Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C25.1°C
1 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.6°C23.6°C
1 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
1 BF 40%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.2°C25.2°C
3 BF 35%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
0 BF 49%
ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: "Συνθήκες γαλέρας επιβάλλει ο κοινωνικός αυτοματισμός"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ: "Συνθήκες γαλέρας επιβάλλει ο κοινωνικός αυτοματισμός"

Την επένδυση της κυβέρνησης στον κοινωνικό αυτοματισμό για να επιβάλει εργασιακές συνθήκες γαλέρας στη ΔΕΗ κατήγγειλε ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ Γιώργος Αδαμίδης κατά την ακρόαση των φορέων για το νομοσχέδιο για τον εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ. Ο Γ. Αδαμίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «συλλογική σύμβαση μονομερώς δεν κατήργησε ούτε η χούντα» και υπογράμμισε ότι αντίκειται στο σύνταγμα να εξαιρούνται οι νέοι εργαζόμενοι από την επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση. Επίσης, καταλόγισε στην κυβέρνηση «προσπάθεια παραπληροφόρησης της κοινής γνώμης» για τη μονιμότητα των εργαζομένων της ΔΕΗ, καθώς κάτι τέτοιο δεν ισχύει.

«Το μόνα προνόμια των εργαζομένων είναι οι εκατοντάδες νεκροί για να ηλεκτροδοτήσουν τη χώρα» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γ. Αδαμίδης, σημειώνοντας ότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ απολύονται για λόγους επάρκειας. Ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ - ΔΕΗ απέρριψε τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης ότι δεν καταργείται η διαδικασία ΑΣΕΠ για τις προσλήψεις θυμίζοντας ότι για τις προσλήψεις πλέον προβλέπεται συνέντευξη και αναφέρθηκε και στην προσπάθεια να δημιουργηθούν στελέχη δύο ταχυτήτων στη ΔΕΗ, αφήνοντας υπονοούμενα για «εκκαθάριση» των παλιότερων στελεχών, ενώ αναφέρθηκε και στις επιπτώσεις της απολιγνιτοποίησης σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία.

Ικανοποιημένος από τις αντεργατικές ρυθμίσεις ο πρόεδρος της ΔΕΗ

Ο πρόεδρος και διευθύνοντας σύμβουλος της ΔΕΗ Γιώργος Στάσσης εμφανίστηκε ικανοποιημένος με τις αντεργατικές ρυθμίσεις του νομοσχεδίου. «Αντιμετωπίζονται οι στρεβλώσεις στο σκέλος της διαδικασίας σύναψης συμβάσεων προμηθειών, καθώς το μέχρι τώρα πλαίσιο λειτουργούσε τελικά υπέρ των ανταγωνιστών της ΔΕΗ» ισχυρίστηκε χαρακτηριστικά, υποστηρίζοντας και την ουσιαστική παράκαμψη του ΑΣΕΠ, καθώς θα κάνει τη διαδικασία προσλήψεων πιο γρήγορη, σε αντιστοιχία με ό,τι συμβαίνει με τις ανταγωνίστριες της ΔΕΗ. Παράλληλα, ο Γ. Στάσσης παρατήρησε ότι λόγω των προκηρύξεων ΝΟΜΕ η ΔΕΗ θα συνεχίσει να χάνει πελάτες μέχρι τον Ιούνιο του 2020.

Από τη μεριά του, ο υφυπουργός Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γεράσιμος Θωμάς αναφέρθηκε στην εξαίρεση των νέων εργαζομένων από τη συλλογική επιχειρησιακή σύμβαση της ΔΕΗ υποστηρίζοντας κυνικά ότι ήδη το 40% περίπου των 26.000 εργαζομένων στη ΔΕΗ είναι εργολαβικοί και δεν απολαμβάνουν τα δικαιώματα της επιχειρησιακής σύμβασης.

Ισχυρή παρουσία του Δημοσίου στον Όμιλο ΔΕΠΑ ζητούν οι εργαζόμενοι

Τη διατήρηση ισχυρής παρουσίας του Δημοσίου στις επιχειρήσεις του Ομίλου ΔΕΠΑ ζήτησαν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων, διαφωνώντας με τις ρυθμίσεις του νομοσχεδίου για τη ΔΕΠΑ. «Η επιλογή της τριχοτόμησης που επιλέγεται για τη ΔΕΠΑ οδηγεί μόνο σε μια αναιτιολόγητη συρρίκνωση της εταιρείας μας προκειμένου να αποτελέσει εύκολη λεία για τους ανταγωνιστές της» επισήμανε ο Δημήτρης Μανώλης από το σωματείο εργαζομένων στη ΔΕΠΑ. Οι εκπρόσωποι των σωματείων εργαζομένων στον Όμιλο ΔΕΠΑ έθεσαν έντονα και το ζήτημα των εργασιακών δικαιωμάτων των εργολαβικών εργαζομένων, ζήτημα που αφορά και τη ΔΕΗ.

Σ. Φάμελλος: "'Προίκα' τα δίκτυα"

«Ιδιαίτερα επιζήμιο για το δημόσιο συμφέρον σε επίπεδο εγκληματικής ευθύνης» χαρακτήρισε το νομοσχέδιο ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Φάμελλος, επισημαίνοντας ότι «ιδιωτικοποιεί χωρίς σχέδιο και χωρίς στρατηγική κρίσιμους τομείς της ενέργειας και μάλιστα, όπως παραδέχτηκαν όλοι οι φορείς των εργαζομένων, εις βάρος των συμφερόντων όλων των εργαζομένων».

Ο Σ. Φάμελλος επέκρινε και τις διατάξεις για τον Όμιλο ΔΕΠΑ, παρατηρώντας ότι οι ιδιώτες παίρνουν «προίκα» τα δίκτυα που κατασκευάστηκαν με δημόσιους πόρους χωρίς υποχρέωση να τα επεκτείνουν. Την ανησυχία του για την ανάπτυξη των δικτύων φυσικού αερίου μετά την ιδιωτικοποίησή τους εξέφρασε και ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χάρης Μαμουλάκης.

"Δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ" καταγγέλλει ο Σ. Φάμελλος

"Η Ν.Δ. προχωρά σε γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον"

Η υποβάθμιση των όρων απασχόλησης για τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα, με συνταγές Βρούτση, μαζί με την παράλληλη αναβάθμιση των αμοιβών για “γαλάζια” golden boys, καθώς και η παραχώρηση φυσικών μονοπωλίων των δικτύων ηλεκτρισμού και αερίου σε ιδιώτες, είναι οι κεντρικοί άξονες της πολιτικής της κυβέρνησης Ν.Δ. σε ενέργεια, οικονομία και εργασία, επισήμανε ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας ΣΥΡΙΖΑ, Σ. Φάμελλος.

Με αφορμή το νομοσχέδιο για ΔΕΗ και ΔΕΠΑ, ο Σ.Φάμελλος μιλώντας “Στο Κόκκινο 105,5”, τόνισε ότι η Ν.Δ. προχωρά σε γρήγορες ιδιωτικοποιήσεις που υπονομεύουν το δημόσιο συμφέρον. Μίλησε για “δήθεν εκσυγχρονισμό της ΔΕΗ” σχολιάζοντας ότι το πρώτο “χτύπημα” στην επιχείρηση ήταν οι αναίτιες και άδικες αυξήσεις τιμολογίων, καθώς το τελευταίο δίμηνο 40.000 συνεπείς πελάτες της φαίνεται πως μετακινήθηκαν σε άλλους παρόχους.

Όπως ανέφερε η Ν.Δ. μέσω της κατάργησης του ΑΣΕΠ ανοίγει τον δρόμο για ρουσφετολογικές προσλήψεις στη ΔΕΗ και ταυτόχρονα σμπαραλιάζει τις εργασιακές σχέσεις στην εταιρεία με την κατάργηση των συλλογικών συμβάσεων, προχωρώντας σε προσλήψεις νέων εργαζομένων “ενός κατώτερου θεού” και μάλιστα διαμέσου πολιτικών γραφείων της Ν.Δ... Αντιθέτως, πρόσθεσε, προστατεύει μόνο τα δικά της παιδιά που διορίζει σε θέσεις υψηλόβαθμων στελεχών, αναβαθμίζοντας τις αμοιβές τους εκτός πλαφόν.

Παρότι η έξοδος από τα μνημόνια αποτελεί μία κατάκτηση της κοινωνίας, η οποία δημιούργησε το περιθώριο αναβάθμισης των όρων απασχόλησης στην Ελλάδα στον ιδιωτικό τομέα, τόνισε, η Ν.Δ. επιλέγει να μην αξιοποιεί αυτό το περιθώριο και να γυρνάει την κοινωνία στο 2012 και τις σκληρότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο ίδιος αναφερόμενος στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη ΔΕΠΑ το χαρακτήρισε ως πλάνο τρομερά επιζήμιο, έως και εγκληματικό για το δημόσιο συμφέρον.“Θα έχουμε πλέον ένα ιδιωτικό μονοπώλιο στο δίκτυο αερίου που θα διαχειρίζεται το δίκτυο με βάση το κέρδος και όχι το δημόσιο συμφέρον ή την κοινωνική ανάγκη. Άρα κανείς δεν ξέρει τελικά, ποια θα είναι η αύξηση του κόστους αλλά και σε ποιες περιοχές θα επεκταθεί το δίκτυο φυσικού αερίου”, κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL