Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.7°C19.7°C
1 BF 67%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.5°C
1 BF 79%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
17.1°C18.3°C
2 BF 82%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C20.8°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.8°C17.8°C
1 BF 51%
Σόιμπλε καλεί Λαγκάρντ: / Σόιμπλε καλεί Λαγκάρντ: Η εντολή της ΕΚΤ είναι περιορισμένη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σόιμπλε καλεί Λαγκάρντ: / Σόιμπλε καλεί Λαγκάρντ: Η εντολή της ΕΚΤ είναι περιορισμένη

Ούτε εβδομάδα δεν έκλεισε στον... θρόνο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας η Κριστίν Λαγκάρντ κι έσπευσε να εμφανιστεί στο Βερολίνο. Όχι για να παρουσιάσει τη νομισματική της πολιτική -η Γαλλίδα διοικήτρια είναι πολύ έμπειρη και θεσμική για να το κάνει από ένα άλλο βήμα εκτός των κεντρικών γραφείων της ΕΚΤ-, αλλά για να εκφωνήσει την κεντρική ομιλία στην τελετή βράβευσης του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε από την Ένωση Γερμανών Εκδοτών. “Όποιος περιμένει να ακούσει ποια θα είναι η πολιτική της Κεντρικής Τράπεζας μπορεί να αποχωρήσει” είπε ανεβαίνοντας στο βήμα και συνέχισε: “Είμαι εδώ για να τιμήσω έναν παλιό συνάδελφο και φίλο”. Η Λαγκάρντ έχει περάσει ατελείωτες ώρες πλάι στον Σόιμπλε από τον καιρό που ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, αλλά κυρίως ως διευθύντρια του ΔΝΤ στις μαραθώνιες συνεδριάσεις του Eurogroup, μεταξύ άλλων και για τη μοίρα της Ελλάδας. Αυτή τη βραδιά, όμως, ήταν αποφασισμένη να μην επαναλάβει τις παραινέσεις της προς τη Γερμανία -όπου τα ηνία της οικονομικής πολιτικής δεν τα κρατάει πια ο Σόιμπλε- να προχωρήσει σε περισσότερες επενδύσεις, ούτε να ασκήσει ανοιχτά κριτική στο αγαπημένο “μαύρο μηδέν” του τιμώμενου προσώπου - στο φετίχ των απόλυτα ισοσκελισμένων προϋπολογισμών, δηλαδή.

Η Λαγκάρντ ήταν αποφασισμένη να υπογραμμίσει τις αρετές του πρώην υπουργού Οικονομικών και νυν προέδρου της γερμανικής Βουλής. Τόνισε ότι για τον Σόιμπλε το ευρώ δεν ήταν ποτέ απλά ένα νόμισμα. Θύμισε ότι ο Σόιμπλε δεν ξέχασε ποτέ ότι “εάν μια λύση είναι καλή για την Ευρώπη, είναι καλή και για τη Γερμανία”. Τον παίνεψε για την προθυμία του να μοιραστεί τα ρίσκα, ενώ ταυτόχρονα έκανε το παν για να τα μειώσει. Υποκλίθηκε στην επιμονή του να τηρούνται οι κανόνες, επειδή “μόνο με τον σεβασμό στους κανόνες αυξάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ των κρατών - μελών”.

Τόσα καλά λόγια μαζεμένα καιρό είχε να τα ακούσει ο Σόιμπλε και μάλιστα από κάποια που του έχει ασκήσει κριτική στο παρελθόν, ενώ ετοιμάζεται να συνεχίσει την πολιτική του προκατόχου της Μάριο Ντράγκι - η οποία δεν αρέσει πια καθόλου στους Γερμανούς.

Την έσφαξε με το βαμβάκι

Ωστόσο, το... αγαπησιάρικο κλίμα μεταξύ Λαγκάρντ και Σόιμπλε άντεξε μόλις μέχρι το επόμενο ξημέρωμα. Στη συνέχεια ο Σόιμπλε έδωσε μια συνέντευξη στο Reuters στην οποία έσφαξε με το βαμβάκι την νέα διοικήτρια της ΕΚΤ. Ο πρώην πανίσχυρος υπουργός του Eurogroup εξέφρασε την προσδοκία του ότι η Λαγκάρντ θα εφαρμόσει μια «πολύ λογική» νομισματική πολιτική, που θα σέβεται τα όρια της εντολής της ΕΚΤ. Όπως σημειώνει το πρακτορείο, τα σχόλια του Σόιμπλε, ενός ένθερμου επικριτή της πολύ χαλαρής νομισματικής πολιτικής -των αρνητικών επιτοκίων και των προγραμμάτων αγορών ομολόγων- της ΕΚΤ αναδεικνύουν τη δυσκολία που θα έχει η Λαγκάρντ να γεφυρώσει το χάσμα μεταξύ των μελών της Ευρωζώνης που παρέλαβε από τον προκάτοχό της Μάριο Ντράγκι.

Βέβαια, ο Σόιμπλε φρόντισε να τονίσει τους προσωπικούς δεσμούς του με τη Λαγκάρντ, με την οποία είχε συνεργαστεί στενά κατά τη διάρκεια της κρίσης της Ευρωζώνης. Εξήρε την ευρεία διεθνή εμπειρία της και σημείωσε ότι αναμένει πως θα «επιδιώξει σίγουρα μια πολύ λογική» και ισχυρή νομισματική πολιτική. «Η εντολή, όμως, της ΕΚΤ είναι περιορισμένη, επειδή μια ανεξάρτητη κεντρική τράπεζα είναι νομιμοποιημένη δημοκρατικά μόνο όταν έχει μια περιορισμένη εντολή» πρόσθεσε σε μια ελαφρά συγκαλυμμένη προσπάθεια να υπενθυμίσει στη Λαγκάρντ την απογοήτευση των Γερμανών αποταμιευτών για τη χωρίς προηγούμενο μακρά περίοδο μηδενικών επιτοκίων της ΕΚΤ.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL