Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
17.1°C20.7°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
16.5°C18.5°C
2 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.4°C18.0°C
4 BF 52%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C19.9°C
3 BF 40%
Το προσφυγικό Λερναία Ύδρα για την κυβέρνηση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το προσφυγικό Λερναία Ύδρα για την κυβέρνηση

Ομπρέλα προστασίας στο Λιμενικό -που “έχει σώσει χιλιάδες ζωές στη θάλασσα”, ύψωσε χθες ο πρωθυπουργός μετά τα ερωτήματα που προκάλεσε η πρόσφατη τραγωδία ανατολικά της Κω, όταν σκάφος του Λιμενικού συγκρούστηκε με λέμβο που μετέφερε πρόσφυγες και μετανάστες. “Ελέγχουμε τα σύνορά μας και φροντίζουμε πάντα για τους κυνηγημένους του κόσμου” ισχυρίστηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης -από το βήμα της 4ης Ευρωαραβικής Συνόδου- επιδιώκοντας να καταδείξει στη διεθνή κοινότητα ότι η κυβέρνηση δεν εφαρμόζει το λεγόμενο push back (βίαιη απώθηση των βαρκών προς στα τουρκικά χωρικά ύδατα) που αντίκειται στο Διεθνές Δίκαιο. Σ' αυτό το πλαίσιο κάλεσε την Τουρκία να μην “εργαλειοποιεί” το προσφυγικό. Έντονο προβληματισμό προκαλούν στο Μέγαρο Μαξίμου οι έντονες αντιδράσεις των "γαλάζιων" αιρετών λόγω της υλοποίησης του προγράμματος αποσυμφόρησης. “Η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε" τονίζει, σ' αυτό το πλαίσιο, ο Αλέξης Χαρίτσης.

"Τι οδηγίες υπάρχουν στη θάλασσα;"

“Χρειάζεται, προφανώς, φύλαξη των συνόρων για την ασφάλεια των πολιτών κάθε χώρας, αλλά και της ζωής των προσφύγων και των μεταναστών” ήταν η δήλωση - άδειασμα του Κυριάκου Μητσοτάκη προς τον Στέλιο Πέτσα. Υπενθυμίζεται ότι ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είχε προχωρήσει προχθές στον κυνικό ισχυρισμό ότι «ζητάμε παντού, και στην Ευρώπη, και στο εσωτερικό, την κατανόηση όλων ότι, όταν αυξάνουμε τις περιπολίες, αυξάνει στατιστικά και η πιθανότητα να έχουμε, δυστυχώς, θέματα, όπως αυτό το τραγικό περιστατικό τις προηγούμενες ημέρες» αναφερόμενος στον θάνατο του τρίχρονου παιδιού στην Κω!

Σ' αυτό το πλαίσιο ο εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ είχε θέσει τα εξής καίρια ερωτήματα: “Tι οδηγίες υπάρχουν στη θάλασσα;” “Έχουν ή δεν έχουν τα στελέχη του Λιμενικού τις διαταγές να τηρούν τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας για έρευνα και διάσωση βάσει του Διεθνούς και Ευρωπαϊκού Δικαίου; Γιατί ανεβαίνει στατιστικά η πιθανότητα για θανάτους, αντί να ανεβαίνει για διασώσεις, όταν αυξάνονται οι περιπολίες;”.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, σ' αυτό το φόντο, καταδίκασε τις πρόσφατες δηλώσεις του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών Μ. Τσαβούσογλου («η Ελλάδα πυροβολεί και βουλιάζει βάρκες προσφύγων στο Αιγαίο»), σημειώνοντας ότι “αυτοί που χρησιμοποιούν τους κατατρεγμένους ως πιόνια για την επιδίωξη των δικών τους γεωπολιτικών στόχων ας είναι πιο προσεκτικοί όταν αναφέρονται στην Ελλάδα. Να πάψουν δηλαδή στο Αιγαίο πρόσφυγες και μετανάστες να γίνονται μοχλός πιέσεων αλλότριων σκοπιμοτήτων”.

Από την "πολιορκία" στην... εισβολή μέσω Γεωργιάδη

Παράλληλα, η κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί τις προσδοκίες που καλλιέργησε η Ν.Δ. ως αξιωματική αντιπολίτευση στις περιοχές που δοκιμάζονται από την προσφυγική κρίση. «Δεν υπάρχουν απλουστευτικές λύσεις. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων» δηλώνουν, μεταχρονολογημένα, κυβερνητικές πηγές μετά τις αντιδράσεις "γαλάζιων" περιφερειαρχών στο πρόγραμμα μεταφοράς προσφύγων από τα νησιά στην ενδοχώρα. Αίσθηση δε προκάλεσε και το μήνυμα του χειροκροτητή του Ματέο Σαλβίνι για τις πρακτικές του στο προσφυγικό Άδωνι Γεωργιάδη (Parapolitika FM ότι “πρέπει όλοι να βάλουνε πλάτη, δεν μπορούμε να αφήσουμε τα νησιά μας να καταστραφούνε»!

Στο μικροσκόπιο του Μεγάρου Μαξίμου τέθηκε δε η προχθεσινή ξενοφοβική ανάρτηση του περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου: “Η κυβέρνησή μας οφείλει ένα νέο ΟΧΙ στη νέα εισβολή”. Υπενθυμίζεται ωστόσο ότι ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε αναφερθεί πρόσφατα -σε εκδήλωση για τη ναυμαχία της Σαλαμίνας- σε «κύματα προσφύγων και οικονομικών μεταναστών που πολιορκούν τώρα τις ευρωπαϊκές χώρες»!

Σύμφωνα με πληροφορίες της “Α”, ο Κυριάκος Μητσοτάκης σκοπεύει να παρέμβει τις επόμενες ημέρες στην κοινοβουλευτική συζήτηση για το νομοσχέδιο που αφορά την αυστηροποίηση του καθεστώτος χορήγησης ασύλου. Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να στείλει μηνύματα στους "γαλάζιους" αιρετούς ώστε να κινηθούν “με πνεύμα συνεργασίας”...

Αλ. Χαρίτσης: "Η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε"

«Δυστυχώς, οδηγηθήκαμε σε μια έκρυθμη κατάσταση και η Ν.Δ. θερίζει ό,τι έσπειρε» τόνισε σ' αυτό το φόντο ο Αλ. Χαρίτσης. Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ (Alpha) άσκησε κριτική στην κυβέρνηση για το γεγονός ότι “κατάργησε το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και απέφυγε τη μεταφορά ευάλωτων ομάδων από τα νησιά στην ηπειρωτική χώρα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο για να μην δυσαρεστήσει τους 'δικούς' της δημάρχους».

«Εμείς δεν μιλήσαμε ποτέ για εύκολες λύσεις, αλλά καταφέραμε να διαχειριστούμε με ανθρωπιά και αποτελεσματικότητα ένα τόσο σύνθετο γεωπολιτικό ζήτημα, τη στιγμή που η Ευρώπη αδιαφορούσε” υπογράμμισε χαρακτηριστικά, συμπληρώνοντας ότι “η Ν.Δ. ασκούσε ανεύθυνη αντιπολίτευση επί τέσσερα χρόνια κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για το προσφυγικό”. Κατέληξε δε στο συμπέρασμα ότι “αν και πολύ καθυστερημένα, τώρα η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσγειώνεται στην πραγματικότητα»...

“Η χώρα μου δέχεται -ειδικά τους τελευταίους μήνες- ροές προσφύγων και μεταναστών ασύμμετρες σε σχέση με την έκταση και τον πληθυσμό της” σημείωσε χθες -με το βλέμμα στις τοπικές κοινωνίες- ο Κυριάκος Μητσοτάκης. “Τα ακριτικά μας νησιά ασφυκτιούν και οι περιοχές της ενδοχώρας με δομές φιλοξενίας αντιμετωπίζουν τα πρώτα προβλήματα” επισήμανε ο πρωθυπουργός, λησμονώντας τις λαϊκίστικες προεκλογικές κορώνες της Ν.Δ. “Μία και μόνη χώρα δεν μπορεί να σηκώσει στους ώμους της τα προβλήματα τριών ηπείρων” αναγνώρισε ξανά -ετεροχρονισμένα- ο πρωθυπουργός, απευθύνοντας έκκληση για ευρωπαϊκή βοήθεια και συνεργασία.

ΚΑΛΕΣΜΑ... ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΙΔΙΩΤΚΟΠΟΙΗΣΕΙΣ

Επίδειξη "ασημικών" στην ευρωαραβική σύνοδο

Αεροδρόμια, μαρίνες, ΕΥΑΘ στη "βιτρίνα"

Έναν ατελείωτο κατάλογο με τα “ασημικά” του Ελληνικού Δημοσίου ξεδίπλωσε χθες ο πρωθυπουργός από το βήμα της ευρωαραβικής συνόδου. “Η Ελλάδα αλλάζει με 'όχημα' την οικονομία” ισχυρίστηκε με στόμφο, καλώντας σε “ελληνοαραβική συνεργασία στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων”, καθώς “δρομολογείται η ιδιωτικοποίηση του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών "Ελευθέριος Βενιζέλος", ενώ πολύ σύντομα θα παραχωρηθεί η εκμετάλλευση δέκα περιφερειακών λιμανιών που ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ έως το 2042. Ανοίγει ο δρόμος για την αξιοποίηση, με σύμπραξη δημοσίου και ιδιωτικού τομέα, άλλων είκοσι τριών περιφερειακών αεροδρομίων και για την παραχώρηση σε ιδιώτες επτά σημαντικών μαρινών, που επίσης ανήκουν στο ΤΑΙΠΕΔ, το οποίο επίσης θα διαθέσει το 24% του μετοχικού κεφαλαίου της ΕΥΑΘ”.

Ο Κ. Μητσοτάκης στα σχέδια εκποίησης της δημόσιας περιουσίας επιχείρησε να εμπλέξει εκ νέου “την ισχυρή εντολή του ελληνικού λαού”, καθώς τη συνέδεσε “με τα σχέδια της κυβέρνησης να μετατρέψει τη χώρα σε ελκυστικό επενδυτικό προορισμό”...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL