Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβληματική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: / Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο: Προβληματική η διαχείριση της προσφυγικής κρίσης από την Ε.Ε.

«Τρύπες» στη διαχείριση της μεταναστευτικής / προσφυγικής κρίσης από την Ε.Ε. διαπιστώνει το Ευρωπαϊκό Ελεγκτικό Συνέδριο σε έκθεσή του που δημοσίευσε χθες, ενώ καλεί σε «εντατικοποίηση» της δράσης ώστε να αντιμετωπιστούν οι αποκλίσεις μεταξύ στόχων και αποτελεσμάτων.

Πρώτα-πρώτα, σύμφωνα με την εν λόγω έκθεση, «τα προγράμματα μετεγκατάστασης έκτακτης ανάγκης δεν πέτυχαν τις τιμές - στόχο που είχαν τεθεί, ενώ ο κύριος στόχος τους, η ελάττωση της πίεσης που ασκείται στην Ελλάδα και την Ιταλία, επιτεύχθηκε μόνο μερικώς». Ειδικότερα, σημειώνεται πως από τις 160.000 μεταναστών που ήταν η αρχική τιμή - στόχος, οι χώρες της Ε.Ε. δεσμεύθηκαν νομικά να μετεγκαταστήσουν 98.256. Εντούτοις, τελικά μετεγκαταστάθηκαν μόλις 34.705 (21.999 από την Ελλάδα και 12.706 από την Ιταλία). Κατά την εκτίμηση των ελεγκτών, οι χαμηλές επιδόσεις των προγραμμάτων μετεγκατάστασης οφείλονται κυρίως στο πολύ μικρό ποσοστό των δυνάμει επιλέξιμων για μετεγκατάσταση μεταναστών, καθώς οι αρχές αμφότερων των χωρών αρχικώς αδυνατούσαν να εντοπίσουν το σύνολο των δυνητικών υποψήφιων και να τους προσανατολίσουν επιτυχώς προς την κατεύθυνση της αίτησης μετεγκατάστασης. Από τη στιγμή που οι μετανάστες εντάσσονταν σε πρόγραμμα μετεγκατάστασης, οι προσπάθειες τελεσφορούσαν σε μεγαλύτερο βαθμό. Παρ' όλα αυτά, οι ελεγκτές εντόπισαν σειρά επιχειρησιακών αδυναμιών στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Επιπλέον, το ΕΕΣ σημειώνει πως «παρά την αύξηση των ικανοτήτων διεκπεραίωσης αιτήσεων ασύλου στις δύο χώρες, οι διαδικασίες παραμένουν εξαιρετικά χρονοβόρες και εξακολουθούν να εμφανίζουν σημεία συμφόρησης, ενώ τα ποσοστά επιστροφής παράτυπων μεταναστών παραμένουν χαμηλά και η διαδικασία της επιστροφής προβληματική σε ολόκληρη την Ε.Ε.».

Όπως εξηγείται, το 2018 χρειάζονταν κατά μέσο όρο 215 ημέρες από την υποβολή της αίτησης έως την έκδοση της πρωτοβάθμιας απόφασης. Οι καθυστερήσεις αυτές οφείλονταν, σύμφωνα με τους ελεγκτές, κυρίως σε προβλήματα όπως η έλλειψη γιατρών για τη διενέργεια των αξιολογήσεων ευαλωτότητας στα ελληνικά νησιά. Όσον αφορά την ταχύρρυθμη και την τακτική διαδικασία, η κατάσταση ήταν ακόμη πιο προβληματική, καθώς οι ημερομηνίες των συνεντεύξεων ορίζονται σε τέτοιο βάθος χρόνου, που φτάνουν το 2021 και το 2023 αντίστοιχα. Επιπλέον, μεγάλος αριθμός απορριπτικών πρωτοβάθμιων αποφάσεων μετακινείται στο στάδιο των προσφυγών, όπου εκκρεμεί ήδη μεγάλος όγκος υποθέσεων.

Κληθείσα να σχολιάσει την έκθεση του ΕΕΣ, η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αρμόδια για θέματα Μετανάστευσης Τόβε Ερνστ υπερασπίστηκε τη δράση της Επιτροπής κάνοντας λόγο για "ριζική αλλαγή" στη διαχείριση του μεταναστευτικού στην Ε.Ε. τα τελευταία χρόνια. Συγκεκριμένα, η εκπρόσωπος σημείωσε ότι η "συλλογική δράση" της Ε.Ε. και η στήριξη προς την Ελλάδα και την Ιταλία πέτυχαν την επιστροφή των αφίξεων σε "προ κρίσης επίπεδα" και ότι πλέον "είμαστε πολύ καλύτερα εξοπλισμένοι από ποτέ".

Ερωτηθείσα αναφορικά με τη βοήθεια που έχει δοθεί στην Ελλάδα σε σχέση με τις συνθήκες που επικρατούν στα νησιά, η εκπρόσωπος της Επιτροπής υπενθύμισε ότι η Ελλάδα έχει λάβει "πρωτοφανή οικονομική βοήθεια", η οποία "δεν κάθεται σε έναν λογαριασμό τραπέζης", αλλά χρησιμοποιείται από τις ελληνικές αρχές, τους διεθνείς οργανισμούς και τις ΜΚΟ προκειμένου να "βελτιωθεί η κατάσταση". "Αυτό το έργο βρίσκεται σε εξέλιξη και η οικονομική βοήθεια παρακολουθείται εκ του σύνεγγυς" υπογράμμισε.

Εξάλλου, χθες δημοσιεύτηκαν τα στοιχεία της Frontex για τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τα οποία καταγράφηκε μείωση στις αφίξεις στα ελληνικά νησιά της τάξης του 18% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Αυτή η μείωση οφείλεται, σύμφωνα με τη Frontex, στην επιδείνωση των καιρικών συνθηκών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL