Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C20.7°C
5 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.9°C16.6°C
4 BF 60%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.6°C18.3°C
4 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Αύριο στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αύριο στην Επιτροπή Αναθεώρησης το προσχέδιο για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού

Αύριο παραδίδεται στην Επιτροπή Αναθεώρησης του Συντάγματος το προσχέδιο του νομοσχεδίου για την ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Αυτό ανακοίνωσε ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Επιτροπής, με τον Θοδωρή Δρίτσα να δίνει έμφαση στη συνταγματικοποίηση των ρυθμίσεων.

«Ιδανικές λύσεις δεν υπάρχουν. Φαίνεται όμως ότι επικρατεί η λογική σ’ αυτή τη δύσκολη εξίσωση, που πρέπει να επιδιώξουμε να δώσουμε λύση και να μην αρνηθούμε στους Έλληνες κατοίκους του εξωτερικού να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Υπάρχουν όμως λεπτά ζητήματα συνταγματικής τάξης και πρέπει να σκεφτούμε ακόμα καλύτερα για να δημιουργήσουμε ένα πιο στέρεο έδαφος» είπε βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνοντας πως «φαίνεται να μπήκαμε σε μια θετική διαδρομή ώστε να επιλυθεί ένα ζήτημα που εκκρεμεί δεκαετίες».

Η συζήτηση στην Επιτροπή θα ξεκινήσει στις 30 Οκτωβρίου και θα αφορά την αναθεώρηση του άρθρου 54, ενώ το νομοσχέδιο θα κατατεθεί μετά την ολοκλήρωση της συνταγματικής αναθεώρησης. Ο Γ. Γεραπετρίτης διαβεβαίωσε ότι το προσχέδιο θα βασίζεται στους άξονες και στις αρχές όπου επήλθε συμφωνία στη διακομματική επιτροπή. «Πρέπει η συνταγματική πρόταση να είναι αρκετά ‘ευρύχωρη’, ώστε να μπορεί ο κοινός νομοθέτης να θέτει ζητήματα και κυρίως για τους όρους περιορισμού και διευκόλυνσης της ψήφου» είπε ο υπουργός Επικρατείας και πρόσθεσε: «Με τους τριακόσιους βουλευτές να ψηφίζουν δεν μπορεί να υπάρξει κανένα δικαστήριο που θα επιδείξει ακτιβισμό. Σε σαράντα πέντε χρόνια δεν υπήρξε κανένα νομοσχέδιο να ψηφιστεί από όλα τα μέλη. Αυτό δεν μπορεί παρά να απηχεί τη λογική μιας ισχυρής νομιμοποίησης που δεν μπορώ να διανοηθώ ότι δικαστήριο θα ακροβατούσε σε νομικό ακτιβισμό».

“Η ερμηνευτική προσθήκη να είναι πολύ προσεκτικά διατυπωμένη και οι περιορισμοί που θα μπουν να ισορροπούν στην αρχή της αναλογικότητας και να κατοχυρώνονται στο σύνταγμα” ανέφερε ο εισηγητής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Ανδρέας Λοβέρδος.

«Δεν υπάρχει ζήτημα αντισυνταγματικότητας. Εκ του περισσού θα τεθεί ρητή συνταγματική ρύθμιση στη διάταξη 54.1 και 51.4 ώστε να προβλεφθεί μεγαλύτερη άνεση στον κοινό νομοθέτη για να θέσει τα ζητήματα του εκλογικού δικαιώματος» απάντησε ο Γ. Γεραπετρίτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL