Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
20 °C
17.6°C21.2°C
1 BF 46%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.5°C
1 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.0°C14.9°C
2 BF 85%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
1 BF 56%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C15.7°C
0 BF 76%
Συνεδριάζει σήμερα το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ / Πρώτο crash test μιας νέας εσωκομματικής βλάβης του... ΚΙΝ.ΑΛΛ.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνεδριάζει σήμερα το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ / Πρώτο crash test μιας νέας εσωκομματικής βλάβης του... ΚΙΝ.ΑΛΛ.

Η σημερινή συνεδρίαση του “Ενιαίου Πολιτικού Κέντρου”, όπου συμμετέχουν οι βουλευτές και ευρωβουλευτές του ΚΙΝ.ΑΛΛ., αλλά και εν συνεχεία η συνεδρίαση της ΚΟΕΣ την Παρασκευή, που θα καταλήξουν στο χρονοδιάγραμμα του συνεδρίου ΠΑΣΟΚ, θα δώσει μια πρώτη γεύση για τον βαθμό της ζημιάς που αναμένεται να υποστεί το κόμμα της Φ. Γεννηματά από τη νέα εσωκομματική αντιπαράθεση που ξέσπασε με την ανακοίνωση του συνεδρίου-εξπρές.

Υπενθυμίζεται ότι το “έκτακτο συνέδριο” ΠΑΣΟΚ εκκρεμούσε από τον Απρίλιο του 2017, οπότε και είχε προαναγγελθεί, και, τελικά, έρχεται μερικούς μήνες μετά τη λήξη της θητείας της Φ. Γεννηματά, τον περασμένο Ιούνιο, ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Ο Χρ. Πρωτόπαπας δήλωσε ευθέως ότι “η διαδικασία που πάμε είναι η διαδικασία που θα εξασφαλίσει ότι και το ΚΙΝ.ΑΛΛ. θα προχωράει μπροστά και τα χρέη του ΠΑΣΟΚ θα τα αποπληρώνει το ΠΑΣΟΚ”.

"Ξεκάθαρο πραξικόπημα"

Ο βασικός πόλος αντίδρασης απέναντι στην ηγεσία και την απόφασή της για συνέδριο-εξπρές εκφράζεται από τον Ν. Ανδρουλάκη, με ορισμένα από τα στελέχη που μοιράζονται τις ίδιες θέσεις, όπως ο Στ. Ξεκαλάκης (τέως γραμματέας που ξηλώθηκε από τη Φ. Γεννηματά μαζί με την ΚΠΕ), να προσανατολίζονται στο να μην συμμετάσχουν στο συνέδριο που αναμένεται να αποφασιστεί για το διήμερο 9-10 Νοεμβρίου. Αυτό, προκειμένου να μην το νομιμοποιήσουν. “Κανένα μέλος του ΠΑΣΟΚ που σέβεται την ιστορία του δεν μπορεί να συμμετέχει και να νομιμοποιήσει ένα συνέδριο τέτοιου είδους, ένα συνέδριο - παρωδία”, δήλωσε (ρ/σ Στο Κόκκινο 105,5) ο Στ. Ξεκαλάκης. Προειδοποίησε πως “καμία οργανωτική επιτροπή συνεδρίου σαν αυτή που έφτιαξε στα μέτρα της η κ. Γεννηματά δεν μπορεί να καθορίσει την διεξαγωγή του συνεδρίου, το καταστατικό του ΠΑΣΟΚ είναι ξεκάθαρο και για τη διαδικασία και για την εκλογή προέδρου", και πως "οτιδήποτε διαφορετικό θα είναι ξεκάθαρο πραξικόπημα που θα αποτελέσει ταφόπλακα”. Τόνισε πως “αν η ηγεσία επιθυμεί να προχωρήσει με λογική ‘ιδιωτικού κόμματος’, αναλαμβάνει αποκλειστικά την ευθύνη για οτιδήποτε προκύψει την επόμενη ημέρα, κυρίως την ευθύνη για το κλείσιμο του ΠΑΣΟΚ”.

Στην επίθεση κατά της Φ. Γεννηματά προστέθηκε και η νεοπαγής “Κίνηση 81”, όπου εντάσσεται και ο Στ. Μαλέλης, που δήλωσε ότι πρέπει “να γίνει ουσιαστική συζήτηση στη βάση του ΠΑΣΟΚ. Δεν θα δεχτούμε ένα συνέδριο - παρωδία!”.

Κατάργηση καταστατικού

Το δριμύ κατηγορώ αυτού του στρατοπέδου εναντίον της ηγεσίας αφορά στο γεγονός ότι, με τον τρόπο που θα διεξαχθεί, προσπερνώνται οι καταστατικές προβλέψεις και, συνεπώς, θα αποσκοπεί στο να λυθούν με συνοπτικές διαδικασίες ζητήματα όπως αυτό της ηγεσίας και της πολιτικής κατεύθυνσης.

"Διορισμένοι" σύνεδροι

Σημαντική παράμετρος, που προκαλεί την οργισμένη αντίδραση της πλευράς Ανδρουλάκη, είναι το γεγονός ότι δεν θα εκλεγούν νέοι σύνεδροι, αλλά το σώμα θα αποτελείται από τους συνέδρους που συμμετείχαν εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ στο ιδρυτικό συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛΛ. το 2017. Αυτό θα είναι και το σώμα που θα λάβει τις όποιες αποφάσεις εισηγηθεί η Φ. Γεννηματά. Ο Ν. Ανδρουλάκης προανήγγειλε ότι στη σημερινή συνεδρίαση θα θέσει “αυτό που θεωρώ σωστό για το μέλλον της παράταξης” και κατηγόρησε τη Φ. Γεννηματά ότι “έχει καταργήσει όλα τα όργανα του ΠΑΣΟΚ, δεν υπάρχει όργανο να αποφασίσει”.

Γίνεται εύκολα κατανοητό ότι σε ένα τέτοιο ναρκοθετημένο πλαίσιο, ακόμα και αν κάποιος επιθυμούσε να θέσει ζήτημα αλλαγής ηγεσίας, η “ανθρωπογεωγραφία” του συνεδρίου θα του προσέφερε με βεβαιότητα την ήττα. “Δεν λέω ότι είναι πρωτεύον να πάμε σε αλλαγή ηγεσίας, λέω ότι πρωτεύον είναι να κάνουμε ένα συνέδριο να τα συζητήσουμε όλα”, δήλωσε ο Ν. Ανδρουλάκης.

Πρόεδρος ΠΑΣΟΚ έως το '21...

Σύμφωνα δε με το καταστατικό, ενόψει του συνεδρίου αυτού, που γίνεται τέσσερα χρόνια έπειτα από το τελευταίο (όπου εξελέγη η Φ. Γεννηματά από τη βάση), θα έπρεπε να έχει προηγηθεί εκλογή αρχηγού από τη βάση. Αντίθετα, η Φ. Γεννηματά αποσκοπεί, σύμφωνα με πληροφορίες, να υπάρξει τροποποίηση του καταστατικού στο συνέδριο ώστε να ορίζεται ότι όταν ο πρόεδρος του ΚΙΝ.ΑΛΛ. προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, διατηρεί τη θέση και του προέδρου του ΠΑΣΟΚ. Βεβαίως θα απορρίψει οποιαδήποτε συζήτηση περί “δυαρχίας”. Τη “δυαρχία” απορρίπτει και ο Ν. Ανδρουλάκης, επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να υπάρξει κάτι τέτοιο “σε κόμμα του 8%”, στο οποίο “μας οδήγησαν οι λάθος αποφάσεις μας”. “Δεν θέλω το ΠΑΣΟΚ να μεταβληθεί σε ΚΚΕ του Κέντρου”, είπε.

Με αυτόν τον τρόπο η Φ. Γεννηματά θα διατηρήσει την αρχηγία έως το 2021 -οπότε και πρέπει να ξαναγίνει εκλογή ηγεσίας ΚΙΝ.ΑΛΛ.- και θα πετάξει το γάντι σε όποιον θέλει να την αμφισβητήσει, να το κάνει στις διαδικασίες του ΚΙΝ.ΑΛΛ., “Όποιος θέλει να τις κάνει νωρίτερα, υπάρχουν διαδικασίες στο ΚΙΝ.ΑΛΛ. να τις κάνει νωρίτερα”, σχολίασε ο Χρ. Πρωτόπαπας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL