Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ό. Γεροβασίλη: Αδιανόητο να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 75 βουλευτές (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ό. Γεροβασίλη: Αδιανόητο να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 75 βουλευτές (Video)

Η ΝΔ αντιπροτείνει το αδιανόητο, να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας, ανέφερε η γραμματέας της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη, επισημαίνοντας ότι δεν αποκλείεται εκλογή ακόμη και με 75 βουλευτές, όπως ανέδειξε σήμερα «Η Αυγή».

«Τί νομιμοποίηση θα έχει, όμως, ένας τέτοιος κομματικός Πρόεδρος; Τί κύρος θα διαθέτει;» διερωτήθηκε μιλώντας στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η Ο. Γεροβασίλη αναφέρθηκε και στην ποινική ευθύνη υπουργών, επισημαίνοντας ότι απαιτείται η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86. Όπως είπε, με τη δήλωση αυτή διευκρινίζεται ότι αδικήματα που τέλεσε υπουργός επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του, με πιο χαρακτηριστικό το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, διώκονται από την τακτική Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή.

https://www.youtube.com/embed/EOj0D8idSW4

Αναλυτικά η ομιλία της Ο. Γεροβασίλη:

«Θέλουμε ένα κράτος Αξιοκρατικό, θέλουμε το Κοινωνικό Κράτος Δικαίου, θέλουμε εμβάθυνση των δημοκρατικών θεσμών.

Σίγουρα όμως ΔΕΝ θέλουμε ένα αστυνομικό κράτος.

Ως προς το Σύνταγμα, αξίζει να μνημονεύσουμε τον Αριστόβουλο Μάνεση, κατά τον οποίο:

«..με το Σύνταγμα οι κυβερνώμενοι έχουν την ευκαιρία να οριοθετήσουν και να περιορίσουν την εξουσία των κυβερνώντων.»

Το Σύνταγμα είναι η κατεξοχήν έκφραση της βούλησης του κυρίαρχου λαού και σήμερα είμαστε εδώ ως εκπρόσωποί του.

Χρέος όλων των πολιτικών παρατάξεων είναι η συνταγματική αναθεώρηση να αντιμετωπίζεται με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και όχι για μικροπολιτικά οφέλη.

Είδαμε που οδήγησαν άλλωστε οι μικροκομματικές σκοπιμότητες στην Αναθεώρηση του 2001: προβλέφθηκε συντομότατη αποσβεστική προθεσμία με αποτέλεσμα το ακαταδίωκτο των Υπουργών!

Στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο ξεκινήσαμε για πρώτη φορά μια ανοιχτή διαδικασία διαβούλευσης με την Κοινωνία των Πολιτών για το Σύνταγμα.

Τα πορίσματα αυτά χρησιμοποίησε ο ΣΥΡΙΖΑ για τις προτάσεις αναθεώρησης που υπέβαλε.

Το Σύνταγμα, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όσο τεχνικό και αν είναι ΔΕΝ αφορά μια πεφωτισμένη ελίτ που συνεδριάζει κεκλεισμένων των θυρών.

Αφορά το ίδιο το πολίτευμα και έναν προς έναν τους Έλληνες πολίτες.

Η πρόταση μας είχε ακριβώς αυτό το στόχο: να ενδυναμώσει τη λαϊκή κυριαρχία, να φέρει τους πολίτες, τις ανάγκες και τα συμφέροντά τους, στο επίκεντρο του Συντάγματος και της αναθεώρησής του.

Ταυτόχρονα, είναι αναγκαίο να περισώσουμε την τιμή του πολιτικού συστήματος με την ανατροπή των θεσμικών αμαρτιών του παρελθόντος.

Επιτρέψτε μου να επισημάνω σήμερα τα εξής δύο σημεία: 1) Ποινική Ευθύνη Υπουργών και  2) εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας

Σημείο πρώτο: άρθρο 86 και ποινική ευθύνη υπουργών.

Πιστεύετε, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι της Νέας Δημοκρατίας, του ΚΙΝΑΛ και των άλλων κομμάτων, πως υπάρχει έστω και ένας Έλληνας, που δεν επιθυμεί την κατάργηση του σκανδαλώδους ανεύθυνου των Υπουργών;

Όλες οι πολιτικές δυνάμεις φαίνεται να συμφωνούν πια στην κατάργηση της ασφυκτικής προθεσμίας για την άσκηση δίωξης από τη Βουλή.

Κι αυτό κυρίες και κύριοι συμβαίνει γιατί η κοινωνία το απαίτησε.

Δεν αρκεί όμως μόνο η αναθεώρηση της διάταξης. Είναι μισή δουλειά.

Απαιτείται και κάτι ακόμα.

Απαιτείται η ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ στο άρθρο 86.

Με τη δήλωση αυτή διευκρινίζεται ότι αδικήματα που τέλεσε Υπουργός επ’ ευκαιρία της άσκησης των καθηκόντων του, με πιο χαρακτηριστικό το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας, διώκονται από την τακτική Δικαιοσύνη και όχι από τη Βουλή.

Αυτό κυρίες και κύριοι είναι θεμελιώδες.

Ναι, οφείλουμε να εμπιστευτούμε την τακτική Δικαιοσύνη, η οποία με τους ίδιους όρους αποφασίζει και για τους πολίτες.

Η ποινική δίωξη των Υπουργών για τέτοια αδικήματα ΔΕΝ θα ασκείται με ασαφή πολιτικά κριτήρια από τη Βουλή, δηλαδή με απόφαση της εκάστοτε πλειοψηφίας, αλλά από τη Δικαιοσύνη.

Έτσι άλλωστε επιτάσσει η αρχή της ισονομίας και τα αδικήματα αυτά πρέπει να επιστρέψουν στο φυσικό Δικαστή.

Πιο σημαντικό ακόμη είναι να ξεκαθαριστεί ότι ακόμη και αν τελέστηκαν στο παρελθόν τέτοιου είδους πράξεις, μόνη αρμόδια είναι η τακτική Δικαιοσύνη:

Κατά συνέπεια δεν έχουν παραγραφεί οι υποθέσεις δωροδοκίας Υπουργών της τελευταίας 15ετίας, θα μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για ποινικές διώξεις και κανείς δεν θα εκφύγει, προφασιζόμενος τη σύντομη προθεσμία του άρθρου 86.

Σημείο δεύτερο, άρθρο 32 και εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Είναι γεγονός ότι η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας πρέπει να αποδεσμευτεί από τη διάλυση της Βουλής και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Σε αυτό συμφωνούμε όλοι.

Όμως αυτό δεν μπορεί να γίνει σε βάρος του θεσμικού ρόλου του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Η ελληνική κοινωνία θέλει ένα Πρόεδρο που να συμβολίζει την ενότητα όλων των Ελλήνων, πάνω από τις κομματικές διαφορές, διεθνή παραστάτη της χώρας με κύρος και αξιοπιστία.

Είναι απολύτως βέβαιο ότι δεν θέλει έναν Πρόεδρο κομματάρχη.

Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά διασφαλίζει ότι το Κοινοβούλιο δεν θα διαλύεται σε καμία περίπτωση, λόγω αδυναμίας εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά την πρότασή μας, ακόμα κι αν αποτύχουν οι επανειλημμένες προσπάθειες εξεύρεσης συναινετικής λύσης από τη Βουλή, τη λύση θα τη δίνει ο κυρίαρχος λαός, από τον οποίο θα εκλέγεται άμεσα σε περίπτωση αδιεξόδου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Τί αντιπροτείνει η Νέα Δημοκρατία;

Το αδιανόητο: Να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας ακόμα και από μια μειοψηφία των αντιπροσώπων της εθνικής αντιπροσωπείας.

Δεν αποκλείεται εκλογή ακόμη και με 75 βουλευτές!

Τί νομιμοποίηση θα έχει, όμως, ένας τέτοιος κομματικός Πρόεδρος; Τί κύρος θα διαθέτει;

Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, τα ζητήματα που τίθενται είναι πολλά και απαιτούν περίσκεψη και σοβαρότητα.

Από τη μεριά μας, αντιμετωπίσαμε και αντιμετωπίζουμε τη διαδικασία αναθεώρησης του Συντάγματος με τον απαιτούμενο σεβασμό και με υψηλό αίσθημα ευθύνης απέναντι στους Έλληνες πολίτες.

Ο στόχος μας ήταν η ενίσχυση και εμβάθυνση του πολιτεύματος, η περαιτέρω θωράκιση των δικαιωμάτων των πολιτών, η ενίσχυση της διαφάνειας και η ανάκτηση της αξιοπιστίας του πολιτικού συστήματος.

Αντιθέτως, οι προτάσεις ιδίως της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ, εκφράζουν τακτικισμούς, εξυπηρετούν μικροκομματικές επιδιώξεις και προδίδουν συντηρητικά σύνδρομα.

Βέβαια, ο στόχος της συνταγματοποίησης του νεοφιλελευθερισμού δεν επετεύχθη. Αυτό είναι το θετικό αυτής της διαδικασίας.

Ωστόσο χάθηκε η ευκαιρία για ένα προοδευτικό Σύνταγμα γιατί εκτός των άλλων η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ αρνήθηκαν να ψηφίσουν:

•    την πρότασή μας για απαγόρευση της διάκρισης βάσει φύλου και σεξουαλικού προσανατολισμού,

•    και την πρότασή μας για την οριοθέτηση των διακριτών ρόλων Κράτους – Εκκλησίας.

Σας ευχαριστώ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL