Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.9°C23.6°C
2 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.3°C22.9°C
2 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
21 °C
20.0°C22.6°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.8°C21.1°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
21.3°C21.9°C
3 BF 49%
Καταρχήν σύγκλιση για την ψήφο των αποδήμων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Καταρχήν σύγκλιση για την ψήφο των αποδήμων

Με καταρχήν σύγκλιση των πολιτικών δυνάμεων, αλλά και με ανοιχτά ζητήματα σε σχέση με τις αλλαγές στο σύνταγμα για τη διευκόλυνση της ψήφου των αποδήμων Ελλήνων έριξε την αυλαία της η Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Η ψηφοφορία για τη συνταγματική αναθεώρηση σε επίπεδο Επιτροπής θα γίνει την ερχόμενη Παρασκευή και μέχρι τότε θα συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εισηγητών των κομμάτων. Πεδίο διαφωνιών παραμένει ο προσδιορισμός του πραγματικού δεσμού των ομογενών με την Ελλάδα. Ο νόμος για την ψήφο των αποδήμων θα αποτελέσει θέμα συζήτησης στο σημερινό υπουργικό συμβούλιο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ ζητούν να οριστεί στο σύνταγμα ότι η διευκόλυνση της ψήφου για τους απόδημους δίδεται σε όσους διατηρούν «πραγματικό δεσμό με τη χώρα». Ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι μία τέτοια διατύπωση «δεν θα διευκολύνει», καθώς θα καταστήσει δύσκολο τον προσδιορισμό του πραγματικού δεσμού του ομογενούς με τη χώρα. Στην κυβερνητική πρόταση προβλέπονται ως προϋποθέσεις για την ψήφο από τον τόπο διαμονής «η κατοχή αριθμού φορολογικού μητρώου, ο χρόνος απουσίας από τη χώρα ή η παρουσία στη χώρα για ορισμένο χρόνο στο παρελθόν».

Κατά τη συζήτηση κατεγράφησαν προβληματισμοί από τη μεριά της Ν.Δ. για το ζήτημα του ΑΦΜ και τού κατά πόσον επαναφέρει τους παλαιότερους περιορισμούς στο εκλογικό δικαίωμα με βάση την περιουσία. Μάλιστα, τα στελέχη της Ν.Δ. επικαλέστηκαν σχετικές ενστάσεις του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ Βαγγέλη Βενιζέλου.

Ο γενικός εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Κατρούγκαλος επισήμανε ότι οι περιορισμοί στην άσκηση του δικαιώματος ψήφου των αποδήμων από τον τόπο διαμονής τους δεν αποτελεί περιορισμό του δικαιώματος της ψήφου, καθώς σε κάθε περίπτωση το διατηρούν και μπορούν να το ασκήσουν ερχόμενοι στην Ελλάδα.

Συνολική παρέμβαση Κατρούγκαλου

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε της αρχικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την ψήφο των αποδήμων παρατηρώντας ότι δείχνει σεβασμό στη δημοκρατική αρχή και κινείται εντός της ευρωπαϊκής εμπειρίας για την αντιμετώπιση του ζητήματος της ψήφου των αποδήμων. Ο Γ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινήθηκε προς τη θέση του ΚΚΕ, καθώς είναι «πιο κοντά στην άποψή μας» στο δίπολο «ανοιχτού» και «κλειστού» συστήματος, σχολιάζοντας ότι αυτή που έκανε μεγαλύτερη μετακίνηση στις θέσεις της ήταν η Ν.Δ. αποδεχόμενη με δυσκολία το «κλειστό» σύστημα.

Ακόμη υπερασπίστηκε και τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για καθιέρωση της απλής αναλογικής ως μόνιμου εκλογικού συστήματος και για τον περιορισμό στις θητείες των βουλευτών. Παρατήρησε δε ότι «η κυβερνησιμότητα δεν εξαρτάται από τεχνάσματα, αλλά από την κουλτούρα του πολιτικού συστήματος» επικαλούμενος διάφορα ευρωπαϊκά παραδείγματα, όπως της Πορτογαλίας, και σημείωσε ότι το να είσαι βουλευτής δεν είναι επάγγελμα επισημαίνοντας ότι αντίστοιχους περιορισμούς εξετάζει κι ο Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Γ. Κατρούγκαλος υπεραμύνθηκε και της πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για συνταγματική κατοχύρωση του δικαιώματος ψήφου των αλλοδαπών στις δημοτικές εκλογές θυμίζοντας ότι παρόμοια ρύθμιση του Γιάννη Ραγκούση είχε κηρυχθεί αντισυνταγματική.

Γ. Γεραπετρίτης: "Βέλτιστη, όχι ιδανική λύση"

«Δεν είναι η ιδανική λύση, αλλά είναι η βέλτιστη» σχολίασε χαρακτηριστικά ο Γ. Γεραπετρίτης για την τελική, συμβιβαστική πρόταση που συμφωνήθηκε για την ψήφο των αποδήμων. Υποστήριξε ότι η Ν.Δ. παρέμεινε σταθερή στις αρχές της ισοτιμίας της ψήφου των αποδήμων και στην αντιπροσωπευτικότητά της μέσω του ψηφοδελτίου Επικρατείας.

Ακόμη σημείωσε ότι η Ν.Δ. δεν είναι ικανοποιημένη με την υποχώρηση που αναγκάστηκε να κάνει στο ζήτημα της επιστολικής ψήφου και παραμένει σταθερή στην άποψή της ότι δεν θα έπρεπε να υπάρχουν προϋποθέσεις για την ψήφο των αποδήμων από τον τόπο διαμονής. Παραδέχτηκε πάντως ότι αντίστοιχοι περιορισμοί υπάρχουν και στις ευρωπαϊκές χώρες.

Στην κυβερνητική πρόταση για την αλλαγή του συντάγματος προβλέπονται ως δυνατότητες η υποχρεωτική συμμετοχή Ελλήνων της διασποράς στα ψηφοδέλτια Επικρατείας των κομμάτων και η καθιέρωση εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

Στηρίζει το ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας τόνισε ότι σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες που ρυθμίζουν το δικαίωμα ψήφου των αποδήμων υπάρχουν κριτήρια για την παροχή του δικαιώματος αυτού. Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Κώστας Σκανδαλίδης χαρακτήρισε «κολοβή» τη λύση που προκρίνεται, παρατήρησε όμως ότι το κόμμα του θα την στηρίξει. Υπέρ της διευκόλυνσης των αποδήμων τάχθηκε η Ελληνική Λύση. Να καθιερωθούν εκλογικές περιφέρειες εξωτερικού ζήτησε και πάλι το ΜέΡΑ25.

Παρεμβάσεις Ραγκούση - Τζάκρη

Ο Γ. Ραγκούσης υπογράμμισε ότι το κυρίαρχο δεν είναι η μη προσμέτρηση της ψήφου των ομογενών στο συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα, αλλά «η διαφύλαξη της εθνικής ενότητας». Μάλιστα κάλεσε τα κόμματα να αναλογιστούν τον εθνικό διχασμό που θα προκαλούνταν αν η ψήφος των αποδήμων ανέτρεπε την εκλογική πρωτιά ενός κόμματος στην Επικράτεια. Όσον αφορά την απλή αναλογική, θύμισε ότι «με ενισχυμένη αναλογική χρεοκόπησε η χώρα» και παρατήρησε ότι η απλή αναλογική θα ενισχύσει τη συναίνεση μεταξύ των πολιτικών κομμάτων.

«Να μην κατακερματιστούν οι Έλληνες του εξωτερικού» ζήτησε η Θ. Τζάκρη υπερασπιζόμενη την καθιέρωση «ισχυρών στοιχείων σύνδεσης με την εσωτερική εθνική ζωή» για την παροχή διευκολύνσεων στην ψήφο των αποδήμων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL