Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
21.2°C24.7°C
3 BF 40%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.8°C19.6°C
3 BF 59%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.4°C18.0°C
5 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
19.9°C22.2°C
4 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.5°C20.9°C
0 BF 43%
Η κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από τους ακροδεξιούς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η κυβέρνηση σύρθηκε πίσω από τους ακροδεξιούς

Θεσσαλονίκη: Επιβράβευσαν ουσιαστικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η κυβέρνησή του την ξενοφοβική αντίδραση στα Βρασνά Θεσσαλονίκης υποσχόμενοι ότι όχι μόνο δεν θα πάνε άλλοι αιτούντες άσυλο πρόσφυγες στην περιοχή, αλλά θα μεταφερθούν και οι 250 που φιλοξενούνται εκεί. Παράλληλα, άνοιξε έτσι ο δρόμος για τέτοιου τύπου αντιδράσεις σε άλλα μέρη της χώρας και δόθηκε πεδίο δόξης λαμπρόν σε ακροδεξιές ομάδες.

Σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε χθες ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος και ο ειδικός γραμματέας Πρώτης Υποδοχής του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη Μάνος Λογοθέτης, στις συναντήσεις που είχε μαζί τους προχθές, και μετά την ξενοφοβική αντίδραση 150 κατοίκων που υποκινήθηκε από ακροδεξιά στοιχεία, δεσμεύτηκαν ότι όχι μόνο δεν θα κατευθυνθούν άλλοι πρόσφυγες στις τουριστικές περιοχές του Στρυμονικού Κόλπου, αλλά και ότι θα μετακινηθούν και τα περίπου 250 άτομα που διαμένουν σήμερα στα Βρασνά και την Ασπροβάλτα διότι χαλάνε το τουριστικό προϊόν.

Θέλουν "αόρατους" τους πρόσφυγες

Ο Δ. Λιάμας εξέφρασε την ικανοποίησή του για την εξέλιξη αυτή, ενώ στα Βρασνά οι υποκινητές των κινητοποιήσεων νιώθουν υπερήφανοι για το έργο τους. Ο δήμαρχος Βόλβης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τον πρωθυπουργό, «καθώς η καταλυτική παρέμβασή του έδωσε τη λύση».

Είναι αλήθεια ότι ο Δ. Λιάμας είναι ένας από τους λίγους δημάρχους της Ν.Δ. που στο θέμα του προσφυγικού δεν σήκωσε «μπαϊράκι» ενάντια στην εγκατάσταση προσφύγων στη Βόλβη. Όχι μόνο δεν ενθάρρυνε ρατσιστικού και ξενοφοβικού περιεχομένου κινητοποιήσεις, όπως συνέβη με άλλους δημάρχους, αλλά και τις απέτρεψε. Ωστόσο, η διοίκηση του δήμου δεν κρύβει ότι προτιμά οι πρόσφυγες να είναι όσο το δυνατόν πιο «αόρατοι», δηλαδή να φιλοξενούνται μακριά από κατοικημένες και τουριστικές περιοχές και να μη χαλάνε την εικόνα της τοπικής κοινωνίας κυκλοφορώντας στα τουριστικά θέρετρα.

«Δεν διαμαρτυρηθήκαμε όταν τους έφεραν σε περιοχές μακριά από την παραλιακή» είπε χαρακτηριστικά ο αντιδήμαρχος Βόλβης Θεόδωρος Ιορδανίδης μιλώντας χθες στον ΑΝΤ1 και πλαισιωμένος από κατοίκους που συμμετείχαν στην κινητοποίηση. Επιτέθηκε μάλιστα και στους ξενοδόχους που δέχτηκαν να ενοικιάσουν τα ξενοδοχεία τους για τη στέγαση προσφύγων τους χειμερινούς μήνες λέγοντας ότι είναι μια «μειοψηφία» που «επέλεξαν κέρδος που σημαίνει καταστροφή στη συνέχεια».

Γ. Ψυχογιός: "Επιτομή της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής τα Βρασνά"

Ως «επιτομή της αποτυχίας της κυβερνητικής πολιτικής για το προσφυγικό - μεταναστευτικό, που την πληρώνουν και οι πρόσφυγες που μεταφέρονται εκεί αλλά και οι δημοκρατικοί πολίτες των περιοχών που μπαίνουν σε μια λογική κοινωνικού αυτοματισμού» χαρακτήρισε τα όσα έγιναν στα Βρασνά ο αναπληρωτής τομεάρχης για τη Μεταναστευτική Πολιτική της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Ψυχογιός μιλώντας στον ρ/σ Στο Κόκκινο. Εξήγησε το πώς η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ προετοίμαζε το έδαφος στις τοπικές κοινωνίες όταν προχωρούσε σε προγράμματα για τη στέγαση προσφύγων, για να τονίσει ότι αυτή τη φορά «αφέθηκε στη μοίρα του με μια εντελώς απροετοίμαστη αποστολή, η οποία άφησε τους ανθρώπους βορά στους ακροδεξιούς που συγκεντρώθηκαν εκεί -και δεν εννοώ όλη την κοινωνία προφανώς-, εκφόβισαν και τους ξενοδόχους, και δυστυχώς βλέπουμε ότι, σε αντίθεση από αυτό που γινόταν τα τελευταία χρόνια, που η αλληλεγγύη, η ανθρωπιά και το δίκαιο είχαν επικρατήσει στο μίσος και στα ξενοφοβικά αντανακλαστικά, τώρα όχι μόνο αναβιώνουν, δείχνει και ότι το μίσος, η μισαλλοδοξία, η ξενοφοβία και ο ρατσισμός κερδίζουν και κατάφεραν να τους διώξουν κιόλας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL