Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
Με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Τασούλας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τον Κυρ. Μητσοτάκη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Με αιχμές κατά ΣΥΡΙΖΑ, ο Κ. Τασούλας προσπαθεί να κερδίσει χρόνο για τον Κυρ. Μητσοτάκη

Την πρώτη του δύσκολη δοκιμασία ως πρόεδρος της Βουλής αντιμετωπίζει ο Κώστας Τασούλας, καθώς στα χέρια του βρίσκεται πλέον η αποκατάσταση της κοινοβουλευτικής τάξης μετά από όσα έκαναν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. στην Προκαταρκτική Επιτροπή. Σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής αναμένεται να μιλήσει και ο Κυριάκος Μητσοτάκης, τον οποίο από προχθές έχει βάλει ο ΣΥΡΙΖΑ στο κάδρο της μεθόδευσης για την εξαίρεση των Δημήτρη Τζανακόπουλου και Παύλου Πολάκη.

Ο πρωθυπουργός είναι υπό πίεση καθώς, όπως έδειξαν και οι χθεσινές δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου Στέλιου Πέτσα, δεν θέλει να εμπλακεί στην υπόθεση. Όμως η ακραία πτέρυγα της Ν.Δ. (Σαμαράς, Γεωργιάδης, Βορίδης, Πλεύρης, Οικονόμου κ.ά.) επιδιώκει την ένταση και θέλει να πιέσει τον ΣΥΡΙΖΑ στα άκρα, προκειμένου να υπάρξει παρέμβαση της φρουράς της Βουλής κατά βουλευτών δημοκρατικού κόμματος.

Όλγα Γεροβασίλη: Δικτατορία της πλειοψηφίας

Την αντιφατική κατάσταση που πρέπει να διαχειριστεί ο πρωθυπουργός επεσήμανε και η γραμματέας της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη λέγοντας (στον Alpha 9,89) ότι «ο Κ. Μητσοτάκης έχει να αντιμετωπίσει τις εσωτερικές του ισορροπίες και με βάση αυτές κινείται».

«Η πλειοψηφία έχει το δικαίωμα να αποφασίσει με βάση το νομικό οπλοστάσιο της χώρας, δεν φτιάχνει καινούργιο. Μια επιτροπή που δεν έχει δικαίωμα να πάρει τέτοιου είδους απόφαση, την βάζουν να πάρει τέτοιου είδους απόφαση. Άλλο η δημοκρατία της πλειοψηφίας και άλλο η δικτατορία της πλειοψηφίας, είναι δύο διαφορετικά πράγματα», τόνισε ο Ολγ. Γεροβασίλη και συνέχισε: «Η Ν.Δ. έχει καβαλήσει το άρμα της εξουσίας. Όλη αυτή η ιστορία θα μετατρέψει την επιτροπή σε 'παρωδία'. Ο Μητσοτάκης είναι εγκλωβισμένος στις δυο απόψεις και σε αυτά που είχε υποσχεθεί προεκλογικά για να κερδίσει τις εκλογές. Ο κόσμος για την υπόθεση της Novartis λέει ότι γίνεται προσπάθεια συγκάλυψης του σκανδάλου, με τεχνάσματα οποιουδήποτε τύπου από τη Ν.Δ. ».

Θέλει αλληλογραφία με τον Αλ. Τσίπρα...

Από την πλευρά του, ο Κ. Τασούλας φέρεται να επιδιώκει να κερδίσει χρόνο ώστε να αποκλιμακωθεί η ένταση και να επικρατήσουν ψυχραιμότερες σκέψεις. Εκείνο που δεν θέλει -και στέλνει και μήνυμα στον ΣΥΡΙΖΑ- είναι να αντιμετωπιστεί η κατάσταση «με τραμπουκισμούς και απειλές».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πρόεδρος της Βουλής προσανατολίζεται πρώτα να απαντήσει στην επιστολή του Αλέξη Τσίπρα -κάτι που θα κάνει σήμερα ή αύριο- και μετά να ζητήσει την αντικατάσταση των δύο βουλευτών. «Φυσικά και θα απαντήσω στον Αλ. Τσίπρα. Εσείς όταν λαμβάνετε επιστολές δεν απαντάτε; Αν τον πείσω στην απάντησή μου, δεν θα στείλω την επιστολή για την αντικατάσταση των μελών. Αν όχι, το deadline για να στείλω την επιστολή με την οποία θα ζητώ την αντικατάσταση των δύο μελών είναι η Παρασκευή. Δεν είναι εξώδικο, είναι επιστολή, πρέπει να την απαντήσουμε νομικά και πολιτικά, όχι με ακτιβισμό», είπε χθες μιλώντας με δημοσιογράφους.

Ο Κ. Τασούλας θεωρεί ότι η σύνθεση της Επιτροπής είναι από τον πρόεδρο της Βουλής, με βάση αυτά που του έστειλαν τα κόμματα, και όχι από την Ολομέλεια, όπως αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Σε κάθε περίπτωση, ο πρόεδρος της Βουλής θέλει πρωτίστως να αποφύγει τα επεισόδια. «Όποιος και να έχει δίκιο, δεν λύνονται τα πράγματα με τον τρόπο που θέλουν οι προς εξαίρεση συνάδελφοι. Δεν λύνονται με ύβρεις και απειλές», είπε και επέρριψε προκαταβολικά τις ευθύνες στον ΣΥΡΙΖΑ: «Δηλαδή, κάθε φορά που η αντιπολίτευση χάνει μια ψηφοφορία της για την αντισυνταγματικότητα, δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάτσει ξαπλωμένη μέσα στην αίθουσα και να μη φεύγει μέχρι οι άλλοι που ψήφισαν αντίθετα να αλλάξουν γνώμη, δεν λύνονται έτσι αυτά τα θέματα».

...εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ για "παρακμιακή πρακτική"!

Ο διάλογος με τους δημοσιογράφους που ρώτησαν για τη δήλωση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ότι θα παρευρίσκονται στην Επιτροπή είναι χαρακτηριστικός:

- Τασούλας: Εκλαμβάνω τη δήλωσή τους ως εσφαλμένη και παρακμιακή πρακτική.

- Δημοσιογράφοι: Θεωρείτε τη δήλωσή τους αυτή ως απειλή;

- Τασούλας: Δεν είναι απειλή, είναι παρακμή, το εκλαμβάνω ως περιττή παρακμή, αυτά δεν έχουν θέση στη Βουλή. Είναι εσφαλμένη και παρακμιακή πρακτική, πρέπει να εκλείψει από το Κοινοβούλιο, δεν έχει θέση στο ελληνικό Κοινοβούλιο. Αυτά τα θέματα θα λυθούν θεσμικά και όχι ακτιβιστικά, ούτε με απειλές ούτε με τραμπουκισμούς, όλα αυτά είναι παρακμιακά φαινόμενα και δεν θα επιτρέψουμε να συμβούν.

- Δημοσιογράφοι: Το να εμφανιστούν έξω από την Επιτροπή θεωρείται ακτιβισμός;

- Τασούλας: Όχι.

- Δημοσιογράφοι: Το να είναι εντός της Επιτροπής;

- Τασούλας: Το να είναι μέσα αν δεν είναι μέλη, είναι ακτιβισμός. Δεν το δεχόμαστε.

- Δημοσιογράφοι: Πώς θα απαντήσει η Βουλή;

- Τασούλας: Με τη νομιμότητα και τον κανονισμό. Αλλά θα δούμε μέχρι τότε, εξάλλου η δύναμη της πειθούς είναι πιο συναρπαστική. Το θέμα θα λυθεί με βάση τους κανόνες της Δημοκρατίας, όχι με τσαμπουκάδες και φωνές.

Οι "σκληροί" της Ν.Δ.

Ωστόσο, από την πλευρά της Ν.Δ., συνεχίζονται οι προκλήσεις. Δήθεν αθώα και δήθεν ενημερωτικά, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης περιέγραψε (στον ΣΚΑΪ) πώς θα γίνει η παρέμβαση της φρουράς της Βουλής. Στο ίδιο κλίμα, ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε (στον Alpha 9,89) ότι «δεν μπορώ να διανοηθώ ότι κοινοβουλευτικό κόμμα θα θελήσει να ακολουθήσει τακτικές αντικοινοβουλευτικού κόμματος. Από χθες προσπαθούν να δημιουργήσουν ένα κλίμα. Θέλουν να δείξουν εικόνα φίμωσης. Τέτοια εικόνα δεν υπάρχει». Ωστόσο ο ίδιος αποκάλυψε (στα Παραπολιτικά FM) ότι ο πραγματικός στόχος της Ν.Δ. δεν είναι αν έγιναν παρεμβάσεις στη Δικαιοσύνη, αλλά να διερευνηθούν τα κίνητρα των προστατευόμενων μαρτύρων!

«Οφείλουν και οι ίδιοι να αυτοεξαιρεθούν, κακώς δεν το έχουν κάνει μέχρι τώρα, από μέλη της επιτροπής, διότι δεν μπορούν να έχουν την ιδιότητα του ελεγκτή και την ιδιότητα του ελεγχόμενου, αυτό θα μπορούσε να δημιουργήσει ακυρότητες και αν η υπόθεση αυτή φτάσει στο ειδικό δικαστήριο, θα έμπαιναν και ζητήματα παραγραφής από την ακυρότητα η οποία δημιουργείται και θα έπρεπε να ελεγχθεί», ανέφερε (στον Alpha 9,89) ο Κώστας Καραγκούνης.

Σπ. Λάππας: Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. πάνε αγκαλιά

Η Ν.Δ. και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. «αγκαλιά έχουν αποφασίσει να πάνε μαζί πλέον, στα πάντα. Αυτό είναι το βασικό πολιτικό συμπέρασμα», υπογράμμισε ο τομεάρχης Δικαιοσύνης του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρος Λάππας μιλώντας στο Κόκκινο 105,5». Εκτίμησε ότι οι στόχοι της Ν.Δ. και του ΚΙΝ.ΑΛΛ. είναι τρεις:

* Φίμωση των πολιτικών αντιπάλων, ειδικά μετά και τη δημοσιοποίηση του ντοκιμαντέρ της ελβετικής τηλεόρασης για το σκάνδαλο της Novartis.

* Συγκάλυψη, ώστε να σταματήσουν οι πολίτες να μιλούν για το σκάνδαλο της Novartis, την ώρα που στην Επιτροπή το βασικό αφήγημα θα είναι η «σκευωρία».

* Τρομοκράτηση των εισαγγελικών λειτουργών και των μαρτύρων.

«Η Ολομέλεια της Βουλής αποφασίζει την συγκρότηση, αλλά τη σύνθεση την κανονίζουν αποκλειστικά και μόνο οι πρόεδροι των Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Και λέει η Ν.Δ. 'εγώ θα αποφασίσω ποια σύνθεση θα αποφασίσει η Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ και ο πρόεδρός της'. Απίστευτα πράγματα και κυνισμός, δεν υπάρχουν λόγια» τόνισε ο Σπ. Λάππας.

Για το ενδεχόμενο ακύρωσης όλης της διαδικασίας, προειδοποίησε (στο Epsilon) και ο αντιπρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Βίτσας.

Ν. Καραθανασόπουλος: Υποκρισία

Τους λόγους που το ΚΚΕ καταψήφισε το αίτημα εξαίρεσης που υπέβαλαν Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. υπογράμμισε ο βουλευτής του κόμματος Νίκος Καραθανασόπουλος. «Πρώτον, η Επιτροπή είναι ένα πολιτικό όργανο, που του λείπει το τεκμήριο της αμεροληψίας. Δεύτερον, οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες είναι σε γνώση της δικογραφίας, είναι σε γνώση των πρακτικών της Επιτροπής», είπε (στον Alpha 9,89) και πρόσθεσε: «Άρα το να ζητάς την εξαίρεση κάποιου που έχει πρόσβαση στα υλικά είναι σαν να κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας. Υποβόσκει μια υποκρισία πίσω από όλη αυτή τη διαδικασία και δίνεις αφορμή μέσα από αυτήν την κατάσταση να οξυνθούν τα πνεύματα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL