Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
25 °C
23.2°C25.8°C
2 BF 33%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.4°C26.8°C
2 BF 33%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.0°C24.8°C
2 BF 49%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.2°C21.0°C
2 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
24.0°C24.9°C
2 BF 33%
Από την ΟΠΚΕ στα Εξάρχεια / Πολιορκία καφενείου μετά από επίθεση σε κλούβα ΜΑΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Από την ΟΠΚΕ στα Εξάρχεια / Πολιορκία καφενείου μετά από επίθεση σε κλούβα ΜΑΤ

Σε πολιορκία καφενείου της πλατείας Εξαρχείων από άνδρες της ΟΠΚΕ και των ΜΑΤ και κυνηγητό στους δρόμους των Εξαρχείων κατέληξε η επιχείρηση της αστυνομίας, χθες το βράδυ, να εντοπίσει τους δράστες επίθεσης εναντίον αστυνομικών επί της οδού Χαριλάου Τρικούπη, κατά την οποία τραυματίστηκαν δύο αστυνομικοί.

Συγκεκριμένα, γύρω στις 10 το βράδυ, στην αλλαγή της βάρδιας της διμοιρίας των ΜΑΤ που φρουρεί τα γραφεία του ΠΑΣΟΚ, οι αστυνομικοί που επέβαιναν στην κλούβα που κινούνταν επί της οδού Χαρ. Τρικούπη και την οποία συνόδευε μια μηχανή ΔΙΑΣ δέχθηκαν επίθεση με βόμβες μολότωφ από δύο ομάδες με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου που βγήκαν από τις οδού Ερεσού και Μεθώνης, σύμφωνα με την αστυνομία. Αποτέλεσμα ήταν ο τραυματισμός των δύο αστυνομικών που επέβαιναν στη μηχανή, στην οποία επίσης προκλήθηκαν ζημιές.

Στην επιχείρηση εντοπισμού των δραστών, που ακολούθησε στα στενά των Εξαρχείων, οι αστυνομικοί ήταν έξαλλοι και έκαναν ελέγχους και προσαγωγές, περιγράφουν στην "Α" άτομα που βρέθηκαν στα Εξάρχεια εκείνη την ώρα. Το κυνηγητό κατέληξε στην πλατεία Εξαρχείων.

Το καφενείο που βρίσκεται στη συμβολή Στουρνάρη και Τσαμαδού πολιορκήθηκε από αστυνομικούς των ΜΑΤ και της ΟΠΚΕ, με τους τελευταίους να προσπαθούν να μπουν στο καφενείο για να προσαγάγουν τους θαμώνες του, όταν οι τελευταίοι έκλεισαν την πόρτα. Σε βίντεο που κυκλοφορεί στο Διαδίκτυο εμφανίζονται οι άνδρες της ΟΠΚΕ να προσπαθούν να ανοίξουν την πόρτα και παριστάμενοι να φωνάζουν:"Θα σπάσετε την πόρτα και θα τραυματίσετε κόσμο", "Και θέλεις και εισαγγελέα, μεγάλε, γι' αυτό".

Στο σημείο βρέθηκαν και τέσσερις δικηγόροι, ενώ υπήρξε επικοινωνία με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη για να απομακρυνθούν οι αστυνομικοί από εκεί και να μην πυροδοτηθούν νέες εντάσεις.

Όπως τονίζει στην "Α" η Γιάννα Κούρτοβικ, στο σημείο δεν υπήρχε εισαγγελέας, ενώ κατά τη διάρκεια της "πολιορκίας" του καφενείου οι αστυνομικοί δεν επικαλέστηκαν καν ότι μέσα στο καφενείο υπάρχει κάποιος ύποπτος για συμμετοχή στην επίθεση των ΜΑΤ νωρίτερα. Αστυνομικές πηγές αναφέρουν ότι υπήρξε επικοινωνία με εισαγγελέα. Ωστόσο εκ του αποτελέσματος δεν φαίνεται ότι δόθηκε σχετική εισαγγελική εντολή.

Μετά από πολλές προσπάθειες συνεννόησης με το υπουργείο, τελικά οι αστυνομικοί έλαβαν την εντολή να αποχωρήσουν, ενώ απεφεύχθη η εισβολή στο καφενείο.

Ο Άδ. Γεωργιάδης ήθελε να δει την αστυνομία να σπάει την πόρτα!

Αξίζει να σημειωθεί ότι χθες, σε πρωινή εκπομπή του ΣΚΑΪ, ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης έσπευσε να σχολιάσει ότι "θέλει να δει την αστυνομία να σπάει την πόρτα, που είδαμε στο βίντεο και να μπαίνει", χωρίς να τον απασχολεί η έλλειψη εισαγγελικής άδειας. Συνέχισε λέγοντας χαρακτηριστικά ότι:"επί της αρχής, εγώ θέλω μια αστυνομία που όταν θέλει να μπει σε ένα χώρο να κάνει έλεγχο, να μπαίνει. Μπορεί να εκρίθει από τον επικεφαλής αξιωματικό εκείνης της στιγμής ότι για τους χ λόγους, δεν είχε τις αναγκαίες δυνάμεις, γινόταν μεγάλη φασαρία...".

Ξυλοδαρμοί και δακρυγόνα κατά την αποχώρηση των αστυνομικών

Σύμφωνα με αυτόπτη μάρτυρα, κατά την αποχώρηση ωστόσο των αστυνομικών, ακούστηκαν αποδοκιμασίες και από τους συγκεντρωμένους περαστικούς, κατοίκους και καταστηματάρχες και οι αστυνομικοί απάντησαν με δακρυγόνα και, κατά τις στιγμές πανικού που ακολούθησαν, δύο άνδρες που έπεσαν κάτω χτυπήθηκαν άγρια από τους αστυνομικούς. Ο ένας εξ αυτών, ηλικίας 27 ετών, συνελήφθη, ενώ ο δεύτερος ήταν ο δημοσιογράφος του καναλιού Open Αντώνης Μανιώτης.

Ο 27χρονος, σύμφωνα με την αστυνομία, κατηγορείται για επεισόδια επί της πλατείας Εξαρχείων, κατα την αποχώρηση δηλ. των αστυνομικών, και όχι για συμμετοχή στην επίθεση των ΜΑΤ επί της Χαριλάου Τρικούπη, ενώ έκαναν λόγο για γνωστό μέλος της αναρχικής συλλογικότητας "Ρουβίκωνας".

Γ. Ραγκούσης: Ευτελής και ανεύθυνη πολιτική

Σε ανακοίνωσή του για την επίθεση εναντίον των ΜΑΤ με μολότωφ, ο τομεάρχης Προστασίας του Πολίτη του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Ραγκούσης δήλωσε: "Η χθεσινοβραδινή επίθεση με μολότοφ στα Εξάρχεια λειτουργεί ως υπενθύμιση της ευτελούς και ανεύθυνης πολιτικής του κ. Μητσοτάκη στον τομέα της ασφάλειας. Όχι γιατί δεν είχαμε τέτοιες, καθ' όλα καταδικαστέες, επιθέσεις με μολότοφ στο παρελθόν. Αλλά γιατί ο κ. Μητσοτάκης ήταν εκείνος που για να κερδοσκοπήσει κομματικά ισχυριζόταν -εν γνώσει του ψευδώς- ότι αρκούσε η εκλογή του για να τελειώσουν οι μολότοφ από τα Εξάρχεια και μάλιστα από τον πρώτο μήνα".

Θεσσαλονίκη: Έξι προσαγωγές από την κατάληψη Libertatia

Έξι άτομα προσήγαγαν χθες αστυνομικοί από την κατάληψη Libertatia, που βρίσκεται στη Λεωφόρο Στρατού της Θεσσαλονίκης, την ώρα που εκτελούσαν οικοδομικές εργασίες στο κατεστραμμένο νεοκλασικό κτήριο από την εμπρηστική επίθεση που δέχθηκε από φασιστοειδή, στο περιθώριο του συλλαλητηρίου για το Μακεδονικό, τον Ιανουάριο του 2018. Και οι έξι προσαχθέντες οδηγήθηκαν στο αστυνομικό τμήμα Τούμπας, ενώ μπροστά από την κατάληψη έσπευσαν αλληλέγγυοι που διαμαρτύρονταν για τις προσαγωγές και στη συνέχεια πραγματοποίησαν πορεία διαμαρτυρίας σε κεντρικούς δρόμους της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL