Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.1°C24.7°C
2 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
18.6°C23.8°C
3 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C23.2°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.9°C22.4°C
2 BF 52%
"Μαλλιά - κουβάρια" Γεννηματά - Ανδρουλάκης
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Μαλλιά - κουβάρια" Γεννηματά - Ανδρουλάκης

Σε δυναμιτισμένο κλίμα διεξήχθη η χθεσινή συνεδρίαση του Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου του ΠΑΣΟΚ, με τη Φ. Γεννηματά ανυποχώρητη στους όρους και τους στόχους που θέτει για το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, οι οποίοι ήταν εκείνοι που εξαρχής προκαλούν την έντονη αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Στο άκουσμα της εισήγησής της ο Ν. Ανδρουλάκης προχώρησε σε προσωπικό τζαρτζάρισμα μαζί της.

Με μια ομιλία σε φορτισμένους τόνους, η Φ. Γεννηματά ήταν ανυποχώρητη σε όλα πλην της τελικής ημερομηνίας διεξαγωγής του συνεδρίου, το οποίο άφησε να εννοηθεί ότι μπορεί να πραγματοποιηθεί έως τις 7 Δεκεμβρίου. Όλες οι σχετικές αποφάσεις θα ληφθούν την Παρασκευή στη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ, με την ίδια να ζητά, εφόσον δεν υπάρχουν διαφωνίες ως προς τη στρατηγική, να παραμερίσουν τις διαφωνίες τους στα οργανωτικά ζητήματα ώστε η εσωστρέφεια να μην πληγώσει περαιτέρω τον φορέα.

Η μικρή χρονική μετάθεση του συνεδρίου δεν αλλάζει τίποτα επί της ουσίας, ενώ ενδεχομένως συνοδεύει την ελπίδα της ηγεσίας να πέσουν οι τόνοι και να έχουν αμβλυνθεί οι οξείς τόνοι έως τότε.

Επικαλούμενη “πραγματικούς” και ουσιαστικούς λόγους (σ.σ.: τις οικονομικές υποχρεώσεις του ΠΑΣΟΚ), εμφάνισε ως μονόδρομο την τροποποίηση του καταστατικού στο επικείμενο συνέδριο, ώστε η πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. να είναι αυτόματα και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ πέταξε το γάντι σε όποιον θέλει να αμφισβητήσει την ηγεσία της να το κάνει στις διαδικασίες του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ειδάλλως ισχύει η προεδρία της έως τις εσωτερικές εκλογές του ΚΙΝ.ΑΛΛ. που θα γίνουν το 2021.

Ζήτησε ευθέως “όποιος νομίζει ότι δεν αντέχει, ότι είναι αφόρητο, ότι είναι καταστροφικό να συνεχίσουμε όπως είμαστε σήμερα, ότι χάνουμε χρόνο κι ευκαιρίες, δεν έχει παρά να θέσει θέμα στο Κίνημα Αλλαγής”, “να έρθει να πει καθαρά και ντόμπρα την αμφισβήτησή του και να πει και τη δική του αντιπρόταση”. Όμως ζήτησε να μείνει έξω από αυτή τη συζήτηση ο “ευαίσθητος χώρος του ΠΑΣΟΚ” σχολιάζοντας ότι μια διαρχία θα ήταν καταστροφική.

Αντιστρέφοντας το επιχείρημα όσων ζητούν “επιστροφή στο ΠΑΣΟΚ”, είπε ότι αυτοί που λένε πως το ΚΙΝ.ΑΛΛ. κατά 95% απαρτίζεται από στελέχη του ΠΑΣΟΚ παραδέχονται πως η νομιμοποίησή της προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ. Η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι όποιος εισηγείται πως το ΠΑΣΟΚ μπορεί μόνο του πρέπει να πει ότι αυτό “οδηγεί τα πράγματα στη διάλυση του Κινήματος Αλλαγής και αμέσως μετά στο κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ, στο τέλος της αυτόνομης πορείας μας, στη μετατροπή του ΠΑΣΟΚ σε μια σφραγίδα χωρίς πραγματικό περιεχόμενο και προφανώς τη διαπραγμάτευση αυτής της σφραγίδας”.

Επιπλέον, με την τροποποίηση του καταστατικού που εισηγήθηκε, τα όργανα του ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα είναι αντιστοίχως και όργανα του ΠΑΣΟΚ. Παράλληλα δήλωσε αμετακίνητη και στο ζήτημα των συνέδρων, οι οποίοι δεν θα προέλθουν από εκλογή, αλλά θα είναι οι ίδιοι που εκπροσώπησαν το ΠΑΣΟΚ στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. πριν από περίπου δύο χρόνια.

Αμφισβήτησε όλο τον σχεδιασμό της προέδρου

Ο Ν. Ανδρουλάκης αμφισβήτησε όλον τον σχεδιασμό της Φ. Γεννηματά κατηγορώντας την ουσιαστικά για απαξίωση του κόσμου του ΠΑΣΟΚ. Είπε ότι πρέπει να προηγηθεί η συνδιάσκεψη του Κινήματος Αλλαγής (σ.σ.: που θα γίνει μετά το συνέδριο) και ύστερα να γίνει το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, και μάλιστα χωρίς συνοπτικές διαδικασίες. “Να σεβαστούμε τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ. Δεν καταλαβαίνετε ότι πρώτα πρέπει να γίνει συνδιάσκεψη;”.

Ο ευρωβουλευτής διαφώνησε ευθέως και με την εισήγηση Γεννηματά για αλλαγή του Καταστατικό του ΠΑΣΟΚ στο συνέδριο: “Είναι δυνατόν να λέτε ότι το ΠΑΣΟΚ οδηγείται σε κόμμα - σφραγίδα επειδή κάποιος δεν συμφωνεί με την πρόεδρο;”. Έθεσε δε το ερώτημα: “Τι μεσολάβησε και από το συνέδριο με εκλεγμένο σώμα σε ένα μήνα έγινε διορισμός του Πολιτικού Συμβουλίου; Αν εξαρχής είχαμε κατανοήσει τα λάθη μας, δεν θα το καταλαβαίναμε;”.

Ωστόσο ο ευρωβουλευτής δεν έθεσε ευθέως θέμα ηγεσίας, το οποίο συνέδεσε με την τήρηση των καταστατικών διαδικασιών. “Προφανώς η εκλογή προέδρου θα γίνει όταν προκύψουν τα γεγονότα, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα πάμε σε συνέδριο που θα μετατρέπει το κόμμα σε σφραγίδα” είπε.

Αντιδρώντας στην εισήγηση της προέδρου, ο Ν. Ανδρουλάκης της είπε πως “όταν ζητάς κανονικότητα για τη χώρα, δεν μπορεί να μην έχεις κανονικότητα στο κόμμα”. “Ας τα έλεγε αυτά η πρόεδρος στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή” σχολίασε προσθέτοντας: “Γιατί αιφνιδιάζει τη βάση, την ΚΠΕ, την Κ.Ο. και τους ευρωβουλευτές;”.

Απαντώντας σε μια κεντρική κατηγορία του Ν. Ανδρουλάκη από τις εκλογές και μετά, η Φ. Γεννηματά ανέφερε ότι “προφανώς το 8% δεν είναι ο τερματικός σταθμός για κανέναν μας. Σε κανέναν δεν φτάνει”.

Ξορκίζει την εσωστρέφεια

Η Φ. Γεννηματά έδειξε ιδιαίτερα ανήσυχη για το πολεμικό κλίμα που δημιουργήθηκε. Είπε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία “γιατί, όπως αποδείχθηκε, μία τέτοια εκκρεμότητα ανατροφοδοτεί την εσωστρέφεια” που είναι “καταστροφική και απολύτως διαλυτική”. Πρόσθεσε ότι “δεν υπάρχει κανένας απολύτως λόγος να δημιουργούνται εσωκομματικές τριβές για θέματα τα οποία έχουν διεξοδικά συζητηθεί, κριθεί κι αποφασιστεί ομόφωνα” από το συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ "ΑΝΤΙΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΕΣ ΜΕΘΟΔΕΥΣΕΙΣ"

Στ. Ξεκαλάκης: Μόνη καθαρή λύση η εκλογή νέου αρχηγού από τη βάση

Ο καρατομηθείς τέως γραμματέας θεωρεί ότι η εισήγηση Γεννηματά "προδιαγράφει ένα νόθο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ"

Για “αντιδημοκρατικές μεθοδεύσεις” και “ρεσιτάλ καταστατικής αυθαιρεσίας” κατηγόρησε τη Φ. Γεννηματά ο τέως γραμματέας της Κ.Ε. του ΠΑΣΟΚ Στ. Ξεκαλάκης. Ανέφερε πως με την εισήγησή της “προδιαγράφει ένα νόθο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, χωρίς προσυνεδριακό διάλογο, με διορισμένους συνέδρους άλλου πολιτικού υποκειμένου και στημένο αποτέλεσμα”, για να σημειώσει ότι η “μόνη καθαρή λύση είναι η προσφυγή στην κοινωνική βάση της παράταξης για εκλογή νέου αρχηγού".

“Οποιαδήποτε άλλη εξέλιξη, απ’ τη στιγμή που εδώ και έξι μήνες έχει λήξει η θητεία της, συνιστά πολιτικό πραξικόπημα και προσβάλλει τις δημοκρατικές αρχές και αξίες της παράταξης” είπε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL