώματος βγάζει ένα κόκκο χρυσού, αν για ένα βουνό βγάζει ένα μικρό σακουλάκι, δεν ξέρω εάν αυτό συμφέρει καταρχήν οικονομικά. Είναι παλιάς κοπής και δουλοπάροικης αντίληψης αυτό που «πουλάνε» κάποιοι κυβερνόντες ή της εταιρείας, που λέει: «Κάνε τα στραβά μάτια, θα έχεις δουλειά κι ένα κομμάτι ψωμί». Το λέει και το τραγούδι «για ένα κομμάτι ψωμί δεν φτάνει μόνο η δουλειά». Απαντιέται αυτό το πράγμα.»

Αναφορικά με τις επιπτώσεις που έχουν οι εξορύξεις για τις τοπικές κοινωνίες και το περιβάλλον ο κ. Αρβανίτης σχολίασε: «Τι επιπτώσεις φέρνει στην αγροτική παραγωγή, στον υδροφόρο ορίζοντα, στη θάλασσα, που θα πάνε τα υπολείμματα-απορρίμματα αυτής της λεγόμενης επένδυσης; Στη θάλασσα. Κάπου θα πάει, κάπου θα πεταχτεί. Αυτό που καταλάβαμε χθες είναι ότι απόβλητα κάπου θα αποθηκεύονται. Που ακριβώς; Εντός Ελλάδος; Στον θαλάσσιο χώρο; Αυτοί είναι πολλοί μεγάλοι κίνδυνοι. Είχαν έρθει αποφασισμένοι και οι πολίτες από την Θράκη όπου η τοπική αυτοδιοίκηση και οι κάτοικοι είναι κάθετα αντίθετοι να γίνει η Θράκη, Χαλκιδική».

Σε σχέση τώρα με τα όσα θα μπορούσαν να έχουν γίνει το προηγούμενο διάστημα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Αρβανίτης τόνισε τα εξής: «Θα μπορούσε όμως και ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τελειώσει με αυτή τη διαδικασία στην Χαλκιδική. Μπορούμε να πούμε ότι δεν προχώρησε η καταστροφή, αλλά δεν τελείωσε και η ιστορία με το Ελ Ντοράντο. Επίσης μπορούμε να πούμε ότι υπάρχουν εναλλακτικές μορφές εργασίας, αλλά δεν τις προχωρήσαμε αυτές τις εναλλακτικές μορφές εργασίας πιο δυναμικά για να δώσουμε απάντηση, ιδεολογικά και ουσιαστικά, στην καθημερινότητα των πολιτών. Αυτά πρέπει να δει ο ΣΥΡΙΖΑ και τα βλέπει.»

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις