Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.1°C25.3°C
3 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.2°C24.2°C
2 BF 48%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
18.8°C21.0°C
3 BF 64%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
22 °C
19.3°C21.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
24.5°C24.5°C
3 BF 40%
Ποινικοποίηση της βλασφημίας - Πανομοιότυποι ισχυρισμοί από Κ. Βελόπουλο και Κ. Μπογδάνο ότι μένει... απροστάτευτη η πλειονότητα των χριστιανών ορθόδοξων * Με «θρησκευτική αυτοδικία» απειλεί ο Πειραιώς Σεραφείμ αν δεν επανέλθει η διάταξη / «Πυρά» από τις ακροδεξιές ομάδες εντός κι εκτός Ν.Δ. για την απόσυρση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ποινικοποίηση της βλασφημίας - Πανομοιότυποι ισχυρισμοί από Κ. Βελόπουλο και Κ. Μπογδάνο ότι μένει... απροστάτευτη η πλειονότητα των χριστιανών ορθόδοξων * Με «θρησκευτική αυτοδικία» απειλεί ο Πειραιώς Σεραφείμ αν δεν επανέλθει η διάταξη / «Πυρά» από τις ακροδεξιές ομάδες εντός κι εκτός Ν.Δ. για την απόσυρση

«Πυρά» δέχθηκε ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας για την επιλογή του να αποσύρει τη διάταξη για την ποινικοποίηση της βλασφημίας, πυρά που δεν προήλθαν μόνο από την Εκκλησία, αλλά κι από τις ακροδεξιές ομάδες εντός κι εκτός Ν.Δ. Ο Κ. Τσιάρας υποστήριξε ότι απέσυρε τη διάταξη λόγω των αντιδράσεων και γιατί η Ν.Δ. επιθυμεί να ενώσει κι όχι να διχάσει τους Έλληνες.

Όμως τόσο ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης Κυριάκος Βελόπουλος, όσο κι ο βουλευτής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Μπογδάνος ισχυρίστηκαν ότι μένει απροστάτευτη... η πλειονότητα των χριστιανών ορθόδοξων.

Ο Κ. Μπογδάνος δήλωσε ότι η απόσυρση της επίμαχης διάταξης είναι «κατανοητή» λόγω του «ρεσιτάλ διαστρέβλωσης του πραγματικού της σκοπού τις τελευταίες μέρες». Όμως, ο Κ. Μπογδάνος έσπευσε να αναφερθεί σε βανδαλισμούς εκκλησιών, μεταξύ των οποίων και μία από «πυρήνα αναρχικών μαγισσών», κι αναρωτήθηκε: «Ο βανδαλισμός του ορθόδοξου ναού πρέπει να αντιμετωπίζεται διαφορετικά από τους βανδαλισμούς χώρων άλλων θρησκευμάτων;». Μάλιστα, ο Κ. Μπογδάνος υποστήριξε ότι «δεν είναι δυνατόν η πλειονότητα να μην προστατεύεται ακριβώς επειδή είναι πλειονότητα».

Ενδιαφέρον είναι και ότι ο Κ. Βελόπουλος διατύπωσε ακριβώς το ίδιο επιχείρημα με τον Κ. Μπογδάνο καταγγέλλοντας ταυτόχρονα τη Ν.Δ. ότι αντιμετωπίζει την Αριστερά ως «ιερό τοτέμ». «Είστε ελληνοφοβικός; Είστε ρατσιστής εναντίον των Ελλήνων. Μπορώ να βρίζω θεούς, Ιησού, Παναγία, Χριστό και κανείς να μην με ενοχλεί, όμως, αν πω κάτι για το Ισλάμ, κατευθείαν αλυσίδες και χειροπέδες. Γιατί, κύριε;» αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά υποστηρίζοντας: «Γιατί ο Έλληνας να είναι δεύτερης κατηγορίας πολίτης και η Ορθοδοξία να υπολείπεται των άλλων θρησκειών; Δεν το καταλαβαίνω».

Την ίδια ώρα ο μητροπολίτης Πειραιώς Σεραφείμ απειλούσε με «θρησκευτική αυτοδικία» αν δεν επανέλθει η διάταξη για την ποινικοποίηση της βλασφημίας. Ο Σεραφείμ επανέλαβε τον ισχυρισμό ότι η διάταξη αυτή θα συνέβαλλε στη «διατήρηση της κοινωνικής συνοχής» και υποστήριξε ότι «το αποτέλεσμα της κατάργησης μιας τέτοιας ευεργετικής για την κοινωνία νομικής πρόνοιας είναι αναπόδραστα η θρησκευτική αυτοδικία». Έκανε μάλιστα λόγο για αδιαφορία γι’ αυτήν την εξέλιξη από όσους «εναντιώνονται από την ιδιάζουσα ψυχοσύνθεσή τους στο αυτονόητο και προφανές».

Ο μητροπολίτης προειδοποίησε ότι «είναι απόλυτα ευνόητο για κάθε λογικό άνθρωπο ότι ο πολίτης του οποίου υβρίζεται κακόβουλα και δόλια η πίστη και δεν έχει τρόπο προσφυγής στην έννομη τάξη της χώρας, για να ικανοποιήσει το πλησσόμενο θρησκευτικό του συναίσθημα, θα οδηγηθεί μαθηματικά στην αυτοδικία». Μάλιστα, ο Σεραφείμ αναρωτήθηκε με νόημα αν «είναι έτοιμη η κυβέρνηση να αναλάβει το πολιτικό κόστος της θρησκευτικής αυτοδικίας, όταν αυτή επισυμβεί».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL