Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C23.6°C
2 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.4°C22.5°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C19.9°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
24 °C
21.0°C24.8°C
4 BF 46%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
22 °C
21.9°C23.5°C
3 BF 40%
Δ. Τζανακόπουλος: Βαθύ λαϊκό αίτημα να καταργηθεί η διαφορετική μεταχείριση υπουργών από τους πολίτες (Video)
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Δ. Τζανακόπουλος: Βαθύ λαϊκό αίτημα να καταργηθεί η διαφορετική μεταχείριση υπουργών από τους πολίτες (Video)

«Το Σύνταγμα συγκροτεί μια μορφή με συγκεκριμένα όρια εντός των οποίων η πολιτική σύγκρουση μπορεί να μετασχηματίζει περιεχόμενα προς τη μια ή την άλλη κατεύθυνση ανάλογα με τα συμφέροντα που κάθε φορά κερδίζουν στην πολιτική μάχη. Η συζήτηση για την συνταγματική αναθεώρηση δεν μπορεί να υποβιβαστεί σε μία ωδή στη συναίνεση» τόνισε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και βουλευτή Α΄Αθήνας Δημήτρη Τζανακόπουλου στην ολομέλεια της Βουλής  στη συζήτηση επί των αναθεωρητέων διατάξεων του Συντάγματος, σύμφωνα με τα άρθρα 110 του Συντάγματος και 119 του Κανονισμού της Βουλής 

Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι "η βασική θέση της ΝΔ είναι ότι το Σύνταγμα πρέπει να αποψιλωθεί από κάθε ουσιαστικό περιορισμό της αγοράς και κάθε προστατευτική μέριμνα προς τους πολίτες ώστε αποκλειστικά η αγορά να καθορίσει προτεραιότητες, θεσμούς, ιεραρχήσεις και περιεχόμενα. Σε ένα τέτοιο Σύνταγμα δεν μπορεί ποτέ να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ".

"Η διαδικασιοκρατία που καθοδηγεί την πολιτική της ΝΔ σε σχέση με το Σύνταγμα δεν είναι ούτε πολιτικά ούτε ηθικά ουδέτερη. Το κοινοβούλιο και η εκτελεστική εξουσία βρίσκουν τα  όρια τους στις ουσιαστικές σταθμίσεις του Συντάγματος".

"Οφείλουμε να λάβουμε υπόψη μας την εμπειρία της κρίσης και είναι αυτή η εμπειρία που καθοδηγεί τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ."

"Βλέπουμε το Σύνταγμα από την πλευρά της κατάστασης εξαίρεσης. Η πρότασή μας φιλοδοξεί να ενισχύσει τη λειτουργία του Συντάγματος ως ορίου στην κατάσταση εξαίρεσης". 

"Όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις δέχτηκαν ασφυκτικές πιέσεις από θεσμούς που δεν αντλούν την νομιμοποίησή τους αμέσως από τον ελληνικό λαό. Το πολιτικό σύστημα θα πρέπει να δει με ποιο τρόπο θωρακίζει κυβερνήσεις και κοινοβούλια από αυτού του τύπου τις πιέσεις με δεδομένα τα όρια του συγκεκριμένου Συντάγματος και δεδομένο τον ισχύοντα παγκόσμιο συσχετισμό δυνάμεων."

Χάνεται η ευκαιρία να θωρακίσουμε την Δημοκρατία από εξωτερικές πιέσεις που δέχεται και από την αγορά

"Αυτό επιτυγχάνεται δημιουργώντας τους όρους για την απρόσκοπτη ολοκλήρωση της τετραετίας με την κατοχύρωση της εποικοδομητικής ψήφου δυσπιστίας σε συνδυασμό με τον εξισορροπητικό θεσμό απλής αναλογικής.  Αυτό προστατεύει την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο από εξωτερικές ασφυκτικές πιέσεις" σημείωσε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ.

"Στα εργασιακά έχουμε ήδη δει πώς συμβαίνει αυτό. Το μοναδικό επιχείρημα μπροστά στο οποίο υποχώρησε συντριπτικά η τρόικα ήταν όταν το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο της χώρας έκρινε ότι υπάρχει συνταγματική κατοχύρωση  του δικαιώματος της μονομερούς προσφυγής στη διαιτησία" πρόσθεσε εξηγώντας ότι:  Πράγματι σήμερα χάνουμε μια ευκαιρία να θωρακίσουμε την κοινοβουλευτική δημοκρατία από "τις εξωτερικές πιέσεις που δέχεται σε ένα παγκοσμιοποιημένο περιβάλλον, και να θωρακίσουμε τα εργασιακά δικαιώματα από μια ασύδοτη λειτουργία της αγοράς."

Χάνουμε όμως και μια ευκαιρία να κάνουμε ένα πρώτο βήμα στην κατεύθυνση των διακριτών ρόλων εκκλησίας και κράτους.

"Αντί για όλα αυτά έχουμε μια νεοσυντηρητική αναθεώρηση που κινδυνεύει να ενταχθεί σε μια συνολική στρατηγική της ΝΔ για τον ασφυκτικό έλεγχο κάθε μορφής της δημόσιας ζωής".

"Η πρόταση της η ΝΔ πυροδοτεί μια βαθιά καχυποψία ως προς την εξισορροπητική λειτουργεία που θα έπρεπε να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας"

Ειδικότερα, μιλώντας για τις αλλαγές αναφορικά με την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε ότι:

"Πλέον ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα μπορεί να εκλέγεται απλά από την κοινοβουλευτική πλειοψηφία χωρίς να μεσολαβούν εκλογές. Τούτο διαταράσσει πλήρως την ισορροπία του Συντάγματος και διαταράσσει και τη λειτουργία του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, που είναι ο ρυθμιστής του πολιτεύματος. Με την πρότασή της η ΝΔ πυροδοτεί μια βαθιά καχυποψία ως προς την εξισορροπητική λειτουργεία που θα έπρεπε να έχει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας".  

"Είναι ένα βαθύ λαϊκό αίτημα να καταργηθεί η διαφορετική μεταχείριση των υπουργών σε σχέση με τους υπόλοιπους πολίτες: να καταργηθεί η σύντομη αποσβεστική προθεσμία του άρθρου 86 και να ενσωματωθεί ερμηνευτική δήλωση που προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ που διευκρινίζει ότι η δωροδοκία δεν τελείται κατά την άσκηση των καθηκόντων του υπουργού". 

"Η ΝΔ υποστηρίζει την ανάγκη της αναθεώρησης του άρθρου 16 με βάση μια ανύπαρκτη συνθήκη, ότι δηλαδή στην Ευρώπη λειτουργούν παντού ιδιωτικά πανεπιστήμια. Στην πραγματικότητα κανένα από τα μεγάλα ιδρύματα της Ευρώπης που πρωταγωνιστούν στην παραγωγή γνώσης και στην έρευνα δεν είναι ιδιωτικό."

"Ο μοναδικός λόγος που η ΝΔ θέλει την αναθεώρηση του άρθρου 16 είναι να δημιουργήσει όρους της ελεύθερης αγοράς ακόμη και στον ευαίσθητο τομέα της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης με σκοπό να εξυπηρετηθούν συγκεκριμένα ιδιωτικά συμφέροντα" συμπέρανε ο Δ. Τζανακόπουλος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL