Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.3°C
4 BF 43%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
17.0°C18.8°C
3 BF 58%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C18.8°C
6 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.9°C20.2°C
2 BF 59%
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση της ΝΔ συνταγματοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ: Η πρόταση της ΝΔ συνταγματοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό

«Η πρόταση της ΝΔ είναι ξεκάθαρο πως συνταγματοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού. Για τους νεοφιλελεύθερους, το κράτος πρόνοιας είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός. Για την Αριστερά, είναι μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση των όρων ισοτιμίας των πολιτών».

Τα παραπάνω επισημαίνει η Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ με αφορμή τη συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, ενώ αναφέρεται στην κόκκινη γραμμή που διαχωρίζει την Αριστερά από τις πολιτικές των νεοφιλελεύθερων της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν τις ανισότητες φυσική κατάσταση.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ:

«Για την Αριστερά, το Σύνταγμα αποτελεί το ρυθμιστή του πολιτεύματος στο αστικό κράτος και ένα όπλο-εργαλείο για την κατοχύρωση και διεύρυνση των δικαιωμάτων και των ελευθεριών της κοινωνικής πλειοψηφίας.

Για το λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ εκίνησε τον Ιούλη του 2016, δημόσια συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση, ώστε να φτιαχτεί ένα νέο δημοκρατικό και προοδευτικό Σύνταγμα για την Ελλάδα μετά τα μνημόνια. Θα προχωρούσε στον εκσυγχρονισμό των θεσμών, στην εμβάθυνση της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων, στην ανάσχεση του νεοφιλελευθερισμού, στην συνταγματική κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων και στην θεραπεία θεσμικών εκτροπών του παρελθόντος.

Σήμερα, η Νέα Δημοκρατία, πιστή σε βαθιά νεοσυντηρητικές και νεοφιλελεύθερες αξίες, επιλέγει να απορρίψει κάθε δημοκρατική και φιλεργατική πρόταση που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην πρώτη αναθεωρητική διαδικασία.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της κοινωνικής αναλγησίας που διακατέχει την Νέα Δημοκρατία, αποτελεί το γεγονός της απόρριψης του συνόλου των θέσεων του ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με τα κοινωνικά δικαιώματα.

Υπενθυμίζουμε κάποιες από τις προτάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ τις οποίες συνολικά απέρριψε η Νέα Δημοκρατία:

1) Ρητή κατοχύρωση της ίσης αμοιβής για ίση εργασίας, ανεξαρτήτως ηλικίας.

2) Καθορισμός του κατώτατου μισθού από τους εθνικούς κοινωνικούς εταίρους

3) Διασφάλιση των συλλογικών συμβάσεων, με κατοχύρωση της ισχύς της ευνοϊκότερης ρύθμισης

4) Θωράκιση του δικαιώματος μονομερούς προσφυγής στη Διαιτησία για διεκδίκηση και περιφρούρηση των εργασιακών δικαιωμάτων

5) Κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα και ελέγχου των βασικών κοινωνικών αγαθών όπως π.χ. νερό και ηλεκτρική ενέργεια

Αντ’ αυτών, η Νέα Δημοκρατία προχώρησε σε πρόταση για κατοχύρωση ενός Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Είναι προφανές ότι για την κυβέρνηση το κράτος πρόνοιας εξαντλείται στην προστασία κατά της ακραίας φτώχειας, και όχι σε άλλες ευάλωτες ομάδες όπως είναι τα παιδιά, τα ΑμεΑ, οι ηλικιωμένοι και όσοι/ες δεν έχουν ιδιόκτητη στέγη.

Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει μέσω της δικής της πρότασης, να καθίσταται το κράτος εγγυητής της αξιοπρεπούς διαβίωσης των πολιτών, στόχος που επιτυγχάνεται όχι μόνο μέσα από την εξασφάλιση ενός ελάχιστου εισοδήματος, αλλά από τον συνδυασμό εισοδηματικών ενισχύσεων και καθολικών κοινωνικών υπηρεσιών.

Η πρόταση της ΝΔ είναι ξεκάθαρο πως συνταγματοποιεί τον νεοφιλελευθερισμό, δημιουργεί παγίδα φτώχειας και είναι μηχανισμός συμπίεσης του κατώτατου μισθού. Για τους νεοφιλελεύθερους, το κράτος πρόνοιας είναι φιλανθρωπικός μηχανισμός. Για την Αριστερά, είναι μηχανισμός παρέμβασης του κράτους κατά των κοινωνικών ανισοτήτων προς αποκατάσταση των όρων ισοτιμίας των πολιτών.

Αυτή είναι η κόκκινη γραμμή διαχωρίζει την Αριστερά από τις πολιτικές των νεοφιλελεύθερων της Νέας Δημοκρατίας, που θεωρούν τις ανισότητες φυσική κατάσταση».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL