Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ: / Αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των εισαγγελέων Διαφθοράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ: / Αίτημα από τον ΣΥΡΙΖΑ: Άμεση διερεύνηση των καταγγελιών των εισαγγελέων Διαφθοράς

Ανατροπή δεδομένων ενδέχεται να προκαλέσει η αποκάλυψη της καταγγελίας των εισαγγελέων Διαφθοράς ότι ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας απειλούσε τον Νίκο Μανιαδάκη όταν ήταν προστατευόμενος μάρτυρας στο σκάνδαλο της Novartis. Σύμφωνα με πληροφορίες, διατάχθηκε εισαγγελική έρευνα στην οποία θα κληθούν να καταθέσουν οι δύο πρωταγωνιστές, καθώς ο διοικητής της ΤτΕ φέρεται να δηλώνει στον Ν. Μανιαδάκη πως γνωρίζει ότι είναι προστατευόμενος μάρτυρας και πώς όταν αλλάξει η κυβέρνηση ο ίδιος με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα έχουν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες.

«Την άμεση εισαγγελική παρέμβαση και διερεύνηση των καταγγελιών των τριών εισαγγελέων Διαφθοράς που ερευνούν το μεγάλο σκάνδαλο Novartis» ζήτησε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Χαρίτσης, αλλά και ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Τι είπε ο Γ. Στουρνάρας στον Ν. Μανιαδάκη

Το έγγραφο που δημοσιοποίησε το “Documento” είναι η κοινή αναφορά της προϊσταμένης της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη και των εισαγγελέων Στέλιου Μανώλη και Χρήστου Ντζούρα, η οποία εστάλη στις 30 Σεπτεμβρίου και διαβιβάστηκε μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης Κώστα Τσιάρα στη Βουλή στις 16 Οκτωβρίου.

Οι εισαγγελείς αναφέρουν ότι ο Ν. Μανιαδάκης την περίοδο Οκτώβριος - Νοέμβριος του 2018, όταν ήταν ακόμη προστατευόμενος μάρτυρας, «μας γνωστοποίησε ότι τον κάλεσε σε γεύμα στην Τράπεζα της Ελλάδος ο Γ. Στουρνάρας και όπως μας ανέφερε του είπε ότι γνωρίζει ότι είναι αυτός ένας εκ των προστατευομένων μαρτύρων. Τότε του είπε επί λέξει, σύμφωνα πάντα με όσα μας μετέφερε, ότι όταν αλλάξει η κυβέρνηση, ο ίδιος από κοινού με άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα είχαν αποφασίσει να τσακίσουν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες. Εμείς στο άκουσμα αυτών των γεγονότων τον προτρέψαμε να πράξει τα νόμιμα εφόσον έκρινε ότι απειλείται. Ωστόσο, ήταν δύσκολο και δεν τον πιέσαμε, γιατί κάτι τέτοιο θα συνεπάγονταν την αποκάλυψη της ταυτότητάς του. Η εικόνα που μας δόθηκε ήταν ότι ήταν έντρομος, ενώ μας είπε ότι δεχόταν και απειλητικά μηνύματα στο κινητό του. Τώρα μαθαίνουμε απ’ όσα βλέπουν το φως της δημοσιότητας ότι πράγματι ο κύριος Μανιαδάκης και ο κύριος Στουρνάρας συναντήθηκαν κατά το διάστημα που ο πρώτος είχε την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα. Έτσι, την ίδια στιγμή που σε μας μετέφερε τον τρόμο του, ότι δήθεν απειλείται τόσο ο ίδιος όσο και εμείς, ταυτόχρονα ήταν σε συνεννόηση με τον κύριο Στουρνάρα προκειμένου να προκληθεί σε εμάς φόβος κατά τον χειρισμό της υπόθεσης».

Οι τρεις εισαγγελείς είχαν αλλεπάλληλες επαφές με τον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος αρχικά ήταν προστατευόμενος μάρτυρας, αλλά σήμερα είναι κατηγορούμενος για το σκάνδαλο της Novartis και μάλιστα συνελήφθη όταν επιχείρησε να διαφύγει στο εξωτερικό. Υπενθυμίζεται ότι ο Γ. Στουρνάρας έχει παραδεχθεί επικοινωνία με τον Ν. Μανιαδάκη, όπως και ο Άδ. Γεωργιάδης.

Δ. Παπαγγελόπουλος: “Πρόβλημα δημοκρατίας”

«Το τοπίο άρχισε να ξεκαθαρίζει. Η αλήθεια για το μεγαλύτερο σκάνδαλο από συστάσεως του ελληνικού κράτους έρχεται στο φως. Οι εκκωφαντικές αποκαλύψεις των τελευταίων ημερών κορυφώθηκαν με τους ισχυρισμούς του Ν. Μανιαδάκη» δήλωσε ο Δ. Παπαγγελόπουλος και πρόσθεσε πως το πρόβλημα «έχει μετατραπεί σε πρόβλημα της δημοκρατίας. Η Δικαιοσύνη είμαι βέβαιος πως θα πράξει το καθήκον της». «Ενέργειες σαν αυτή που περιγράφει ο κ. Μανιαδάκης και οι παρακρατικές μαφιόζικες μέθοδοι που χρησιμοποιούν οι πραγματικοί σκευωροί και ένοχοι με τα ελάχιστα γιουσουφάκια τους στον Τύπο, όπως θα αποκαλυφθεί πολύ σύντομα, αποτελούν ντροπή για τη δημοκρατία και τη Δικαιοσύνη. Το υπόσχομαι. Ο ελληνικός λαός θα μάθει όλη την αλήθεια και είμαι βέβαιος πως η Δικαιοσύνη θα ερευνήσει τα πάντα», υπογραμμίζει ο Δ. Παπαγγελόπουλος.

Ποιοι πολιτικοί απειλούσαν τους εισαγγελείς;

Από την πλευρά του, ο Αλ. Χαρίτσης θέτει τρία ερωτήματα:

«1. Είναι αλήθεια ότι εκβίαζαν και απειλούσαν τον τότε προστατευόμενο μάρτυρα Ν. Μανιαδάκη για να αλλάξει τις καταθέσεις του στο σκάνδαλο Novartis;

2. Είναι αλήθεια χρησιμοποιούσαν τον Ν. Μανιαδάκη σε διατεταγμένη υπηρεσία για να εκφοβίσουν τους εισαγγελείς που ερευνούσαν τη Novartis;

3. Ποια είναι τα άλλα δύο πολιτικά πρόσωπα με τους οποίους απειλούσαν ότι ‘θα τσακίσουν εισαγγελείς και μάρτυρες;’».

Καλεί ακόμη Ν.Δ. και Γ. Στουρνάρα «να απαντήσουν άμεσα για τη συνωμοσία εναντίον της Δικαιοσύνης και του δημοσίου συμφέροντος», κάνοντας λόγο για «νέες συγκλονιστικές αποκαλύψεις των εισαγγελέων για τις παρασκηνιακές πιέσεις και τις μεθοδεύσεις συγκάλυψης στο σκάνδαλο Novartis που αλλάζουν την πορεία εργασιών της Προανακριτικής Επιτροπής και επιβεβαιώνουν για ποιον λόγο Ν.Δ. και ΚΙΝ.ΑΛΛ. προσπαθούν να εξαιρέσουν βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ από αυτήν, γιατί φοβούνται τις εξελίξεις και τις αποκαλύψεις που έρχονται».

Με έγγραφο που διαβιβάστηκε στη Βουλή μέσω του υπουργού Δικαιοσύνης στις 16 Οκτωβρίου, οι εισαγγελείς Διαφθοράς καταγγέλλουν ότι ο πρ. προστατευόμενος μάρτυρας Ν. Μανιαδάκης τους είχε πει ότι ο Γ. Στουρνάρας τον απειλούσε "ο ίδιος από κοινού με δύο πολιτικά πρόσωπα" ότι μόλις αναλάμβανε η Ν.Δ., θα... τσάκιζαν τους εισαγγελείς και τους μάρτυρες. Διαπιστώνοντας εκ των υστέρων ότι εκείνη την περίοδο γίνονταν συναντήσεις μεταξύ Μαναιδάκης - Στουρνάρα, υποστηρίζουν ότι ο μάρτυρας ήταν σε συνεννόηση με τον τραπεζίτη "προκειμένου να προκληθεί σε εμάς φόβος κατά τον χειρισμό της υπόθεσης"

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL