Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Ευρωπαϊκής διεύρυνσης το ανάγνωσμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκής διεύρυνσης το ανάγνωσμα

Στο περιθώριο της υπουργικής συνόδου του ΝΑΤΟ ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας συναντήθηκε με τον ομόλογό του από τη Βόρεια Μακεδονία Νικολά Ντιμιτρόφ. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές η συζήτηση ήταν “εποικοδομητική” και οι δύο υπουργοί προετοίμασαν την επίσκεψη Δένδια στα Σκόπια στις 26 Νοεμβρίου.

Η ελληνική κυβέρνηση, η οποία ομνύει πλέον στην πιστή τήρηση της Συμφωνίας των Πρεσπών, προσπαθεί να στείλει στη Βόρεια Μακεδονία το μήνυμα ότι στηρίζει την ευρωπαϊκή προοπτική της. Βέβαια, δεν έχει προχωρήσει τόσο όσο η Αυστρία, η Ιταλία, η Πολωνία, η Τσεχία, η Σλοβενία και η Σλοβακία, οι οποίες έστειλαν επιστολή στην Κομισιόν με την οποία ζητούν αφενός να ληφθούν σοβαρά υπόψιν οι προτάσεις Μακρόν για την αναθεώρηση των διαδικασιών για τη διεύρυνση, αφετέρου να μην αποτελέσει αυτό την αφορμή ώστε να κλείσει η πόρτα για τα δυτικά Βαλκάνια. “Είναι αλήθεια ότι η σημερινή διαδικασία είναι αργή και ενίοτε προβληματική. Γι' αυτό είμαστε έτοιμοι να συμβάλουμε εποικοδομητικά ώστε να βελτιωθεί η διαδικασία. Και θα το κάνουμε με στόχο να υπάρξει συμφωνία και να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία τον Μάρτιο του 2020” σημειώνουν στην επιστολή τους οι υπουργοί Εξωτερικών των έξι χωρών, που φαίνεται ότι έχουν αναλάβει ρόλο “συνηγόρου” των δυτικών Βαλκανίων.

Η Αθήνα δεν συμμετείχε σ’ αυτή την πρωτοβουλία. Περιορίστηκε, μέσω συνέντευξης στο Politico του αναπληρωτή υπουργού Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, να διαμηνύσει στα Τίρανα και τα Σκόπια ότι “είμαστε ακόμα εδώ για εσάς, σας θέλουμε εντός και θέλουμε να κρατήσουμε ζωντανή αυτή τη διαδικασία διεύρυνσης” και να στείλει μήνυμα στην Κομισιόν: "Ελάτε με μια αναθεωρημένη διαδικασία διεύρυνσης που μπορεί να ικανοποιήσει τις ανάγκες των κρατών - μελών".

Αυτό πρωταγωνιστικό ρόλο στα Βαλκάνια δεν το λες...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL