Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
13.1°C15.9°C
3 BF 90%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.0°C14.4°C
2 BF 77%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C13.2°C
4 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C18.0°C
5 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.7°C11.3°C
0 BF 100%
Αρνητικοί οι φορείς στο νομοσχέδιο για το άσυλο - Ενόχληση Χρυσοχοΐδη, που αποκρούσει την κριτική περί υιοθέτησης πολιτικών τύπου Όρμπαν * Γ. Ψυχογιός: "Οι φωνές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού δεν μπορεί να επιβραβεύονται" / Κυβερνητικές υποχωρήσεις στην προστασία των δικαιωμάτων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αρνητικοί οι φορείς στο νομοσχέδιο για το άσυλο - Ενόχληση Χρυσοχοΐδη, που αποκρούσει την κριτική περί υιοθέτησης πολιτικών τύπου Όρμπαν * Γ. Ψυχογιός: "Οι φωνές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού δεν μπορεί να επιβραβεύονται" / Κυβερνητικές υποχωρήσεις στην προστασία των δικαιωμάτων

Έντονη ανησυχία για υποχωρήσεις στην προστασία των δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο εξέφρασαν οι εκπρόσωποι των οργανώσεων προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την ακρόαση φορέων για το νομοσχέδιο για τη διεθνή προστασία. Κριτική ασκήθηκε και από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ακόμα κι από το ΚΙΝ.ΑΛ., παρότι υπερψήφισε το νομοσχέδιο επί της αρχής.

Ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη Μιχάλης Χρυσοχοΐδης φάνηκε ενοχλημένος από την κριτική και επιχείρησε να επικαλεστεί την υγιή στάση της πλειονότητας της κοινωνίας έναντι των προσφύγων για να αποκρούσει την κριτική περί υιοθέτησης πολιτικών τύπου Όρμπαν.

Οι εκπρόσωποι των οργανώσεων ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και ιδιαίτερα οι ιατρικές οργανώσεις, επέκριναν την αφαίρεση του μετατραυματικού στρες ως λόγο ευαλωτότητας. Ανησυχίες εκφράστηκαν για τις ρυθμίσεις για την κράτηση των αιτούντων ασύλου, πιθανά και πλέον του 18μηνου, αλλά και για την πιθανότητα απέλασης αιτούντων ασύλου πριν την εκδίκαση του αιτήματός τους σε δεύτερο βαθμό. Η εκπρόσωπος της UNICEF εξέφρασε ανησυχία για τη συμπερίληψη των ανήλικων αιτούντων άσυλο στις ταχύρρυθμες διαδικασίες.

Προβληματισμός εκφράστηκε και για τη συμμετοχή της αστυνομίας και των Ενόπλων Δυνάμεων στην εξέταση αιτημάτων ασύλου, καθώς η εμπλοκή της αστυνομίας στην εξέταση των αιτημάτων ασύλου κατά το παρελθόν είχε οδηγήσει σε ποσοστό αποδοχής 1%.

Γ. Ψυχογιός: "Στα όρια του διεθνούς και ενωσιακού Δικαίου"

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός τόνισε ότι το νομοσχέδιο προβλέπει «καταπάτηση βασικών δικαιωμάτων των αιτούντων άσυλο» και κινείται «στα όρια» του Διεθνούς και Ενωσιακού Δικαίου, ενώ χαρακτήρισε «πολύ μεγάλο πισωγύρισμα» την εξέταση αιτήσεων ασύλου από την αστυνομία και τις Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Γ. Ψυχογιός αναφέρθηκε στο ρατσιστικό περιστατικό στα Βρασνά παρατηρώντας ότι είναι αποτέλεσμα της ρητορικής της Ν.Δ. για το προσφυγικό ζήτημα, ενώ τόνισε ότι οι «φωνές μισαλλοδοξίας και ρατσισμού» δεν μπορεί να επιβραβεύονται.

Ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Γιώργος Καμίνης σημείωσε ότι το νομοσχέδιο κινείται «στο κατώτατο όριο» των Κοινοτικών Οδηγιών παρατηρώντας ότι διαπνέεται από το ζήτημα της κράτησης των αιτούντων άσυλο.

Υποβαθμίζει το περιστατικό στα Βρασνά ο Μ. Χρυσοχοΐδης

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης μίλησε για «ρητορική που διαιρεί και δημιουργεί διχόνοιες» και επέκρινε τον ΣΥΡΙΖΑ για την κριτική του συνιστώντας του μάλιστα... σεμνότητα και αυτοκριτική δεδομένης της κατάστασης σε Μόρια και Σάμο που παρέδωσε η κυβέρνησή του. Ο υπουργός ΠΡΟ.ΠΟ. υποστήριξε ότι οι ρυθμίσεις του νομοσχεδίου είναι συμβατές με τις Κοινοτικές Οδηγίες. Ο Μ. Χρυσοχοΐδης φάνηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος από τον παραλληλισμό της πολιτικής της κυβέρνησης με την πολιτική της Ουγγαρίας του Βίκτορ Όρμπαν, θυμίζοντας ότι αυτή τη στιγμή η χώρα φιλοξενεί 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

Ο Μ. Χρυσοχοΐδης επιχείρησε να υποβαθμίσει τη σημασία του περιστατικού στα Βρασνά κάνοντας λόγο για «κάποιες αντιδράσεις μεμονωμένες σε μια μικρή περιοχή, όπου ούτε καν κάποιες δεκάδες άνθρωποι αντιδρούν» και αντιπαρέβαλε τη στάση της ελληνικής κοινωνίας, που «στη συνολική της διάσταση συμπεριφέρεται άψογα» στους πρόσφυγες και τους μετανάστες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL