Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.3°C18.4°C
3 BF 56%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.8°C16.6°C
3 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
13.2°C15.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.8°C
4 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
15.9°C15.9°C
2 BF 55%
Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ένσταση αντισυνταγματικότητας από ΣΥΡΙΖΑ για την κατάργηση της προσφυγής στη διαιτησία

Κατατέθηκε σήμερα από τον ΣΥΡΙΖΑ ένσταση αντισυνταγματικότητας στο άρθρο 57 με τίτλο "Επίλυση συλλογικών διαφορών με διαιτησία".

Η κυβέρνηση επιχειρεί να καταργήσει, με την αλλαγή που κάνει στο άρθρο 16 του νόμου 1876/1990, τη μονομερή προσφυγή στη διαιτησία, υπογραμμίζει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Συγκεκριμένα η διάταξη ορίζει ότι η μονομερής προσφυγή θα επιτρέπεται μόνο εάν η συλλογική διαφορά αφορά επιχειρήσεις δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας, εξαιρώντας έτσι τους υπόλοιπους εργασιακούς χώρους, όπου η μονομερής προσφυγή στη διαιτησία θα επιτρέπεται μόνο εάν επιβάλλεται από υπαρκτό λόγο γενικότερου κοινωνικού ή δημόσιου συμφέροντος, συνδεόμενου με την λειτουργία της ελληνικής οικονομίας.

Είναι προφανές ότι, σύμφωνα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πρόκειται για μία ανεπίτρεπτη συνταγματικά ρύθμιση αφού περιορίζει δραστικά το πεδίο μονομερούς προσφυγής στην διαιτησία, αποκλείοντας την πλειοψηφία των εργαζομένων από την δυνατότητα που τους δίνει το σύνταγμα.

Είναι πολύ δύσκολο να φανταστεί κανείς σε ποιες επιχειρήσεις εκτός από αυτές δημόσιου χαρακτήρα ή κοινής ωφέλειας θα μπορούσαν να συντρέχουν προϋποθέσεις συνδρομής λόγου δημοσίου συμφέροντος, ώστε να μπορεί να ασκηθεί νομίμως το δικαίωμα μονομερούς προσφυγής.

Συντάκτης: Η ΑΥΓΗ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL