Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
19 °C
14.8°C20.4°C
1 BF 57%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
16.3°C19.5°C
0 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
11.0°C17.7°C
1 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.8°C17.7°C
3 BF 43%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C18.0°C
0 BF 82%
Ασυνεννοησία στη Ν.Δ. και για την εκλογή Προέδρου
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ασυνεννοησία στη Ν.Δ. και για την εκλογή Προέδρου

Εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας ακόμα και με σχετική πλειοψηφία επιθυμεί η Ν.Δ. Για «λάθος» που θα οδηγήσει σε «συνταγματική και πολιτική κρίση» προειδοποίησε ο Δημήτρης Τζανακόπουλος εκ μέρους του ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής Συνταγματικής Αναθεώρησης, η Ν.Δ. επιχείρησε να «θολώσει τα νερά» σχετικά με την πρότασή της. Η αρχική εισήγηση του Κώστα Τζαβάρα πρότεινε σχετική πλειοψηφία στην τέταρτη ψηφοφορία χωρίς να μεσολαβήσει ψηφοφορία με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Μετά από αντιδράσεις, η Ν.Δ. διευκρίνισε ότι προτείνει πέντε ψηφοφορίες, με την τέταρτη να απαιτεί πλειοψηφία 151 βουλευτών.

Ο Κ. Τζαβάρας πρότεινε αρχικά δύο ψηφοφορίες με αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας και στη συνέχεια μία τρίτη με πλειοψηφία 180 ψήφων. Σε περίπτωση αποτυχίας, ο Κ. Τζαβάρας πρότεινε τέταρτη ψηφοφορία με τους δύο επικρατέστερους υποψηφίους και εκλογή με σχετική πλειοψηφία. Η πρόταση της Ν.Δ. απέχει πολύ από τις προτάσεις των άλλων κομμάτων, καθώς κανένα δεν δέχεται εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας με λιγότερες από 180 ψήφους. Μόνη εξαίρεση το ΚΙΝ.ΑΛΛ., που δέχεται μόνο εκλογή με 151 ψήφους και μάλιστα ως έσχατη επιλογή.

Η πιθανότητα εκλογής Προέδρου της Δημοκρατίας με λιγότερες από 151 ψήφους προκάλεσε συζήτηση και αντιδράσεις και τελικώς η Ν.Δ. διευκρίνισε ότι προτείνει πέντε ψηφοφορίες, με την τέταρτη να απαιτεί 151 ψήφους για την εκλογή και την πέμπτη να απαιτεί σχετική πλειοψηφία. Μάλιστα, ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης επιχείρησε να υποβαθμίσει το γεγονός μιλώντας για... κάτι που «ξέφυγε». Νωρίτερα, οι βουλευτές της Ν.Δ. προσπάθησαν να διασκεδάσουν τις εντυπώσεις, με την Ντόρα Μπακογιάννη να ισχυρίζεται χαρακτηριστικά ότι η εκλογή με 151 ψήφους «θα ενισχύσει αντί να αδυνατίσει» τη συναίνεση.

Παρέμβαση Γεραπετρίτη

Ο Γ. Γεραπετρίτης υποστήριξε ότι στο σύνταγμα διατηρήθηκε η ειδική πλειοψηφία για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρότι με τη συνταγματική αναθεώρηση του 1986 «απεκδύθηκε από τις πολιτικές του αρμοδιότητες». Επανέλαβε δε ότι η αξιοποίηση της εκλογής του Προέδρου της Δημοκρατίας για την πρόκληση πρόωρων εκλογών αποτελεί «μετασχηματισμό της συντακτικής βούλησης». Όσον αφορά τις ενστάσεις για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας μόνο από 151 βουλευτές, ο Γ. Γεραπετρίτης ισχυρίστηκε ότι «οι αρμοδιότητες του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι τέτοιες που δεν οδηγούν άλλη πλειοψηφία, παρά τη συγκεκριμένη».

"Βρείτε μηχανισμούς συναίνεσης"

Ο Δ. Τζανακόπουλος υπογράμμισε ότι η πρόκληση πρόωρων εκλογών είναι ένας μηχανισμός εξαναγκασμού της συναίνεσης, ο οποίος πρέπει να αντικατασταθεί από έναν άλλο, ζητώντας να μην μπορεί να εκλέγεται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς ευρύτερη συναίνεση των κομμάτων. Ο Δ. Τζανακόπουλος κάλεσε τη Ν.Δ.: «Μην το κάνετε το λάθος. Βρείτε μηχανισμούς συναίνεσης». Προειδοποίησε επίσης ότι «Πρόεδρος της Δημοκρατίας χωρίς το ελάχιστο της συναίνεσης των πολιτικών κομμάτων θα οδηγήσει σε κατά τη γνώμη μας συνταγματική και πολιτική κρίση πρωτοφανή για τη χώρα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL