Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.2°C21.2°C
3 BF 71%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
17 °C
13.6°C19.4°C
2 BF 78%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.4°C
3 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.7°C24.8°C
6 BF 33%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.8°C18.5°C
0 BF 82%
Έ.Αχτσιόγλου: Αφοριστική η ΝΔ για τα κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Έ.Αχτσιόγλου: Αφοριστική η ΝΔ για τα κοινωνικά δικαιώματα στο Σύνταγμα (Video)

«Αποδείχτηκε στην πράξη, τόσο στο δεύτερο μνημόνιο αλλά και σήμερα, ότι η παρούσα αποτύπωση σειράς εργασιακών και κοινωνικών δικαιωμάτων στο Σύνταγμα δεν ήταν επαρκής για να τα θωρακίσει έναντι προσβολών από τον κοινό νομοθέτη», τόνισε η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ, Έφη Αχτσιόγλου στην ομιλία της στη Βουλή, στη συζήτηση για τη Συνταγματική Αναθεώρηση.https://www.facebook.com/plugins/video.php?href=https%3A%2F%2Fwww.facebook.com%2Fe.achtsioglou%2Fvideos%2F467003390831632%2F&show_text=0&width=560

Η ίδια υπογράμμισε, επίσης, ότι «είναι άλλο να περιορίζεται μερικώς η ικανοποίηση ενός δικαιώματος λόγω δημοσιονομικών περιορισμών, και άλλο να καταργείται εντελώς το δικαίωμα. Το τελευταίο είναι ανεπίτρεπτο και συνέβη κατά κόρον στα εργασιακά με το δεύτερο μνημόνιο αλλά και με τους σημερινούς νόμους της κυβέρνησης».

Παράλληλα, η ειδική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε ότι «στο πεδίο των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων εκδηλώνονται με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο οι εκ διαμέτρου αντίθετες πολιτικές προσεγγίσεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, για το οικονομικό, κοινωνικό και εργασιακό μοντέλο που θέλουμε στον τόπο».

Ακόμη πρόσθεσε ότι «δεν είναι δημαγωγία οι συνταγματικές προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως μας κατηγορεί η ΝΔ, προκειμένου να δικαιολογήσει την αντικοινωνική της στάση. Είναι απόλυτης ουσίας. Αν οι προτάσεις μας γίνουν δεκτές καμία κυβέρνηση και καμία κοινοβουλευτική πλειοψηφία ούτε τώρα ούτε στο μέλλον δεν θα μπορεί να θίξει βασικά δικαιώματα των πολιτών στην εργασία και τα κοινωνικά αγαθά».

Τέλος, η τομεάρχης Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε ότι «προτείνουμε την καθιέρωση στο Σύνταγμα της ίσης αμοιβής για ίση εργασία ανεξαρτήτως ηλικίας. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε την καθιέρωση της υπερίσχυσης των ευνοϊκών κλαδικών συλλογικών συμβάσεων εργασίας έναντι των επιχειρησιακών. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε την καθιέρωση του κατώτατου μισθού με συλλογικές διαπραγματεύσεις εργοδοτών-εργαζομένων. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε να καθιερωθεί στο Σύνταγμα ότι το κράτος εγγυάται ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης στους πολίτες μέσω καθολικών υπηρεσιών και ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος. Απορρίπτεται από τη ΝΔ.

» Προτείνουμε την καθιέρωση στο Σύνταγμα ενός δημόσιου αναδιανεμητικού και ανταποδοτικού συστήματος κοινωνικής ασφάλισης. Απορρίπτεται από τη ΝΔ. Προτείνουμε να καθιερωθεί ότι τα  κοινωνικά αγαθά (νερό, ενέργεια) πρέπει να βρίσκονται υπό δημόσιο έλεγχο. Απορρίπτεται από τη ΝΔ», τόνισε η Έ.Αχτσιόγλου, υπογραμμίζοντας ότι «η στάση όλων μας στη Συνταγματική Αναθεώρηση είναι αποκαλυπτική για το κοινωνικό, οικονομικό και εργασιακό μοντέλο που η κάθε πολιτική δύναμη επιθυμεί για τον τόπο».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL