Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μ. Τζούφη: Η Ελλάδα καταδικάστηκε για τα Θρησκευτικά, να πάρει θέση το υπουργείο (Ηχητικό)

Η απόφαση «επιβάλλει στο υπ. Παιδείας να αναστείλει την συγκεκριμένη απόφαση ... να αλλάξει το σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ... μάλιστα, προβλέπεται και συγκεκριμένη αποζημίωση»

Μετά το νέο «χαστούκι» από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το σύστημα απαλλαγής από τα θρησκευτικά, για το οποίο μέχρι στιγμής το υπουργείο Παιδείας δεν έχει κάνει κάποια συγκεκριμένη δήλωση, οφείλει να εξασφαλίσει το ουδετερόθρησκο μέσα στα σχολεία, τόνισε η αναπληρώτρια τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ Μερόπη Τζούφη μιλώντας Στο Κόκκινο Θεσσαλονίκης και τον Απόστολο Λυκεσά.


Με αφορμή την καταδίκη της Ελλάδας από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και την απόφασή του ότι το σύστημα εξαίρεσης από το μάθημα των θρησκευτικών παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, καθώς οι γονείς θα πρέπει να υποβάλλουν επίσημη δήλωση ότι τα παιδιά τους δεν είναι ορθόδοξα, η κ. Τζούφη ξεκαθάρισε ότι πλέον «το υπουργείο Παιδείας είναι υποχρεωμένο να συμμορφωθεί με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου». Η απόφαση «επιβάλλει στο υπουργείο Παιδείας να αναστείλει την συγκεκριμένη απόφαση ... να αλλάξει το σύστημα απαλλαγής των μαθητών από το μάθημα των Θρησκευτικών, καθώς παραβιάζει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση ... μάλιστα, προβλέπεται και συγκεκριμένη αποζημίωση» που σύμφωνα με σχετικά δημοσιεύματα είναι αρκετών χιλιάδων ευρώ.

Θύμισε επίσης ότι «έχει προϋπάρξει απόφαση σε ελλαδικό επίπεδο από την Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, η 28/2019, που περιλάμβανε δύο θέματα»:

  • ότι είναι αντισυνταγματική η αναγραφή της ιθαγένειας στα απολυτήρια και τα πιστοποιητικά (κάτι για το οποίο υπάρχει και απόφαση του ΣτΕ)
  • ότι θα έπρεπε να αλλάξει η δήλωση γονέα ή μαθητή ότι δεν είναι χριστιανός ορθόδοξος

Θύμισε σχετικά ότι ενώ η νυν υπουργός Παιδείας Ν. Κεραμέως έχει δηλώσει ότι το πρώτο μέρος της απόφασης θα υλοποιηθεί, «για το δεύτερο δεν έχουμε μέχρι στιγμής συγκεκριμένη δήλωση ... φαντάζομαι ότι με την απόφαση αυτή που έχει ευρωπαϊκό χαρακτήρα θα είναι υποχρεωμένο το υπουργείο να πάρει θέση ... οφείλει να εξασφαλίσει το ουδετερόθρησκο μέσα στα σχολεία μας, παρότι τα μέχρι τώρα δείγματα κινούνται σε διαφορετική κατεύθυνση».

Η κ. Τζούφη αναφέρθηκε επίσης εκτενώς στο μάλλον πρωτοφανές να έχει εγκρίνει το υπουργείο Παιδείας Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Δημιουργικής Γραφής με τίτλο «Ουπς! Αλλάζω φύλο για μια μέρα», της Γενικής Γραμματείας Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας των Φύλων και, μόλις μία εβδομάδα μετά και υπό την πίεση δημοσιευμάτων από διάφορα ΜΜΕ και ιστοθέσεις χριστιανικού ή/και εθνικιστικού χαρακτήρα να ανακαλείται με σχετική εγκύκλιος που υπογράφει η υφυπουργός Σοφία Ζαχαράκη χωρίς αιτιολογία.

«Δείχνει την ραγδαία συντηρητικοποίηση στις επιλογές του υπουργείου Παιδείας», όπως τόνισε, σημειώνοντας ότι πρόκειται για έναν διαγωνισμό που αφού είχε «περάσει» από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής είχε υποβληθεί από την ΓΓ Ισότητας, είχε εγκριθεί από την παρούσα ηγεσία του υπουργείου Παιδείας και προχωρούσε -και δεν είναι η πρώτη χρονιά που γίνεται. «Είναι μία αναιτιολόγητη ανάκληση για ένα θέμα που έχει πάρα πολύ ανάγκη η κοινωνία μας να συζητήσει ... όλα αυτά θυμίζουν πολύ σκοτεινές εποχές».

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ένας χρόνος "αριστείας"

Το σημερινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής» δεν καλύπτει όλα όσα έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στον πρώτο χρόνο της θητείας της. Αφορά την ατζέντα της τελευταίας ημέρας: την επιβεβαίωση του τεράστιου σκανδάλου της λίστας Πέτσα, όπου τεράστια ποσά δημοσίου χρήματος διοχετεύτηκαν για τη στήριξη ΜΜΕ φιλικών προς την κυβέρνηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις