Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
20.2°C24.6°C
2 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C24.9°C
3 BF 62%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
23 °C
22.0°C23.3°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C24.1°C
5 BF 31%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
26 °C
25.9°C25.9°C
3 BF 31%
Κυρ. Μάλαμα: Έχουν κακοποιηθεί τα αρχαία των Σκουριών παραδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κυρ. Μάλαμα: Έχουν κακοποιηθεί τα αρχαία των Σκουριών παραδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού

Έχουν κακοποιηθεί τα αρχαία των Σκουριών παραδέχεται το Υπουργείο Πολιτισμού, καταγγέλλει η Βουλευτής Χαλκιδικής ΣΥΡΙΖΑ Κυριακή Μάλαμα .

"Το Υπουργείο Πολιτισμού απέστειλε την γραπτή απάντησή του στην ερώτηση για το θέμα της προστασίας του αρχαιολογικού χώρου των Σκουριών. Όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην απάντηση πράγματι συνέβη “αλλοίωση των αρχαιοτήτων που, ενδεχομένως, υπήρχαν στη θέση Σκουριές, αλλά και του φυσικού ανάγλυφου της περιοχής”.

Βέβαια, το Υπουργείο σπεύδει να αποδώσει την κακοποίηση αυτή σε “δασεργάτες της δεκαετίας του 1960”, κι όχι στην εξορυκτική ασυδοσία, παρόλο που στην ίδια απάντηση παραδέχεται ότι ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε σε ανασκαφή πολύ μετά από την δεκαετία του 1960.

Το δεύτερο ενδιαφέρον στοιχείο είναι το είναι ότι το Υπουργείο παραδέχεται ότι “ο χώρος ήταν και εξακολουθεί να είναι περιφραγμένος και φυλασσόμενος” από την εταιρία ενώ σε σχέση με το θέμα της εμβάθυνσης της αρχαιολογικής έρευνας, το Υπουργείο συνεχίζει να υιοθετεί την ρητορική της εταιρίας, υποστηρίζοντας ότι “στον χώρο κατάληψης του έργου δεν βρέθηκαν αρχαιότητες, πέραν των ήδη εντοπισμένων”.

Η διαρκής υποβάθμιση των αρχαιοτήτων σε μία περιοχή όπου άνθισε ο αρχαίος μακεδονικός πολιτισμός κατατρέχει την Βόρεια Χαλκιδική από τότε που εμφανίστηκαν σε αυτήν οι σύγχρονοι χρυσοθήρες. Το θέμα των αρχαιοτήτων των Σκουριών θα αποτελέσει στο πλαίσιο αυτό ένα από τα ζητήματα που θα εξεταστούν στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στις Βρυξέλλες ενάντια στις εξορύξεις χρυσού, την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL