Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
11.2°C18.1°C
2 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
14 °C
10.6°C16.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.0°C15.5°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C16.4°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
9 °C
8.9°C14.6°C
0 BF 81%
Γ.Ψυχογιός: Η ΝΔ καλλιέργησε στο προσφυγικό ξενοφοβικά αντανακλαστικά στις τοπικές κοινωνίες (Ηχητικό)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γ.Ψυχογιός: Η ΝΔ καλλιέργησε στο προσφυγικό ξενοφοβικά αντανακλαστικά στις τοπικές κοινωνίες (Ηχητικό)

«Σε μια κορυφαία μέρα μνήμης για τον αγώνα του ελληνικού λαού ενάντια στη Χούντα, ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, επέλεξε να είναι στην Αθήνα και στην πορεία του Πολυτεχνείου, ενώ ο πρωθυπουργός προτίμησε να βρίσκεται στο Λονδίνο», τόνισε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Ψυχογός, και πρόσθεσε ότι «το σχόλιο της ΝΔ υποβαθμίζει τον συμβολισμό της ημέρας και είναι κατώτερο των περιστάσεων.

Ο ίδιος, μιλώντας στον ρ/σ Focus Fm 103,6  υπογράμμισε ότι «ήταν η μεγαλύτερη πορεία των τελευταίων ετών, προφανώς η συμμετοχή σχετίζεται με τις πολιτικές που εφαρμόζει η Νέα Δημοκρατία και τορπιλίζουν το κοινωνικό κράτος, τα δικαιώματα και την ελεύθερη έκφραση σε ορισμένες περιπτώσεις».

«Τα Εξάρχεια έχουν αναχθεί σε πεδίο επικοινωνιακής πολιτικής της Κυβέρνησης για να εδραιώσουν το αφήγημά περί “νόμου και τάξης”. Προφανώς το δικαίωμα της ασφάλειας πρέπει να είναι σεβαστό. Εδώ όμως έχουμε μια υπέρμετρη επίδειξη δύναμης απέναντι σε πρακτικές που προφανώς δεν επικροτούμε αλλά δεν είναι το επίδικο της ασφάλειας», σημείωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Παράλληλα, υπενθύμισε ότι «εμείς προχωρήσαμε όσο ήμασταν στην κυβέρνηση στην καταπολέμηση του εμπορίου ναρκωτικών και της βαριάς εγκληματικότητας. Οι δείκτες εγκληματικότητας έπεσαν όχι με μαγικό τρόπο αλλά επειδή προτεραιότητά μας ήταν η μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων που αποτελούν βασικό παράγοντα εγκληματικότητας».

«Ο καλύτερος δρόμος για να αλλάξει η καθημερινότητα των κατοίκων των Εξαρχείων και να αποκατασταθεί το αίσθημα ασφάλειας είναι η καταπολέμηση της βαριάς εγκληματικότητας και η ποιοτική αναβάθμιση της περιοχής», επεσήμανε ο Γ.Ψυχογιός και πρόσθεσε ότι «το 2012-2014 η τότε Κυβέρνηση προέταξε την καταστολή ως το μέσο καταπολέμησης της εγκληματικότητας και απέτυχε παταγωδώς. Κατέληξε με οφειλέτες να βρίσκονται στα κρατητήρια για 500 ευρώ, δυνάμεις των ΜΑΤ να επιτίθενται στις απολυμένες καθαρίστριες που διαδήλωναν ειρηνικά».

«Είχαμε εφαρμόσει ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού»

«Εμείς είχαμε εφαρμόσει ένα ολοκληρωμένο σχέδιο διαχείρισης του προσφυγικού, με σταθερή αποσυμφόρηση των νησιών και στέγαση σε αξιοπρεπείς δομές στην ενδοχώρα. Η ΝΔ τότε μιλούσε για “χαλάρωση”, “ιδεοληψία” και “έλλειψη σχεδίου”. Πέντε μήνες μετά τις εκλογές έρχονται να αναγνωρίσουν  και προσπαθούν να εφαρμόσουν το αυτονόητο», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Μεταναστευτικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ. 

Ακόμη, ο Γιώργος Ψυχογιός δεν παρέλειψε να σημειώσει ότι «ξαφνικά ανακάλυψαν τους γεωπολιτικούς λόγους. Ξαφνικά αποφάσισαν τη συνέχιση του ολοκληρωμένου σχεδίου διαχείρισης που παρέλαβαν από την Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε παραδώσει 25.000 θέσεις σε διαμερίσματα, 20.000 σε δομές φιλοξενίας, 8.000 σε ξενοδοχεία».

Όσον αφορά, στην κατάργηση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής, το χαρακτήρισε «σοβαρό λάθος» της κυβέρνησης πρόσθέτοντας ότι «η μεταφορά των αρμοδιοτήτων του δημιούργησε πρόβλημα συντονισμού».

«Καλλιέργησαν ξενοφοβικά αντανακλαστικά τόσα χρόνια στις τοπικές κοινωνίες και τώρα βρίσκουν μπροστά τους τις μικρές ακροδεξιές ομάδες που οι ίδιοι δημιούργησαν. Η πλειοψηφία των τοπικών κοινωνιών επιμένει να επιδεικνύει αλληλεγγύη όπως έκανε όλα τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε ο Γ.Ψυχογιός και πρόσθεσε ότι «η Νέα Δημοκρατία δεν έχει προσπαθήσει επαρκώς να αναδείξει την ευρωπαϊκή διάσταση του προσφυγικού και δεν έχει διεκδικήσει στα θεσμικά όργανα τον καταμερισμό».

«Η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε πετύχει με παρεμβάσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τους διεθνούς οργανισμούς σημαντικά αποτελέσματα. Πάνω από 20.000 άνθρωποι μεταφέρθηκαν σε κράτη -μέλη μέσα από το πρόγραμμα μετεγκατάστασης (relocation), πάνω από 5.000 μέλη οικογενειών μετακινήθηκαν στη Γερμανία και άλλες χώρες με τη διαδικασία των οικογενειακών επανενώσεων (family reunification), η Πορτογαλία στο πλαίσιο της συνεργασίας με τις χώρες του Νότου που η Ελλάδα δημιούργησε, αποφάσισε να δεχτεί πάνω από 1.000 πρόσφυγες, κλπ. και παραδείγματα. Η διάσκεψη των 5 στη Μάλτα έπρεπε να έχει κινητοποιήσει την Κυβέρνηση να αναλάβει αντίστοιχες πρωτοβουλίες απαιτώντας άμεσο καταμερισμό των ευθυνών. Δεν έχει γίνει τίποτα τέτοιο» σημείωσε ο ίδιος.

Επιπρόσθετα, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε ότι «η Γενική Διευθύντρια Ασύλου και Μετανάστευσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Μίχου,  κατέδειξε ότι υπάρχουν σοβαρά ζητήματα στο νομοσχέδιο που ψήφισε η Νέα Δημοκρατία στη Βουλή πριν λίγες μέρες. Τόσο στην περικοπή δικαιωμάτων όσο και στην αποτελεσματικότητα της διαχείρισης».

«Σε στρατηγικό επίπεδο είναι μονόδρομος η απεύθυνση με εντατικό τρόπο προς την Ευρώπη για επίδειξη αλληλεγγύης. Σε επίπεδο διαχείρισης χρειάζεται ανάπτυξη νέων θέσεων φιλοξενίας σε δομές με αξιοπρεπείς συνθήκες, να παραταθεί το πρόγραμμα ΕΣΤΙΑ για τη στέγαση σε διαμερίσματα, να αξιοποιηθεί στο μέγιστο δυνατό το πρόγραμμα της φιλοξενίας σε ξενοδοχεία.

» Στη Νέα Δημοκρατία υπάρχουν αντικρουόμενες φωνές. Από τη μία υπάρχει η ακροδεξιά πτέρυγα όπως εκφράζεται από κάποιους βουλευτές και υπουργούς που κάνουν δηλώσεις για εισβολείς και για εθνική απειλή και από την άλλη η πιο μετριοπαθής, με στελέχη όπως ο κος Κουμουτσάκος και η κα Μπακογιάννη που προσπαθούν να επαναφέρουν τους πρώτους σε ένα πνεύμα διεθνούς νομιμότητας και σεβασμού των υποχρεώσεων της χώρας.

» Εμείς θα είμαστε αρωγοί στην οικοδόμηση μια πολιτικής που θα σέβεται τις υποχρεώσεις της χώρας και τα ανθρώπινα δικαιώματα. Τόσα χρόνια δεχτήκαμε συγχαρητήρια διεθνώς για την αλληλεγγύη που δείξαμε ως κυβέρνηση αλλά και ως κοινωνία στη διαχείριση του προσφυγικού. Η ελληνική κοινωνία και πολιτεία έκαναν μια υπέρβαση σε ένα σφιχτό οικονομικό πλαίσιο μνημονιακών περιορισμών. 

» Θα βγούμε μπροστά κατά τόπους με τα στελέχη και τους βουλευτές μας, αν χρειαστεί θα συγκρουστούμε, για να βοηθήσουμε την εγκατάσταση σε δομές ή σε άλλους χώρους και θα στηρίξουμε το κίνημα αλληλεγγύης που έχει αρχίσει πάλι να εκδηλώνεται έντονα, με Κοινωνικά Ιατρεία και Φαρμακεία, με εκπαιδευτικούς, με νομική υποστήριξη».

https://www.youtube.com/embed/VEDmGQ-3Sfk

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL